Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Mam serwer Samba i zawsze borykałem sie z tym aby wszystkie Windy dobrze widziały nazwy plików linuksowych z polskimi krzaczkami w ich nazwach i odwrotnie , czyli aby linuxy nie widziały krzaków zamiast poprawnie wyświetlanych polskich czcionek w nazwach plików na partycjach Windows.
To dość wkurzające jeśli nie widzi się "śćżźńłó" , niektóre są poprawnie wyświetlane, ale nie zawsze. No i jest problem z kopiowaniem/przenoszeniem plików z takimi krzakami w nazwach, między partycjami Linuksów i Wind.
Pytanie:
- Jak się z tym uporać, co dokładnie wkompilować w jajo, jak ustawić kodowanie , jakie dodatkowe pakiety są potrzebe ?????
No i sam sobie odpowiadam :
w jaju należy ustawić :
-w sekcji:
1)--File systems ----->
----Network file systems----->
-----------<*>SMB file system support (to mount Windows shares etc.)
------------[*] Use a default NLS
-------------------Default remote NLS Option: "cp852"
----Native language supports----->
----------Default NLS option: "iso8859-2"
----------<*>Codepage 852 (Central/Eastern/Europe)
----------<*>NLS ISO 8859-2 (Latin 2; Slavic Central European Languages)
No i jest OK,
A jakie to jadro?
bo chce skompilować tak żebym mial polskie znaki w Sambie ale nie mam do wyboru przy
----Network file systems----->
-----------<*>SMB file system support (to mount Windows shares etc.)
tego
------------[*] Use a default NLS
-------------------Default remote NLS Option: "cp852"
mam tylko
<*> SMB file system support (to mount Windows shares etc.) │ │
│ │ [*] Use a default NLS │ │
│ │ Default Remote NLS Option: "cp437" (NEW)
a to jest jądro 2.4.26?
pozdr
Wszystko powinno być w 2.4.x jak i 2.6.x ale może się myle, lecz na bank jest w 2.4.30 i w każdym 2.6.x w sekcji ---File systems----- , a na samym dole listy menu jest ----Native Language Support-----
jeszcze raz sprawdziłem i nie mam takich opcji
<*> NFS server support │ │ │ │[*] Provide NFSv3 server support │ │ │ │[ ] Provide NFS server over TCP support (EXPERIMENTAL) │ │ │ │<*> SMB file system support (to mount Windows shares etc.) │ │ │ │[*] Use a default NLS │ │ │ │ Default Remote NLS Option: "cp437" (NEW) │ │ │ │[ ] Enable Unix Extensions │ │ │ │<*> NCP file system support (to mount NetWare volumes) │ │ │ │[*] Packet signatures │ │ │ │[*] Proprietary file locking │ │
zresztą sam możesz zobaczyć.
jesli chodzi o ----Native Language Support----- to mam i mam zaznaczone znaczy wkompilowane.
Jednak zobaczyłem błąd w moim konfigu - kurna 400 sprawdzałem i za 4002 zobaczyłem-miałem iso8869-2 zamiast iso88859-2.
Ale to dzięki Tobie na tow zróciłem uwagę.
I teraz przegrałem plik z WinXp z polskimi znakami i potem połaczyłem się z Win200 na serwer i pobrałem plik i sa polskie znaki - czyli jest dobrze:-)
dzieki za pomoc
Hm działa i nie działa.
ponieważ teraz przegrałem pliki z Macintosha z polskimi znakami na serwer samby. I mam tylko ó z polskich znakow.
Co w takim prtzypadku czynić?
I jeszcze jedne spostrzeżenie.
Ma też postawione vsftpd i katalogów serwer ftp lącze się poprzez sambę z sieci lokalnej. Jeśli stworze plik po sambie z polskimi znakami to po połaczeniu przez ftp polskich znaków nie ma! Ha to jest megezik.
Jak to ugryźć?
pozdrawiam
ja pier******, jak to nie ma jak jest, piszesz:
Default Remote NLS Option: "cp437" (NEW)
czyli wszystko jest, wchodzisz w to i zmieniasz z "cp437" na "cp852"
a żeby to działało w ----Native Language Support----- musisz mieć wkompilowane:
----------<*>Codepage 852 (Central/Eastern/Europe) ----------<*>NLS ISO 8859-2 (Latin 2; Slavic Central European Languages)
i wchodzisz w
----------Default NLS option: "iso8859-1"
i zmieniasz z domyślnego "iso8859-1 na "iso8859-2"
Spokojnie - nie denerwuj się, nie wiedziałem o tym.
Teraz już wiem, Dzieki
Ale swoja drogą to zmienilem tylko kodowanie w smb.conf i polskie znaczki działają?
Skoro żeś taki dobry to może wiesz co z tym ftp-em?
pozdr
vsftpd nie znam (byćmoże tak jak w zambie trzeba coś w konfigu dopisać żeby działało kodowanie), i w ogóle nie miałem wiele do czynienia z serwerami ftp, ale sporo sie naczytałem i polecam "proftpd" to chyba najpopularniejszy ftp wszędzie znajdziesz dużo dobrych opisów, zalecam instalację ze źródeł a nie z debianowych paczek, bo mogą wtedy być jaja z kodowaniem znaków, już sie nie raz tak przejechałem np. na apaczu. A jak koniecznie chcesz vsftpd lub napotkasz inne problemy to szukaj jeszcze na www.groups.google.com
P.S.: ja sie nie denerwuję :) choć ostatnio wkurzam się na panów z energetyki bo co kilka dni mi serwer downuja, co widać na obrazku w podpisie
Time (s) | Query |
---|---|
0.00009 | SET CHARSET latin2 |
0.00005 | SET NAMES latin2 |
0.00097 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='3.145.88.101' WHERE u.id=1 |
0.00063 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '3.145.88.101', 1738278753) |
0.00042 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1738278453 |
0.00035 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=799 |
0.00005 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=152 ORDER BY posted |
0.00068 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=152 AND t.moved_to IS NULL |
0.00006 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00071 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=152 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00059 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=152 |
Total query time: 0.0046 s |