Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
witajcie,
jak można utowrzyć płytę DVD szyfrowaną truecryptem? próbuję utworzyć plik [url=http://jakilinux.org/howto/truecrypt-prawdziwe-szyfrowanie/]wg opisu na tej stronie[/url] i następnie go wypalić, ale k3b pozwala dodać plik <4GB i trochę mi szkoda tego 0,5GB które zostanie wolne na płycie...
jakieś inne możliwości?
growisofs
Próbowałem:
growisofs -dvd-compat -Z /dev/hda dvd.tc
ale wywala:
WARNING: /dev/hda already carries isofs!
About to execute 'genisoimage dvd.tc | builtin_dd of=/dev/hda obs=32k seek=0'
I: -input-charset not specified, using utf-8 (detected in locale settings)
File dvd.tc is larger than 4GiB-1.
-allow-limited-size was not specified. There is no way do represent this file size. Aborting.
:-( write failed: Input/output error[/quote]
więc dałem:Kod:
growisofs -dvd-compat -allow-limited-size -Z /dev/hda dvd.tcteraz daje komunikat:
WARNING: /dev/hda already carries isofs!
About to execute 'genisoimage -allow-limited-size dvd.tc | builtin_dd of=/dev/hda obs=32k seek=0'
I: -input-charset not specified, using utf-8 (detected in locale settings)
This size can only be represented in the UDF filesystem.
Make sure that your clients support and use it.
ISO9660, Joliet, RockRidge, HFS will display incorrect size.
:-( /dev/hda: 2295104 blocks are free, 2464162 to be written!
:-( write failed: No space left on device
[/quote]
płytka to DVD-RW 4,7GB. Przy tworzeniu zaszyfrowanego pliku dałem wielkość 4812MB, więc ciut mniejszy niż 4,7*1024. Kiedyś ktoś z Was pisał na forum, że robi sobie backupy na DVD szyfrowane truecryptem, ale nie wiem kto bo ten wątek chyba przepadł przy okazji awarii serwera :( może by się ujawnił i napisał jak to robi :)
[b]EDIT:[/b]
W końcu mi się udało wypalić plik, ale musiałem zmienić wielkość na 4,3GB (4,616,880,128B). Podobnie jest z dyskami, tzn. na obudowie wielkość podana jest większa od tej widzianej przez komupter, co jeśli dobrze kojarzę ma związek z tym, że producenci żeby lepiej wypaść w statystyce używają mnożnika 1000B=MB a nie 1024B=MB i stąd ta różnica.
[url=http://terapieautorskie.pl][img]http://www.szczypior88.republika.pl/cwp.gif[/img][/url]
pozdrawiam
szczypiorOffline
Time (s) | Query |
---|---|
0.00012 | SET CHARSET latin2 |
0.00005 | SET NAMES latin2 |
0.00124 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='3.137.164.69' WHERE u.id=1 |
0.00073 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '3.137.164.69', 1730423321) |
0.00042 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1730423021 |
0.00056 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=71449 |
0.00107 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=9207 ORDER BY posted |
0.00075 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=9207 AND t.moved_to IS NULL |
0.00007 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00109 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=9207 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00101 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=9207 |
Total query time: 0.00711 s |