Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Pozdrawiam.
Ponieważ w dobie coraz bardziej zasobożernych aplikacji moje prawieczteroletnie elixir 256MB PC3200 CL3 zaczynało niewystarczać, postanowiłem dokupić sobie dodatkową kość. Wybór padł na Kingstona PC3200 512MB CL2.5. Kość zainstalowałem, niestety nie obyło się bez problemów. Debian wstaje (i to nie zawsze) tylko na dystrybucyjnym jądrze, XP w ogóle. W czasie pracy na Linuksie system często się zawiesza - ekran zamiera, a komputer przestaje odpowiadać. Czasami dzieje się tak nawet podczas bootowania - niekiedy zamiera, innym razem wypluwa kernel panic: not syncing. Po formacie i ponownym zainstalowaniu XP zdarza się, że aplikacja Win (vide Opera) się wyłącza lub system się restartuje.
Pomyślałem, że to konflikt pomiędzy dwoma kościami pamięci (jedna to CL3, nowsza ma CL2.50), ale tak samo dzieje się, gdy komputer działa tylko na Kingstonie.
Moje pytanie brzmi: czy to możliwe, że przyczyną powyższych objawów jest dość stara (4 letnia) płyta główna Asus A7N8X-X, która nie radzi sobie z szybszą pamięcią? Czy objawy ustąpią, gdy Kinstona zamienię na kość z mniejszym cycle latency?
Z góry dzięki za odpowiedzi.
Po pierwsze radzilbym przestudiowac instrukcje od plyty glownej, no ew. jak jej nie masz w formie fizycznej to poszukaj info na stronie producenta. W takim info powinno dokladnie byc opisane jakie kosci [ max ilosc RAM na slot+CL ]. O Producenta to bym sie nie martwil w tym przypadku bo to markowe czesci. Jesli w instrukcji bedzie figurowac pozycja w ktorej opis bedzie zgadzac sie z tym co aktualnie posiadasz [ obecna koscia ] tzn. ze albo masz uszkodzona kosc, albo BIOS ma przestarzaly kontroler pamieci.
P.S.
Jesli masz w slotach jakikolwiek kurz - usun go. To moze byc jedna z przyczyn rebootowania sie kompa jesli sie 'osadzi' pamiec.
EDIT:
Zagalopowalem sie i dodam jeszcze ze mam ta sama plyte glowna w PC. Ja rownierz mam pamiec z podobnymi parametrami [ 1x512 CL 2.5] ale... mam DDR 333MHz. - Chodzi swietnie i bez zadnych problemow. Wyczytalem kiedys, ze plyty ASUS'a wspolpracujace z CPU ktory pracuje na 333MHz nie potrafia 'dokladnie' obsluzyc pamieci z wyzszym zegarem. Nie dotyczy to wszystkich plyt ASUS'a ale na pewno tego modelu. Dlatego moj CPU pracuje na 333Hz i wlasnie pod niego dobralem pamiec i celowo z takim zegarem.
Napisz jaki masz CPU.
Pozdrawiam
Tak jak kolega radzę porządnie przeczyścić sloty na płycie głównej a . A tak na przyszłość pamiętaj że jak kupujesz ram to kości muszą być tego samego producenta bo w przeciwnym razie będą się gryzły:) Nie wiem czemu tak jest zapewne konkurencja.
[b]LongeR:[/b]
Co do stwierdzenia ze 'musza' byc tego samego producenta to sie nie zgodze. Owszem.... najlepiej by bylo ale niektore kosci rownie dobrze wspolpracuja z produktami konkurencji... Osobiscie testowalem w niejednym kompie takie konfiguracje i stosunek wydajnosci pomiedzy 2x markowe a 2x rozne mialy bardzo maly wplyw. Oczywiscie byly i takie ktore ze soba nie wspolpracowaly... ale jak mowie, nie wszystkie ;)
Pozdrawiam
No widocznie mamy rożne doświadczenia:) Bywa i tak ale zazwyczaj zalecane jest dokupowanie ramu tego samego producenta bo jak sam wspomniałeś czasami zdarza się "kuku":P
No zdarza sie zdarza.. I wcale nie zaprzeczam temu co powiedziales, ze lepiej dokupic kosci tego samego producenta :)
Wiadomo.... po co ryzykowac jak mozna byc pewnym, ale to byla wypowiedz tylko w oparciu o wlasne doswiadczenia. :)
Pozdrawiam
Mam Athlona XP 2200+. Sloty są czyste (poza tym na jednym z nich pracuje stara pamięć), pamięć nie jest uszkodzona (sprawdzana memtestem86 oraz GoldMemory). Nie wiem, gdzie może leżeć problem, nie wiem, czy pomoże wymiana nowej kości na CL3.
