Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam.
Wiem że temat poruszany wiele razy ale konkretnie chyba tego problemu jeszcze nie dotyczył.
Chodzi mi o klawisze funkcyjne takie jak np. Fn+F5 = zwiekszanie głośności , Fn+F6 - zmniejszanie , Fn + F7 - zwiększanie kontrastu ....Mam lapka i wszystkie funkcje są pod Fn , ale żadna z kombinacji nie działa.Jeżeli ktoś miałby jakiś pomysł - xbindkeys?.Może coś innego?...
Jeżeli masz KDE to Centrum Sterowania-Regionalne i dostępność-skróty klawiszowe. I tam ustawiasz sobie wszystkie skróty jakie ci pasują:)
hmm....już myślałem że to to , ale nie mogę nic takiego tutaj ustawić.Owszem moge pod xmms'a i takie tam poustawiać , ale mi chodzi konkretnie o funkcje które "dostałem" firmowo razem z lapkiem - na klawiszach odF1-F10 mam alternatywne rysunki np. F1 daje ściemnienie - i już w tym momencie nie wiem jak zrobić taki skrót!.|Generalnie to mi zależy na kontrastach.może to i proste ale na prawdę nie mam pojęcia jak te skróty poustawiać-będę wdzięczny za wszelie sugestie:-)
przynajmniej w moim laptopie te kombinacje specjalne sa obslugiwane bezposrednio przez BIOS ... wiec moze warto tam poszukac ...
Nie ma takiej możliwości w biosie=).Nie wiem czy w ogołe jest możlisość - może jakiś specjalny soft...
Na pewno jest! Tylko problem w tym jak to skonfigurować jaki to laptop?
Fujitsu Siemens , Santa Rosa , 1 GB ram , grafika intelowska x3100.Tak jak już wspomniałem wcześniej nie ma możliwości zmiany w biosie.Jeżeli będą potrzebne jakieś bardziej szczegółowe informacje to piszcie - będę podawał-dzięki za zainteresowanie-)
Jestem w trakcie konsultacji ze specjalistą:) Zaraz przedstawię wyniki:D
edit/
a dokładny model?? np. v2035
edit/ Chyba czeba będzie jednak doinstalowac jakiś soft bo XP instaluje go sobie sam a nasz kochany Debianek narazie nie ale wszytsko jest do zrobienia szukam!
edit/ Nie zadje sie że mam:D A więc ładujesz się do Centrum Sterowania-->Regionalne i dostępność-->Układ klawiatóry zaznaczasz tam Włącz układ klawiatóry! następnie Model klawiatóry zmieniasz na Trust Wireless Keyboard Clasic.[/quote]
Działa??
[b]LongeR rządzi, LongeR radzi, LongeR nigdy cię nie zdradzi!![/b]
-->Nic na siłę, lekko młotkiem:D<----> Czy myślenie sprawia Ci ból?<--
Nieważne od czego się zaczyna - kończy się zawsze na Debianie : )
Linux register users: #456947
Co do modelu to Fuitsu Siemens Pi2525 , a co do pytanka czy działa to jeszcze nie wiem bo w pracy jestem , ale jak wróce to na pewno sprawdze...oj na pewno=)
edit/
edit/ Chyba czeba będzie jednak doinstalowac jakiś soft bo XP instaluje go sobie sam a nasz kochany Debianek narazie nie ale wszytsko jest do zrobienia szukam!
edit/ Nie zadje sie że mam:D A więc ładujesz się do Centrum Sterowania-->Regionalne i dostępność-->Układ klawiatóry zaznaczasz tam Włącz układ klawiatóry! następnie Model klawiatóry zmieniasz na Trust Wireless Keyboard Clasic.[/quote]
Działa??[/quote]
Meega szacuuneczek!!:P-Dziala , ale z jednym malutkim skutkiem ubocznym:P.Wciskajac alt+s otwiera mi sie okienko history :P-konkretnie to nie moge uzywac polskich znakow:)
It's all or nothingOffline
hmm a jak w Centrum Sterowania-->Regionalne i dostępność-->Układ klawiatóry włączasz układ klawiatóry i zmieniasz na Trust Wireless Keyboard Clasic to pod spodem masz Aktywne układy i masz tam na pierwszym miejscu ustawione Polski-pl??
oki wszystko gra:-)-ustawiłem tak jak pisałeś-jeszcze raz dzieki!!!!
edit/
Działa??[/quote]
Witam.
