Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam mam pytanko:) W jaki sposób mogę zwiększyć rozmiar partycji (dokładnie home) oczywiście "obcinając" trochę inną partycję. Po prostu przy instalacji dałem za mało miejsca i chciałbym ją teraz zwiększyć bez utraty danych ( tak z partycji home jak i z tej drugiej partycji). Czy jest taka możliwość i jak to zrobić?
zapomniałeś podać rodzaj systemu plików, to bardzo ważne, nie wszystkie fs da się skalować
Ostatnio edytowany przez azhag (2007-12-18 15:57:55)
gparted
oczywiście ext3 na kompie używam tylko Linuxa:)
jak wyżej - parted z nakładkami g/qt świetnie się sprawdza. Obowiązkowy backup ważnych danych
[quote=LongeR]oczywiście ext3 na kompie używam tylko Linuxa:)[/quote]
wiesz, GNU/Linux chodzi też na innych systemach plików
ext3 akurat da się skalować
Jak sama nazwa mówi "Gnome Partition Editor" ja używam KDE. Nie powinno być z tym żadnych problemów bo ten program się bootuje czyli nie ma nic wspólnego z środowiskiem graficznym dobrze to rozumie?
Wiem wiem że jest też kilka innych systemów plików ja akurat korzystam tylko z ext3:)
Ostatnio edytowany przez LongeR (2007-12-18 17:08:48)
To jeszcze jedna ważna uwaga - skalowana partycja [b]MUSI[/b] być odmontowana. Więc najlepiej całą zabawę przeprowadzić z live
a skoro mowa o live'ach to przypominam o [url=http://www.grml.org]grml[/url], posiada qtparted ;)
no ściągnąłem, wypaliłem i uruchomiłem ten gparted zarobista sprawa przyjazny interfejs:) Tylko mam jedno pytanko bo nie chcę niczego pochopnie robić żeby potem nie żałować. Więc wybieram partycję z której chce "skrobnąć" 10 GB elegancko biorę sobie z końca te GB daje ok i tworzy mi się nowa partycja o takim rozmiarze bez systemu plików i tu mam pytanko jak te 10 GB dołączyć do już istniejącej partycji? Jak to się robi przesuwa się czy jak bo ja chyba oślepłem:D
mi ostatnio braklo miejsca w home. skopiowalem wszystko z partycji ktora byla za home. odmontowalem ja, zmiejszylem (od lewej oczywiscie). wylogowalem sie do kdm, wlazlem na konto roota odmontowalem /home/ i zrobilem resajz. ale to wszystko w wypadku gdy home masz na osobnej partycji. jezeli jest wszystko na jednej to tak jak wyzej livecd. wszystko w gparted.
Wszystko ładnie ale nie mogę znaleźć tej opcji że po wydzieleniu wolnej przestrzeni z jednej partycji przydzielić ją dla drugiej partycji:) Gdzie to cholerstwo jest:P??
resize/move?
PPM na danej parycji -> resize/move
Ostatnio edytowany przez szczypior88 (2007-12-18 18:18:29)
Zajrzałeś w ogóle do dokumentacji? Wszystko opisane +screeny -> [url=http://gparted.sourceforge.net/documentation.php]link[/url]
pzdr.
Tak no bo najpierw chyba muszę wyciągnąć ze kilka GB z większej partycji żeby potem je muc wrzucić na mniejszą? Czyli obcinam 10 GB z tej większej tworzy mi na samym dole partycję bez systemu plików i teraz te 10 GB muszę dopiąć do już istniejącej partycji home!??
Sory rzeczywiście w dokumentacji wszystko jest opisane.
Ostatnio edytowany przez LongeR (2007-12-18 18:21:48)
[quote=LongeR]jak te 10 GB dołączyć do już istniejącej partycji? Jak to się robi przesuwa się czy jak bo ja chyba oślepłem:D[/quote]
Normalnie klikasz na partycję którą chcesz powiększyć i przesuwasz suwak lub wpisujesz wartości w okienkach poniżej.
Z doświadczenia wiem, że te XXParted'y w dystrybucjach live tak różnie działają i wielokrotnie spotkałem się ze zjawiskiem, że nie mogłem zmieniać rozmiarów partycji.
Najlepsza jest wersja live.
Ściągnąłem [u]http://sourceforge.net/project/showfiles.php?group_id=115843&package_id=173828[/u] nagrałem i nigdy mnie nie nie zawiódł.
