Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Witam Mam ściągnięte coś takiego:
1. grsecurity-2.1.10-2.6.19.2-200701222307.patch
2. iptables-1.3.6-imq.diff
3. linux-2.6.19-imq3.diff
4. iptables-1.3.6.tar
5. linux-2.6.19.2.tar
6. netfilter-layer7-v2.8.tar
7. esfq-2.6.19.2.tar
8. cttproxy-2.6.19-2.0.6.tar
10. wrr-linux-051111-2.6.19.patch
11. iproute-20041019.srr.patched.v0.4
12. iproute2-2.6.19-061214.tar
13. patch-o-matic-ng-20070524.tar
14. ipset-2.2.9a-20061009.tar
(trochę tego jest)
I
Patchuje kernel linux 2.6.19.2 następującymi rzeczami
1. layer 7
2. imq
3. esfq.
4. p-o-m
(chałbym jeszcze wrr tproxy i grsecurity ale poleceniem patch -p1 < .... nie idzie, a nie doszukałem się informacji o tym)
II
iptables patchuje:
1. imq
2. layer 7
3. p-o-m
(dodatkowo jeszcze tproxy ale nie wiem jak)
III
iproute
1. esfq
(nie wiem jak wrr i srr)
Jak zrobię wszystko poza nawiasami i w poleceniu make menuconfig pozaznaczam odpowiednie rzeczy to po wykonaniu polecenia make po długim czasie wywala mi błąd i koniec.
Myślę, że coś nie tak robie z p-o-m. Wykonuje polecenie
# ./runme string time connlimit quota TTL CONNMARK
Hey! KERNEL_DIR is not set.
Where is your kernel source directory? [/usr/src/linux] /usr/src/linux
Hey! IPTABLES_DIR is not set.
Where is your iptables source code directory? [/usr/src/iptables] /usr/src/iptables
Usage:
./runme [options] suite|suite/patch-dir
Options:
--download
some patches are stored at external locations and are not
available by default. To add these to the selection of
patchlets, add the --download switch to the command line and
they will be available in the "external" suite. You need curl or
wget installed for this to work.
--batch batch mode, automatically applying patches.
--test test mode, automatically test patches.
--check check mode, automatically checks if patches are alreay applied.
produces a logfile: rune.out-check
--reverse
back out the selected patches.
--exclude suite/patch-dir
excludes the named patch. can be used multiple times.
--help print a help message
--man print the whole manpage
--kernel-path path
specify the kernel source path
--iptables-path path
specify the iptables source path
--verbose
verbose output (shows output of patch command)
no i coś takiego dostaje.
może ktoś pomoże skompilować to jajko tak aby to wszystko zadziało.
Przydał by sie porządny opis na nowym jajku stabilnym opis instalacji i konfiguracji serwera takiego !!!!
trochę tego chcesz połatać, a jak to wszystko się spotyka zwykle wali błędami przy próbie nałożenia którejś z kolei łaty. Proponuje
http://snaj.ath.cx
lub
http://linuxbox.pl
lub
http://linux.internetdsl.pl
lub coś mojego
http://stronkass.w.interia.pl/patche
albo trochę poprzerabiać patche, pogrzebać i powinno śmigać, ja zanim nauczyłem się likwidować proste błędy przy nakładaniu łatek to troche musiałem pogłówkować. Chodzi o to że najpierw dokonujesz testu nakładania łaty aby czasami się coś nie pochrzaniło
patch --dry-run -p1 < łata
jak test przeszedł ok to ma się dobrze nałożyć, a jak ci sypnie błędami to wywala ci na ekranie w którym miejscu (numer lini) i w jakim pliku łata nie nakłada się nieprawidłowo, wtedy bierzesz jakiegoś edytora i edytujesz plik łaty oraz plik na który dana łata się nie chce nałożyć, porównujesz różnice i nakładasz ewentualne zmiany na łatę. I tak łata za łatą. Jeśli chodzi o skrypt do dzielenia łącza z możliwością obsługi przez panel www to napisz na PW to ci na e-mail zapodam.
pozdro
Na stronie masz pacz ubuntu-2.6.20-patch, który jest chyba linuxa ubuntu, ja chce uzyskać to dla linxa DEBIANA 3.0. i nie wiem jak jest z tymi kernelami czy pasują do podobnych dystrybucji. A o coś mi takiego chodzi aby było.
jest to patch zrobiony przez ludzi rozwijających ubuntu, zawiera on dużo sterowników, szczególnie do urządzeń sieciowych ale nie tylko. Rozumiem że chcesz to na debianie woodym 3.0 postawić czy na etchu 4.0? woody jest już przestarzały i to jajko już na nim nie pójdzie, możesz jeszcze na sarge to zrobić, ale polecam najlepiej etcha. Nie rozumiem o co chodzi czy ci jajko bedzie pasowac, jak je przekompilujesz to ci pójdzie bez problema. pozdro
Mam debiana 3.0 etcha.
I dzięki za informacje na pewno będę próbował też twojego kernela.
etch jest oznaczony numerem 4.0
Kto zna jakieś panele graficzne do dzielenia łącza, lub tak skonfigurować lms-a aby miał wszystkie te funkcje ?????
bardzo szeroki opis konfiguracji LMS jest na stronie LMS http://www.lms.org.pl/ wystarczy isc krok po kroku trzymając przed sobą dokumentację
ale sam lms nie służy do podziału łącza?????
posiada skrypty które generuja kolejne skrypty firewall jak i podziału
Znalazłem taką stronkę która dodaje kilka możliwości do lms-a
http://www.linux-serwer.info/
Tak tylko gdzie te skrypty są, ba jakoś nie mogę znaleźć na ich stronie???
http://www.lms.org.pl/doc/scripts.html
A coś innego niż lms, może są jakieś jeszcze inne panele www do zarządzania łączem????
mastershaper, niceshaper, no i nie wiem czy shaperd ma panel www
Witam
Mam taki problem
Chciałem zrobić obraz całego dysku lub backupu na drugi dysk. w necie czytałem tylko o ghost for linux. co sądzicie o tym programie, a może macie coś lepszego i skuteczniejszego. dysk jest dodatkowo podzielony na partycje z różnymi systemami plików.
i znów ten sam post więc ta sama odpowiedz poszukaj w szukajce na forum.
Strony: 1
Time (s) | Query |
---|---|
0.00010 | SET CHARSET latin2 |
0.00005 | SET NAMES latin2 |
0.00062 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='18.188.102.117' WHERE u.id=1 |
0.00071 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '18.188.102.117', 1731732521) |
0.00040 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1731732221 |
0.00063 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=73175 |
0.00032 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=8305 ORDER BY posted |
0.00031 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=8305 AND t.moved_to IS NULL |
0.00026 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00071 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=8305 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00184 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=8305 |
Total query time: 0.00595 s |