Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Kiedyś jakims cudem Lenny widzial mi 1012 mb ramu (mówię to co mi powiedział conky), ale po którymś postawieniu systemu widzę, że mam go teraz 880MB (chyba bo nie pamiętam dokładnie...jestem teraz w pracy). Na Etchu mialem tak zawsze i myślałem, że nowsze kernele mają domyślnie włączona obsługę dużych pamięci. Da się coś z tym zrobić bez kompilowania swojego jajka?
nie ;p
Nie napisałeś na w czym masz ten ram i czy masz kartę grafiki zintegrowaną.
Jeśli karta grafiki nie ma swojego ramu (często jest tak w laptopach) to korzysta on z ramu kompa.
zainstaluj jajko [url=http://packages.debian.org/lenny/linux-image-686-bigmem]*-bigmem[/url]?
grafika jest osobna. ma swój ram. ram to 2 kości DDR po 512 mb.
[b]azhag[/b], a to jajko linux-image-2.6.22-3-686-bigmem z tego co widzę jest dla Pentiumów/Celeronów. Nie powinienem zainstalować jakiejś wersji 486? Tylko, że takiej nie ma w repo.
ok linux-image-2.6.22-3-686-bigmem śmiga jak marzenie. znalazły się moje zaginione mb ramu. jest 1 GB jak Pambuk przykazał!
[b]AgayKhan[/b] przecież wiesz o co mi się rozchodzi. Nie dowcipkować tylko pomagać niedoświadczonym słabeuszom.
[quote=parrotlarch]przecież wiesz o co mi się rozchodzi. Nie dowcipkować tylko pomagać niedoświadczonym słabeuszom.[/quote]
Nie wiem. Nie mam pojęcia. Jakiś czas temu ktoś z tego forum zainstalował Debiana na i386. Nie podałeś jakiego masz procka.
Mam Athlona XP i zazwyczaj instalowałem jajko z końcówką k7 lub 486.
zwalczyłem w sobie lenia i skompilowałem jajco z obsługą dużych pamięci. teraz to jest w ogóle najkompatybilniejsze z moim prockiem. samyje kompatibilnyje.
obsluga "duzych pameici" to przedzial chyba miedzy 1 a 4, ale czy wliczajac 1? poza tym nie wiem czy ma to cos wspolnego z twoim problemem (ta obsluga highmemory).
ja mam u siebie tez cos dziwnego czego nie rozumiem
free -m
total used free shared buffers cached Mem: 2028 1976 51 0 85 1682
nie wiem o co w tym chodzi ze niby mam uzywane 1976 mb ramu ? to cached tez nie wiem czego sie tyczy ;d
Ostatnio edytowany przez Qdłaty (2007-12-18 18:16:07)
tak, masz używane 1976 z 2028 MB ramu (20 MB nie jest widoczne przez kernel, bo jest to miejsce przez niego zajęte plus trochę pustego miejsca zarezerwowanego na ew. moudły)
większość z tego zajętego miejsca jak zwykle zajmuje pamięć cache i bufory dyskowe - a po cholerę pusty ram ma tak leżeć odłogiem i bezproduktywnie wpieprzać prąd? ;)
patrz zawsze na drugą linijkę (+/- buffers/cache), jest o tym nawet przyklejony topic w Software
aha, dzieki moge teraz spac spokojnie. rozne takie monitory systemu (graficzne) pokazywaly mi normalny pobor ale jakso tak wierzylem bardziej w to co free pisze.
Ostatnio edytowany przez Qdłaty (2007-12-18 18:36:36)
Time (s) | Query |
---|---|
0.00022 | SET CHARSET latin2 |
0.00007 | SET NAMES latin2 |
0.00159 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='3.128.79.117' WHERE u.id=1 |
0.00112 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '3.128.79.117', 1738465524) |
0.00103 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1738465224 |
0.00092 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=77503 |
0.00009 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=9960 ORDER BY posted |
0.00111 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=9960 AND t.moved_to IS NULL |
0.00032 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00181 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=9960 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00156 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=9960 |
Total query time: 0.00984 s |