Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witajcie,
dzisiaj poległem na następującej sytuacji :
o godzinie 17:36 jedna z domen zaparkowanych na serwerze nad którym sprawuje opiekę, przestała odpowiadać poprzez http. Przestały również odpowiadać wszelkie usługi pracujące pod domeną. Żadne modyfikacje maszyny nie były w dniu dzisiejszym jak i wczorajszym prowadzone. Ping i traceroute z zewnątrz, z różnych dostawców internetu (netia,tpsa) działa poprawnie wskazując na IP serwera. Wszystkie logi jak również i konfiguracja serwera nazw(bind9) wygląda w porządku.
Kompletnie niewiem co to może być, nie mogę również dodzwonić się do providera u którego domena jest wykupiona ( domeny.org ).
Potrzebuje Waszej pomocy.
Pozdrawiam,
Artur Kwiatkowski alias Fo
Może przyblokowałeś na firewallu port na który działa bind i przez to nie działa dns. Taki pomysł :)
Pozdrawiam
pudło, gdyby tak było to wszystkie domeny na tym serwerze przestałyby działać a przecież przestała tylko jedna... portowi binda napewno się więc nic nie stało
btw : reszta odmen która funkcjonuje poprawnie, działa na tym samym dns'ie
pozdrawiam,
Fo
Jeśli tak to pewnie dostawca domeny namieszał, bo jak inaczej. Myślałem że nie działają żadne domeny usług na bindzie, a napisałeś że to dla jednej z domen tak sie dzieje. Przeczytałem po łebkach.
Pozdro
większy lol ;)
totalnie beznadziejnie głupia sprawa, moja rotacja logów apache dla jednej rzeczy dokładnie dla mod_rewrite ... nie działała tak jak powinna i ... o dziwo przepełnił się log modułu mod_rewrite a serwis który na tym chodzi ... przestał wogóle odpowiadać.
to chyba się nadaje do działu "nasze wpadki"
no co za porażka :/
Time (s) | Query |
---|---|
0.00011 | SET CHARSET latin2 |
0.00005 | SET NAMES latin2 |
0.00103 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='3.146.178.241' WHERE u.id=1 |
0.00097 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '3.146.178.241', 1738280026) |
0.00050 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1738279726 |
0.00097 | DELETE FROM punbb_online WHERE ident='185.191.171.17' |
0.00046 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=7507 |
0.00005 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=917 ORDER BY posted |
0.00056 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=917 AND t.moved_to IS NULL |
0.00130 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00094 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=917 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00113 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=917 |
Total query time: 0.00807 s |