Ostatnio edytowany przez Zyong (2007-12-18 18:22:03)
no zeby zwiekszyc rozmiar jednej to chyba musisz zmiejszyc inna najlepiej nastepna :D zmiejszasz od lewej bo jak dasz od prawej to nie przesuniesz przecie pozniej wolnego miejsca przed zmniejszona partycje aby scalic je z ta za mala lol
[quote=Qdłaty]zmiejszasz od lewej bo jak dasz od prawej to nie przesuniesz przecie pozniej wolnego miejsca przed zmniejszona partycje aby scalic je z ta za mala lol[/quote]
Pozwolę sobie nie zgodzić się :) Możesz poprzesuwać partycje.
[u]http://jakilinux.org/instalacja/podzial-dysku-za-pomoca-ubuntu-live/[/u]
Wziąłem i zmniejszyłem partycję z prawej strony:P i teraz jest tak że jest partycja Home potem jest partycja wymiany SWAP następnie jest mnt i na końcu jest 12 GB wolnej przestrzeni której wyodrębniłem i nadal nie mam pojęcia jak przenieś tą wolą przestrzeń do partycji home;/ czytam to wszystko ale nie mogę się połapać.
buhahaha, najlepiej otwórz dysk i odetnij ten pusty kawałek szlifierką kątową i przyspawaj tam gdzie jest /home xD
dobra, poważnie:
1. przesuń całą partycję /mnt do brzegu dysku
2. przytul do niej swap, tak żeby puste miejsce było między swap i /home
3. rozszerz /home
[quote=rychu]buhahaha, najlepiej otwórz dysk i odetnij ten pusty kawałek szlifierką kątową i przyspawaj tam gdzie jest /home xD[/quote]
poproszę o wycieraczki do monitora :D
Nom czeba opatentować sposób rycha gdyż może on okazać się przełomowym w dziedzinie technologi:D Przeszedłem dziś pranie mózgu chyba:) Dzięki wszystkim za pomoc udało mi się zrobić wszystko tak jak chciałem;] Gnome Partition Editor bajeczne narzędzie, silne nerwy macie do mnie jeszcze raz thx!!
OK, tak dla pewności się spytam, bo jak będę to robił to już bez netu.
Sytuacja wygląda tak: Jest sobie Dysk z jedną partycją z Ubuntu 80 GB.
Podejrzewam, że nie ma na niej SWAPu (musiałem skasować raz parę danych by zaskoczyły X'y).
Także mam do zrobienia takie rzeczy: Wydzielenie z tej partycji partycję SWAP, partycję dla Windowsa i wspólną partycję z Windowsem jednocześnie (FAT32 pewnie). LInux (najwygodniej → by nie stawiać od nowa wszytkiego → stary, czyli Ubuntu) ma zostać.
Chcę zrobić to tak, aby pliki z /home były na nowej "wspólnej" partycji.
Dysk jest generalnie zapchany danymi, także mamy różne wyjścia. Co radzicie:
1) → jak mi powiecie, że da się i nie ma ryzyka, że mi szlag trafi dane z /home, to będę wdzięczny o wytłumaczenie jak przenieść ów katalog z danymi w nową partycję.
2) Jeśli jest ryzyko to po prostu spędzę ileś godzin nagrywając na DVD archiwum i partycję z Ubuntu zmniejszę, postawię na niej Debiana (cóż by innego) i SWAP, a potem będę czyścił w miarę na spokojnie dysk.
3) Lub może skoro zarchiwizuję rozwalić wszystko i stworzyć od nowa 4 partycje? Będę miał przynajmniej porządek.
4) Lub co innego proponujecie?
Przy okazji mam do przemycenia parę pytań:
a) Czy da się stworzyć partycję w Fat32 w gparted (bo jak sądzę NTFS jest poza zasięgiem tworzenia)?
b) Jak idzie komenda sprawdzenia ile mi zajmuje system (bez home), oraz SWAP?
c) Czy da się (i czy bez strachu) zmienić system pliku partycji z linuksowego na FAT32 nie tracąc danych na niej?
Ostatnio edytowany przez iwo (2008-02-17 19:32:50)
Time (s) | Query |
---|---|
0.00009 | SET CHARSET latin2 |
0.00004 | SET NAMES latin2 |
0.00162 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='3.135.208.189' WHERE u.id=1 |
0.00069 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '3.135.208.189', 1732490086) |
0.00050 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732489786 |
0.00180 | DELETE FROM punbb_online WHERE ident='3.149.24.143' |
0.00084 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=78547 |
0.00007 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=10092 ORDER BY posted |
0.00083 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=10092 AND t.moved_to IS NULL |
0.00136 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00096 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=10092 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00069 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=10092 |
Total query time: 0.00949 s |