Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
nie tak dawno po aktualizacji lennego na laptopie przestała mi działać klawiatura usb, sprawdzałem inną - to samo. Mysz na usb działa bez problemu, klawiatura nie działa ani w konsoli, ani też w Xach, jest widoczna w lsusb i pokazują sie komunikaciki podczas jej podłączania. Czy przyczyną może być że podczas aktualizacji namieszało sie coś z udev czy co innego?
modprobe usbkbd
dorzucić moduł do ładowania podczas startu systemu
ps a w bootloaderze działa, jest jakaś opcja w biosie dotycząca usb i klawiatury
jest jakaś opcja w biosie dotycząca usb i klawiatury[/quote]
Zwykle to się zwie:
USB devices legancy support
[url=https://www.youtube.com/watch?v=rNg2Dh6gPkw]Nemo sailing home...[/url]
[quote=Zbooj]Zwykle to się zwie:
USB devices legancy support[/quote]
Albo po prostu USB Keyboard support
klawiatura dziala i w biosie oraz w grubie oraz okazało się że jak sie komputer uruchomi wraz z podpiętą o początku klawiaturą usb to wszystko jest ok, ale jak sie ją wypnie na chwilę to podłączając potem już nie działa. Mysz sobie można wpinać i wypinać dowoli i ładnie trybi, zdaje mi sie że przed tą aktualizacją klawiature też mozna było wpinac i wypinać i ładnie pisała. Ten moduł mam niezaladowany a klawiak i tak działa, jego ładowanie nie poprawia sytuacji wcale.
a daj tu zawartość xorg.conf
Ja mam tak po ostaniej aktualizacji sida (w tym xserver, xorg), ze nie dziala mi klawiatura ale dopiero pare minut, sek (?) po zaladowaniu kde. Jak zrestartuje sesje to zaczyna juz w kdm dzialac.
Nie dziala klawiatura w lapku i podlaczane przez usb bezprzewodowe klawisze.
Dziwne wie ktos co moze byc nie tak?
# /etc/X11/xorg.conf (xorg X Window System server configuration file) # # This file was generated by dexconf, the Debian X Configuration tool, using # values from the debconf database. # # Edit this file with caution, and see the /etc/X11/xorg.conf manual page. # (Type "man /etc/X11/xorg.conf" at the shell prompt.) # # This file is automatically updated on xserver-xorg package upgrades *only* # if it has not been modified since the last upgrade of the xserver-xorg # package. # # If you have edited this file but would like it to be automatically updated # again, run the following command: # sudo dpkg-reconfigure -phigh xserver-xorg Section "Files" # path to defoma fonts FontPath "/usr/share/fonts/X11/misc" FontPath "/usr/share/fonts/X11/100dpi:unscaled" FontPath "/usr/share/fonts/X11/75dpi:unscaled" FontPath "/usr/share/fonts/X11/Type1" FontPath "/usr/local/share/fonts" EndSection Section "Module" Load "i2c" Load "bitmap" Load "ddc" # Load "dde" Load "dri" Load "extmod" Load "freetype" Load "glx" Load "int10" Load "vbe" EndSection Section "InputDevice" Identifier "Generic Keyboard" Driver "kbd" Option "CoreKeyboard" Option "XkbRules" "xorg" Option "XkbModel" "pc105" Option "XkbLayout" "pl" EndSection Section "InputDevice" Identifier "Configured Mouse" Driver "mouse" Option "CorePointer" Option "Device" "/dev/input/mice" Option "Protocol" "ImPS/2" Option "Emulate3Buttons" "true" EndSection Section "InputDevice" Identifier "Synaptics Touchpad" Driver "synaptics" Option "SendCoreEvents" "true" Option "Device" "/dev/psaux" Option "Protocol" "auto-dev" Option "FingerLow" "25" Option "FingerHigh" "30" Option "MaxTapTime" "180" Option "MaxTapMove" "220" Option "EmulateMidButton" "on" Option "EmulateMidButtonTime" "75" Option "VertScrollDelta" "20" Option "HorizScrollDelta" "20" Option "MinSpeed" "0.12" Option "MaxSpeed" "0.25" Option "AccelFactor" "0.0015" Option "EdgeMotionMinZ" "5" Option "EdgeMotionMaxZ" "75" Option "EdgeMotionMinSpeed" "200" Option "EdgeMotionMaxSpeed" "200" Option "UpDownScrolling" "1" Option "CircularScrolling" "0" Option "CircScrollDelta" "0.1" Option "CircScrollTrigger" "2" Option "RTCornerButton" "3" Option "RBCornerButton" "2" Option "LTCornerButton" "0" Option "LBCornerButton" "0" Option "LockedDrags" "1" Option "SHMConfig" "on" EndSection Section "Device" Identifier "nVidia Corporation G70 [GeForce Go 7600]" Driver "nvidia" BusID "PCI:1:0:0" Option "XAANoOffscreenPixmaps" "true" Option "AddARGBGLXVisuals" "true" Option "AllowGLXWithComposite" "true" Option "NoLogo" "on" EndSection Section "Monitor" Identifier "Generic Monitor" Option "DPMS" HorizSync 28-72 VertRefresh 43-60 EndSection Section "Screen" Identifier "Default Screen" Device "nVidia Corporation G70 [GeForce Go 7600]" Monitor "Generic Monitor" DefaultDepth 24 SubSection "Display" Depth 24 Modes "1440x900" "1280×768" "854×480" EndSubSection EndSection Section "ServerLayout" Identifier "Default Layout" Screen "Default Screen" InputDevice "Generic Keyboard" InputDevice "Configured Mouse" InputDevice "Synaptics Touchpad" Option "AIGLX" "on" EndSection Section "DRI" Mode 0666 EndSection Section "Extensions" Option "Composite" "Enable" EndSection
Ostatnio edytowany przez bns (2007-12-30 13:56:36)
taki jest mój i wszystko działa - jak kiedyś pisałem, wlałem sobie piwo do klawiatury i tylda mi nie działa. No więc czasem podpinam zewnętrzną i śmiga super
Section "Files" EndSection Section "InputDevice" Identifier "Generic Keyboard" Driver "kbd" Option "CoreKeyboard" Option "XkbRules" "xorg" Option "XkbModel" "pc105" Option "XkbLayout" "pl" EndSection Section "InputDevice" Identifier "Configured Mouse" Driver "mouse" Option "CorePointer" Option "Device" "/dev/input/mice" Option "Protocol" "ExplorerPS/2" Option "Emulate3Buttons" "true" EndSection Section "InputDevice" Identifier "Synaptics Touchpad" Driver "synaptics" Option "SendCoreEvents" "true" Option "Device" "/dev/psaux" Option "Protocol" "auto-dev" Option "HorizScrollDelta" "0" EndSection Section "Device" Identifier "nVidia Corporation MCP51 PCI-X GeForce Go 6100" Driver "nvidia" BusID "PCI:0:5:0" EndSection Section "Monitor" Identifier "Generic Monitor" Option "DPMS" HorizSync 28-64 VertRefresh 43-60 EndSection Section "Screen" Identifier "Default Screen" Device "nVidia Corporation MCP51 PCI-X GeForce Go 6100" Monitor "Generic Monitor" DefaultDepth 24 SubSection "Display" Modes "1440x900" "1280x960" "1280x800" EndSubSection EndSection Section "ServerLayout" Identifier "Default Layout" Screen "Default Screen" InputDevice "Generic Keyboard" InputDevice "Configured Mouse" InputDevice "Synaptics Touchpad" EndSection
odnośnie klawiaka to mam identyczne wpisy jak wy w xorg.conf. Bodzio a tą klawiature to możez byle kiedy wpiąć i działa czy musisz z podpiętą uruchamiać kąpa?
byle kiedy, nawet mogę pół słowa napisać najednej, a drugie pół słowa na drugiej - obie działają równocześnie
ach ten sid
sid od niedawna ma problemy z xorg dość powazne
umnie wywalił pól conifga z xorg.conf oraz akceleracje 3d
wiec u innych klawiatura a umnie nvidia
nie pomogło przeinstalowanie innych numerków drejwerów i wywalenie całego xorga i ponowne grzebańie w nim
Być moze jakieś mam repo ćiut po tyle nie nie sprawdziłem dalej lipa
Zasignełem z repo siduxa efekt taki najs wszystko działa
Dalej reflekcyjnie trzeba na nowy rok pomysleć o prześiadce z sida na coś łagodnego za duzo bubu
Lub zając sie zmywańiem naczyń po obiedzie hmm dziwne ???
to nie sid lecz lenny mi taką przykrość uczynił
doprawdy hmm dziwne ??? nie wiem co powiedzieć na ten temat zaskoczyłeś mnie
kiedyś napisałem posta debian schodzi na psy i tu sie teraz zprawdza wyrocznia
Ostatnio edytowany przez Ryszard (2007-12-31 15:50:13)
Time (s) | Query |
---|---|
0.00009 | SET CHARSET latin2 |
0.00004 | SET NAMES latin2 |
0.00139 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='18.218.113.131' WHERE u.id=1 |
0.00094 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '18.218.113.131', 1738464745) |
0.00068 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1738464445 |
0.00053 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=79652 |
0.00009 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=10201 ORDER BY posted |
0.00052 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=10201 AND t.moved_to IS NULL |
0.00017 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00200 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=10201 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00107 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=10201 |
Total query time: 0.00752 s |