Przełóż kości. Teoretycznie "najsłabszą" kość montuje się w pierwszym banku pamięci, bo to z niej BIOS czyta SPD. W praktyce bywa różnie ;).
Przełóż kości. Teoretycznie "najsłabszą" kość montuje się w pierwszym banku pamięci, bo to z niej BIOS czyta SPD. W praktyce bywa różnie ;).[/quote]
Jak napisałem wcześniej, sytuacja jest taka sama, gdy komputer pracuje tylko na nowej pamięci. Wolałbym zostawić sobie tę kość, jednak chyba nie obejdzie się bez zwrotu. Spróbuję pożyczyć od kogoś CL3, bo to może jest właśnie kwestia cycle latency (podejżewam, że cztery lata temu, gdy zaprojektowano moją płytę główną, nie było jeszcze pamięci z CL mniejszym od 3).
Ja poprzednio miałem płytę z tej samej serii a7n8-e deluxe, płyty te miały jedną "wadę" działały z niektórymi z kościami pamięci
Możesz poczytać o tym tu [url]http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=33457[/url]
Wygląda na to, że to nie jest kwestia CL2.5. Z tego, co z [url=http://www.techsupportforum.com/hardware-support/motherboards-bios-cpu/53590-asus-k8v-x-ddr-400-memory.html]tutaj[/url] wyczytałem, Asus A7N8X-X owszem wspiera PC3200, ale tylko pamięci z układami na jednej stronie. Kość, którą kupiłem, jest dwustronna. Nie wiem tylko, co autor miał na myśli pisząc "nie wspiera". Spróbuję zdobyć PC2700, może tutaj nie będzie problemów.
Strasznie niewygodna jest strona Asusa, nigdzie nie udało mi się odnaleźć podstrony, gdzie polecają jakieś kości pamięci.
[b]Contravene:[/b]
Tak... zgadza sie i wlasnie o tym zapomnialem napisac a to bardzo istotne. Czyli plyta ta nie wspiera pamieci z ukladami po obu stronach kosci. Generalnie rzecz biorac wlozylem taka kosc kiedys do swojej [ ale 333Mhz ] i 'poszla' jak przecinak. W chwili obecnej [ od 1,5 roku ] mam 333MHz w jednej kosci z ukladami po jednej stronie i nie mam zadnych problemow. Jak znajdziesz taka jak ja mam, mysle ze nie bedziesz mial zadnych 'przygod'
Pozdrawiam
Czyli plyta ta nie wspiera pamieci z ukladami po obu stronach kosci.[/quote]
Z tego, co wyczytałem, to wspiera dwustronne układy, za wyjątkiem PC3200. Autor postu nic nie pisał o PC2700, więc zakładam, że tutaj nie ma problemów. Najśmieszniejsze jest to, że te wolniejsze pamięci są droższe.
Najśmieszniejsze jest to, że te wolniejsze pamięci są droższe[/quote]
To fakt... :/ Dajmy na to SDRAM. To juz w zasadzie retro sprzet a kosc 512 [133MHz] to koszt ok 200zl [ Kingston] oczywiscie do PC , ja natomiast mam laptopa z takimi pamieciami i mimo iz chcialbym rozszerzyc co nieco to na dzien dzisiejszy mija sie to z celem. O_o
Tak sobie mysle... moze spowrotem zaoptarzyc sie w C64 - poczekam az wzrosnie wartosc... ;/
[img]http://blackevo.kewlnet.tk/userbar/ThinkPad_userbar.jpg[/img]
[img]http://blackevo.kewlnet.tk/userbar/Archlinux_userbar.jpg[/img]
Time (s) | Query |
---|---|
0.00010 | SET CHARSET latin2 |
0.00004 | SET NAMES latin2 |
0.00112 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='18.221.97.20' WHERE u.id=1 |
0.00103 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '18.221.97.20', 1738451076) |
0.00048 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1738450776 |
0.00058 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=72750 |
0.00006 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=9388 ORDER BY posted |
0.00077 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=9388 AND t.moved_to IS NULL |
0.00008 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00248 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=9388 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00122 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=9388 |
Total query time: 0.00796 s |