Mam podobny problem, ale z laptopem FSC v3405.
Efekt jest taki, że np. Fn+PgUp (żeby uzyskać HOME) działa; Fn+F8/9 (jasność) też, ale cała reszta już nie - ani przełącznik WLAN; ani regulacja głośności, a już tymbardziej przęłączanie monitorów (ale to chyba problem serownika grafiki - a może się mylę?). Prosiłbym o pomoc
Home machine: Debian 4.0r1 (Etch), kernel: 2.6.18-5-686
Hardware: FSC Amilo Pro V3405; Interl Core 2 Duo 1,6 GHz; 1024 MB RAM;
VGA: Intel Mobile 945GM/GMS/940GML Express
WiFi: Intel PRO/Wireless 3945ABGOffline
Hmm u mnie żaden klawisz funkcyjny z Fn nie działa, ustawiałem w Centrum sterowania -> Regionalne i dostępność -> Układ klawiatury różne opcję poprzez wybór innych klawiatur. Dysponuję modelem HP Pavilion dv6640ew i wydaje mnie się, że klawiatura to msnatpro2. Takiej przynajmniej użyłem do wykorzystania klawiszy multimedialnych, a przedtem wyszukałem informacji o niej w necie. Przeleciałem wszystkie opcje klawiatur Microsoft oraz HP, ale niestety nic nie pomogło... hmm, co więc teraz ?
Ostatnio edytowany przez kondzio14 (2008-03-01 16:42:41)
Powyżej jest to dosyć stary post i problem później rozwiązałem. Tzn sam się rozwiązał wraz z przyjściem nowego jądra. Zatem klawisze funkcyjne Fn na pewno działały mi na jąderku 2.6.25-amd64, 2.6.26-amd64, 2.6.28-amd64 i chyba 2.6.24-amd64. Teraz mam świeżo zainstalowanego Debiana z testing jądrem 2.6.30-2-amd64 i odziwo nie działają wspomniane klawisze... Dlaczego tak się dzieje?
Ostatnio edytowany przez kondzio14 (2009-10-22 00:21:11)
przedewszystkim wgraj starsze jadro (np. paczke ze stable) i zobacz czy wtedy dzialaja ...
Zwykle instalowalem jądro z repozytorium, ale repo dla testing zwraca mi:
v linux-image - v linux-image-2.6 - i linux-image-2.6-amd64 - Obraz Linuksa 2.6 dla AMD64 i A linux-image-2.6.30-2-amd64 - Linux 2.6.30 image on AMD64 p linux-image-amd64 - Linux image on AMD64
Podmieniać repo na stable i instalować czy innym sposobem aby nie namieszać z zależnościami?
mozesz sobie sciagnec deb z jadrem i zainstalowac dpkg -i ... jadro praktycznie nie ma istotnych zaleznosci ...
Sprawa wygląda tak, że na jąderku 2.6.26-2-amd64 klawisze funkcyjne działają. Co ciekawsze odpaliłem następnie system z jądrem tym z gałęzi testing, na którym nie działały, a teraz też działają.
dziwne ... moze jakis firmwere lub inna konfiguracja sprzetu dokonana przez 2.6.26 ktora przezyla restart i wejscie do nowego jadra ...
Może zainstaluj hotkey-setup ?
Time (s) | Query |
---|---|
0.00016 | SET CHARSET latin2 |
0.00004 | SET NAMES latin2 |
0.00173 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='3.146.152.119' WHERE u.id=1 |
0.00095 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '3.146.152.119', 1732510744) |
0.00044 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732510444 |
0.00047 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=71811 |
0.00005 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=9254 ORDER BY posted |
0.00060 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=9254 AND t.moved_to IS NULL |
0.00005 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00175 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=9254 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00084 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=9254 |
Total query time: 0.00708 s |