Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Chcę się przesiąść na fluxboxa, ale nie daje sobie rady z ustawieniem czcionek. W menu, na pasku i na belkach okien czcianki są malutkie i nie reagują na zmiany w plikach styli (theme.cfg). Gdzieś przeczytałem że trzeba zmienić DPI. Jak/gdzie to się ustawia?
http://forum.fluxboxpl.org/viewtopic.php?id=221
[b][OT][/b]K... wiem wiem wiem i też czasami patrze na działania google podejrzliwym wzrokiem gdyż nie maja praktycznie konkurencji. Ale trzeba przyznać, iż o ile usługi takie jak poczta, googlemaps (które to moim zdaniem jest bardziej ciekawostką), czytnik rss, i inne można zastąpić innymi rozwiązaniami, często lepszymi jeśli chodzi o nasz rynek, o tyle rozwiązanie twojego problemu znalazłem przez google. Innych rzeczy również przez nie szukam i zapewne długo się to nie zmieni, gdyż nie mają oni konkurencji. Długo można nad tym debatować, ale i tak w reultacie zawsze dojdzie się do tych samych wniosków.[b][/OT][/b]
Działa, dzieki!
[b]OT[/b] Google wie czego szukamy, wie co lubimy oglądać (youtube), wie co będziemy robić w przyszłym tygodniu (calendar), zna naszych znajomych (gmail), wie co mamy w swoich dokumentach (docs), na swoich serwerach ma kopię 3/4 internetu (cache), wkrótce będzie przechowywać nasze prywatne pliki (GDrive). Dodajac do tego fakt że każdego użytkownika może zidentyfikować na podstawie jego aktywności w sieci, mamy do czynienia z ogromnym zagrożeniem dla prywtności. Teraz porównajmy dwa monopole: Microsoft i Google. Gdyby Microsoft chcial posiąść takie informacje musiałby kombinować z jakimiś trojanami w windowsach, a to grozi wpadką i utratą reputacji. W przypadku Google ludzie Z WłASNEJ WOLI przekazują tej firmie komplet informacji o sobie!
[quote=Napalm]Chcę się przesiąść na fluxboxa, ale nie daje sobie rady z ustawieniem czcionek. W menu, na pasku i na belkach okien czcianki są malutkie i nie reagują na zmiany w plikach styli (theme.cfg). Gdzieś przeczytałem że trzeba zmienić DPI. Jak/gdzie to się ustawia?[/quote]
[b]xorg.conf[/b]
Section "Device" .......... Option "UseEdidDpi" "false" Option "DPI" "96 x 96" EndSection
Po problemie ;)
Ostatnio edytowany przez sp3cu (2007-12-18 23:41:16)
Dodanie wpisu w xorg.conf u mnie nie zadziałało. Działa natomiast to..
startx -- -dpi 96
Jak nie chcesz dopisywać do startx [b]-- -dpi 96[/b] to możesz je dopisać do:
[b]/usr/bin/startx[/b]
.. defaultserverargs="-dpi 96" ..
Stosowałem tą metodą zanim się nie dowiedziałem o tej, co napisałem wyżej :)
Witam, niedawno postanowilem wrocic na ten lekki i szybki WM i szczerze mowiac mam tez takie male czcionki w pasku itd. Nie zebym narzekal bo generalnie mi sie podoba. Ale te wszystkie ww sposoby nie dzilaja. Samo dopisanie do xorg'a w sekcji Device - nic nie daje. Odpalenie X'ow za pomoca
startx — -dpi 96[/quote]
konczy sie wywaleniem x'ow.
W zasadzie chcialbym z czystej ciekawosci zmienic i moze by mi sie spodobaly troszeczke wieksze czcionki. Moj styl to [ jak zawsze ] darkmystic.
[img]http://blackevo.kewlnet.tk/userbar/ThinkPad_userbar.jpg[/img]
[img]http://blackevo.kewlnet.tk/userbar/Archlinux_userbar.jpg[/img]
Standardowo Flux nie korzysta z pełnej konfiguracji podanej w ~/.fluxbox/. Troszkę trzeba stylów i ustawień przekierować. Z tego co pamiętam to tylko kilka styli korzysta z polskich niezbyt pięknych i wyraźnych czcionek.
Ostatnio edytowany przez Zbooj (2007-12-27 21:16:25)
Czyli mam rozumiec to w ten sposob, ze styl ktorego uzywam nalezaloby podac jakims modyfikacja?
Po czesci wydaje mi sie ze tak bo inne [ domyslne] skiny we fluxie maja czcionki wieksze.
Moze komus sie udalo cos ze zwiekszaniem wlasnie na ww stylu?
[url=http://fluxboxpl.org/portal/Instalacja_i_konfiguracja_Fluxboksa#Wyb.C3.B3r_stylu_i_czcionki]Wybór stylu i czcionki[/url]
Nie wiem czy to działa z najnowsym fluksem, ale można spróbować.
działa działa kiedys zapdałem screna z takim bajerem
Chodziło mi o to, że standardowo zainstalowany Flux korzysta ze styli w /usr/share/coś tam coś tam,a np. menu pobiera z /etc/X11/fluxbox/menu. Ostatnio nie uzywam fluxa ale jakis czas temu przerzucałem wszystko do ~/.fluxbox
terefere: dzieki za link... zanim zapytalem to wlasnie szukalme na tym forum ale na to nie trafilem.
Jak wroce z pracy to sprawdze co i jak...
------------EDIT---------------
Noo teraz to juz troszku lepiej, wszystko ladnie pieknie... zmienilem czcionke na dejavu i wyglada o niebo lepiej.
Dziekuje bardzo
Pozdrawiam
Ostatnio edytowany przez BlackEvo (2007-12-28 18:31:20)
Time (s) | Query |
---|---|
0.00011 | SET CHARSET latin2 |
0.00004 | SET NAMES latin2 |
0.00128 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='3.142.98.111' WHERE u.id=1 |
0.00081 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '3.142.98.111', 1732226794) |
0.00052 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732226494 |
0.00077 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=79495 |
0.00186 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=9989 ORDER BY posted |
0.00062 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=9989 AND t.moved_to IS NULL |
0.00005 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00083 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=9989 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00082 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=9989 |
Total query time: 0.00771 s |