Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2007-09-22 00:53:57

Rady - Użytkownik

Rady
Użytkownik

Czemu samba 3.x działa jak żłów ??

Mam taki dziwny problem z połączeniem z Sambą działającą jako podstawowy kontroler domeny. Udostępniam bazy danych dbf, gdy jeden użytkownik łączy się z bazą jest wszystko w porządku i bardzo szybko mu śmiga tak jak powinna ale gdy następny user zaczyna używać zasobów szybkość spada 15 razy, gdy następny i następny itd... się podłączy do bazy nic się nie zmienia prędkość nie spada tylko utrzymuje się na poziomi drugiego usera (czyli ok 15 sekund zanim odczyta dane, pierwszy odczytywał z szybkością 1 sekundy, zanim zaistniało kolejne połączenie i kolejni już mają 15 sekundowe czasy dostępu). I mam jeszcze jeden problem czasem gdy użytkownik próbuje zalogować się do domeny i wpisze  poprawne hasło wywala mu że dostęp został zabroniony lub serwer jest niedostępny musi nawet 4 razy ponowić próbę zanim zostanie wpuszczony. Co ciekawsze takie problemy występują tylko u klientów Windows 98 SE mam jeszcze w sieci 3 Xp i tam nie ma problemu z logowaniem ani z szybkością na XP dostępy do baz trwają od 2 -3 sekund przy max obciążeniu sieci. Może ktoś z was wie jakie opcje samby ustawić by ten problem w sieci naprawić ?? I czy to wina złej konfiguracji Samby czy Windowsów (30 stanowisk w tym połowa świeżo po reinstalacji)  ??

#2  2007-09-22 09:27:42

kayo - Członek DUG

kayo
Członek DUG

Re: Czemu samba 3.x działa jak żłów ??

Mam taki dziwny problem z połączeniem z Sambą działającą jako podstawowy kontroler domeny. Udostępniam bazy danych dbf, gdy jeden użytkownik łączy się z bazą jest wszystko w porządku i bardzo szybko mu śmiga tak jak powinna ale gdy następny user zaczyna używać zasobów szybkość spada 15 razy, gdy następny i następny itd... się podłączy do bazy nic się nie zmienia prędkość nie spada tylko utrzymuje się na poziomi drugiego usera (czyli ok 15 sekund zanim odczyta dane, pierwszy odczytywał z szybkością 1 sekundy, zanim zaistniało kolejne połączenie i kolejni już mają 15 sekundowe czasy dostępu). I mam jeszcze jeden problem czasem gdy użytkownik próbuje zalogować się do domeny i wpisze  poprawne hasło wywala mu że dostęp został zabroniony lub serwer jest niedostępny musi nawet 4 razy ponowić próbę zanim zostanie wpuszczony. Co ciekawsze takie problemy występują tylko u klientów Windows 98 SE mam jeszcze w sieci 3 Xp i tam nie ma problemu z logowaniem ani z szybkością na XP dostępy do baz trwają od 2 -3 sekund przy max obciążeniu sieci. Może ktoś z was wie jakie opcje samby ustawić by ten problem w sieci naprawić ?? I czy to wina złej konfiguracji Samby czy Windowsów (30 stanowisk w tym połowa świeżo po reinstalacji)  ??[/quote]
Pokaz smb.conf

Having a Windows 95 box hooked to the internet is akin to walking naked into a prison carrying a carton of cigarettes.
-----------------
jid: kayo77//gmail.com  gg #1046710

#3  2007-09-23 12:11:01

Rady - Użytkownik

Rady
Użytkownik

Kod:

[global]

workgroup = firma
    logon drive = Z:
    add machine script = /usr/sbin/useradd  -c Komputer -d /var/lib/nobody -s /bin/false %m$

wins support = yes
    os level = 200
    domain logons = Yes
    domain master = Yes
    local master = Yes
    time server = yes
    netbios name = serwerdbf
    preferred master = Yes

security = user
    update encrypted = No
    smb passwd file = /sserwer/hasla/smbpasswd
    unix password sync = no
    encrypt passwords = true
    null passwords = false
          passwd program = /usr/bin/passwd %u
    passwd chat debug = false
    passwd chat = *New*password* %nn *Retype*new*password* %nn *updating*done*
    logon script = %U.bat
    browseable = no

socket options = TCP_NODELAY IPTOS_LOWDELAY SO_RCVBUF=16384 SO_SNDBUF=16384

read raw = yes
    write raw = yes

getwd cache = yes
    dos filetimes = yes
    fake directory create times = yes
    create mask = 0777
          directory mask = 0777
    create mode = 0777

interfaces = eth0,localhost
    bind interfaces only = yes
    hosts deny  = 192.168.1. 
    hosts allow = 192.168.134.

