Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Zaczęło się od niewinnej aktualizacji desktopa. Zaktualizował się mount i od tamtego czasu nie mam dostępu do NFS. Dziś właśnie zajrzałem na serwer, żeby sprawdzić, co jest nie tak z NFS, zaglądam do logów, a tam mam kilkanaście prób włamania metodą brute force. Nie wiem, może któreś było udane :( Najwyższy czas zainteresować się firewallem. Czeka mnie sporo czytania i experymentów, czyli to, co tygrysy lubią najbardziej :)
Pozdrawiam wszystkich, którzy lubią jak coś ich zmusza do rozwoju :)
Najwyższy czas zainteresować się firewallem.[/quote]
bezczelnie śmiem twierdzić, że to ty przysporzyłeś swojemu systemowi problemów, nie odwrotnie ;)
Błogosławieni, którzy czynią FAQ.
[url=http://www.opencaching.pl]opencaching[/url] :: [url=http://dug.net.pl/sources.list]debian sources.list[/url] :: [url=http://www.linuxportal.pl/blogi/azhag/wpisy]coś jakby blog[/url] :: [url=http://dug.net.pl/]polski portal debiana[/url] :: linux user #403712
Nie ma to jak podnieść kogoś na duchu, nie azhag??
wiem, jestem okrutny
zainteresuj sie tuxguardianem ;) to jest firewall który działaniem przypomina te windowsowe- nie operuje na portach, lecz każdą aplikację z osobna :)
Na razie interesuję się iptables. Firewall stanie na zdalnym kompie, który udostępnia net.
PS. Póki co osiągnąłem mały sukces! Nie zablokowałem sobie całego ruchu sieciowego na sam początek (przypominam, maszyna zdalna :))
Nie ma to jak podnieść kogoś na duchu, nie azhag??[/quote]
to ja sproboje ... :-)
zaglądam do logów, a tam mam kilkanaście prób włamania metodą brute force.[/quote]
zapewne pochodza od ssh ... jezeli tak to najprawdopodobniej sa to boty ktory zgaduja nazwe i haslo ... robia to malo inteligentnie ... lecz potrafia byc uciazliwe (obciazenie systemu smiecenie logow) ... a najlepsza (najprostrza) metoda na nie jest zmiana portu ssh ... ewentualnie blokowac logowanie ssh na jakis czas z danego ip po 3 nieudanych probach (ladniejsze ale daje slabszy efekt)
"Wszyscy wiedzą, że czegoś zrobić nie można. Ale przypadkowo znajduje się jakiś nieuk, który tego nie wie. I on właśnie robi odkrycie." (A.Einstein)Offline
Bercik, a jeżeli pozwolę się logować po ssh tylko z 2 hostów, to rozwiążę problem??
edit: no ładny ja master jestem, jak nie potrafię sobie nawet firewalla postawić :)
Bercik, a jeżeli pozwolę się logować po ssh tylko z 2 hostów, to rozwiążę problem??[/quote]
to tez jest rozwiazanie ...
"Wszyscy wiedzą, że czegoś zrobić nie można. Ale przypadkowo znajduje się jakiś nieuk, który tego nie wie. I on właśnie robi odkrycie." (A.Einstein)
Time (s) | Query |
---|---|
0.00011 | SET CHARSET latin2 |
0.00004 | SET NAMES latin2 |
0.00125 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='18.118.227.199' WHERE u.id=1 |
0.00088 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '18.118.227.199', 1732851375) |
0.00026 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732851075 |
0.00065 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=72529 |
0.00056 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=9349 ORDER BY posted |
0.00048 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=9349 AND t.moved_to IS NULL |
0.00016 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00081 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=9349 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00084 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=9349 |
Total query time: 0.00604 s |