log level = 2
          log file = /sserwer/logi/samba.log.%m
    max log size = 5000
          debug timestamp = yes
    veto oplock files = /*.DBF/*.dbf/*.NTX/*.ntx/*.EXE/*.exe/

[private]
admin users = administrator
comment = Katalog Domowy
valid users = %U
guest ok = no
path = /data/sserwer/sys/private/%U
public = no
writeable = yes
read only = no
printable = no
browseable = no
volume = %U
write list = %U

[netlogon]
valid users = @pracownicy
path = /data/sserwer/logon
guest ok = no
read only = yes

#udialy

[bazy]
path = /data/sserwer/bazy
writable = yes
write list = @pracownicy

[programy]
path = /data/sserwer/programy
write list = administrator

[txt]
path = /data/sserwer/txt
valid users =  @pracownicy
write list =  @pracownicy

[SYS]
path = /data/sserwer/sys

[kadry]
path =/data/sserwer/kadryplace

[platnik]
path = /data/sserwer/platnik
write list = @pracownicy

[analizer]
path = /data/sserwer/analizer
write list = @pracownicy

#4  2007-09-24 13:26:44

guzzi - Członek DUG

guzzi
Członek DUG

po pierwsze potestuj z:

zamiast tego daj oplocki na całych zasobach nie w globalu tylko w sekcjach

po drugie:
pobaw sie parametrami praw też w sekcjach
create mode =
directory mask=
force create mode=
force directory mode=

i sprawdź komendą testparm czy ci byków nie wywala

#5  2007-09-24 20:33:29

Rady - Użytkownik

Rady
Użytkownik

po pierwsze potestuj z:

zamiast tego daj oplocki na całych zasobach nie w globalu tylko w sekcjach

po drugie:
pobaw sie parametrami praw też w sekcjach
create mode =
directory mask=
force create mode=
force directory mode=

i sprawdź komendą testparm czy ci byków nie wywala[/quote]

Kombinowałem już na wszystkie sposoby :/ testparm nic nie wywala niepożądanego nie mam pojęcia co jest nie tak, serwer jest dopakowany na 1256 RAM dyski ma SCSII 10000 i Xeonik, sieciówka serwera Broadcom 5703 10/100/1000. Pod netware to była żyleta na sambie zrobił się straszny muł,  oplocki na samym początku miałem na udziałach porobione, i nic to nie zmieniło co do

Kod:

veto oplock files =

to wywaliłem dzisiaj tą opcje całkowicie i nic, z resztą przekombinowałem ją na wszystkie możliwe sposoby już wcześniej. Co do parametrów praw to jak podam inne kombinacje niż te co są teraz to programy nie będą mogły sprawnie działać bo tworzą nowe pliki otwierają je modyfikują itd...

Podkręciłem bufory nadawcze i odbiorcze na :

Kod:

SO_RCVBUF=65536 SO_SNDBUF=65536

i żadnego rezultatu.

zmniejszyłem rozmiary logów do 50.

Kod:

dałem oplock = no, level2 oplocks = no

Nie wiem jak to możliwe ale ten sam system bazodanowy na Windows Server 2003 w innej podobnej firmie zasuwa jak burza, z tego co się zorientowałem to Samba ma podobno lepsze wydajności niż Winda 2003, albo ja czegoś nie dodałem do configu albo wersja Samby 3.0.26 jest z lekka spartolona.

#6  2007-09-25 07:20:40

guzzi - Członek DUG

guzzi
Członek DUG

A może to nie wina samby może coś z systemem. Sprawdzałeś hdparm? może dyski może karty?
Jak nic nie pomoże wyśle ci mój config na priwa
A sprawdzałęś logi samby czy nic nie sra?

#7  2007-09-25 15:50:02

Rady - Użytkownik

Rady
Użytkownik

W logach podejrzane tylko jedno mi się wydaje że coś o printcap ale przecież nie mam zainstalowanego print serwera na sambie, sprzęt jest na pewno wpożo był testowany na Nowelu i jak pisałem był jak żyleta.  Wcześniej postawiłem taki serwerek na zwykłym kompie i też sie takie numery działy ale stwierdziłem że to wina kraty sieciowej. Przetestuję wszystko jeszcze raz. I w razie czego dam ten config.

#8  2007-09-27 09:11:57

kayo - Członek DUG

kayo
Członek DUG

A spróbuj przemapować dyski sieciowe pod 98...

Having a Windows 95 box hooked to the internet is akin to walking naked into a prison carrying a carton of cigarettes.
-----------------
jid: kayo77//gmail.com  gg #1046710

#9  2007-09-27 19:42:54

Rady - Użytkownik

Rady
Użytkownik

Dyski mapowane są zawsze przy skrypcie logowania. To raczej nie to, jak napisał we wcześniejszym poście guzzi, to bedzie coś raczej z  oplock'ami.

Stopka forum