Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Hej,
od niedawna mam głośniki 5.1 :D Zauważyłem jednak, że wszystkie grają tak samo. Czy z założenia satelity z tułu nie powinny grać wtedy, gdy odgłos wydobywa się zza kadru?
a dźwięk w filmie jest również 5.1? :>
czy tu pan zagladał http://dug.net.pl/faq/faq-5-230-Dzwiek_5.1_w_SBLive24bit.php
[quote="szczypior88"]Czy z założenia satelity z tułu nie powinny grać wtedy, gdy odgłos wydobywa się zza kadru?[/quote]
Graja tak jak jest w filmie ścieżka dźwiękowa zapisana.
Inną sprawą jest jeśli jest w nim dzwięk tylko dwukanałowy to jest to powielane na tył i tyle.
W mplayerze można sobie to trochę poprawić poprzez dodanie opcjii (opóźnienia itd.) ale to za dużo zachodu.
Pozdrawiam
@azhag - Tak :)
@Ryszard - Wydaje mi się, że ten wpis q faq dotyczy tylko sytuacji, kiedy tylne głośniki milczą, a moje grają. Konfigurowałem je przez kmix
@ilin - Na opakowaniu płyty DVD (dołączonej kiedyś do jakiejś gazety) jest wyraźnie napisane, że dźwięk jest w 5.1
Ten wpis w FAQ dotyczy konkretnego modelu karty dźwiękowej.
Co do filmu.
Albo jest tak dźwięk zrobiony w nim albo nie masz skonfigurowanego odtwarzacza do jego obsługi.
Pozdrawiam
P.S.Dialogi powinny iść z centralnego.
EDIT:)Czasami jest tak że angielska ścieżka dźwiękowa jest w 5.1 a polska w 2.0
Ostatnio edytowany przez ilin (2008-01-03 14:14:17)
Hmmm... Próbowałem odtworzyć przez mplayera i vlc, efekt taki sam, tzn. ten sam dźwięk w każdym głośniku (również dialogi). Sprawdzałem kilka filmów i faktycznie niektóre mają w wyborze dźwięk oryginalny 5.1 lub z polskim lektorem, ale już 2.0. Czy może to być wynik zasosowania się do [url=http://dug.net.pl/faq/faq-2-110-Alsa__obsluga_watk%F3w.php]tego wpisu w faq (alsa- obsługa wątków)[/url]. Skoro piszesz że dialogi powinny iść z centralnego to znaczy, że u Ciebie wszystko śmiga jak należy?
U mnie wszystko śmiga.
Co do mplayera to w ~/.mplayer/config mam tak do tego
ao=alsa channels=6
Pozdrawiam
Dopisałem i niestety nie pomogło. Mplayer mówi:
Opening audio decoder: [liba52] AC3 decoding with liba52 Using SSE optimized IMDCT transform Using MMX optimized resampler AUDIO: 48000 Hz, 6 ch, s16le, 320.0 kbit/6.94% (ratio: 40000->576000) Selected audio codec: [a52] afm: liba52 (AC3-liba52) ========================================================================== AO: [alsa] 48000Hz 6ch s16le (2 bytes per sample)
Więc wygląda jakby było dobrze, ale nic się nie zmieniło. Czy tworzyłeś plik /etc/asound.conf żeby mieć wielowątkowe odtwarzanie?
Nic nie tworzyłem bo moj karta obsługuje sprzętowe mixowanie.
A jak wygląda
speaker-test -c6 -D surround51
Prawidlowo szumi w głośnikach?
Pozdrawiam
Nie.
Front Left ok
zamiast: Center jest: Rear Left
Front Right ok
zamiast: Rear Right jest: LFE
zamiast: Rear Left jest: Center
zamiast: LFE jest: Rear Right
Czyli w tym jest cyc.
Musisz z kartą pokombinowac.
Na poczatek poodkręcaj te wpisy co porobiles i sprawdzaj speaker-testem.
Jak nie pomoze to trzeba bedzie kanaly poprzekierowywać jakimś pluginem.(A moze masz źle głośniki wpięte?)
Pozdrawiam.
Ostatnio edytowany przez ilin (2008-01-03 17:55:07)
No ale nawet jeśli coś jest nie tak z rozpoznawaniem, to powinien być efekt taki sam jak przy błędnym ich ustawieniu na biurku. Kable podłączełem wg instrukcji i zdaje się, że nawet logicznie to wygląda ;) Mała ciekawostka: kmix rozpoznaje głośniki poprawnie. Jak w nim wyłączę tylne - przestają grać tylne a nie LFE i środkowy (co by wynikało z tego "konsolowego" testu). Więc w sumie które rozpoznanie jest poprawne - konsoli czy kmixa?
Naprawdę trudno powiedzieć.
A jak wajchujesz konsolowym alsamixerem to prawidłowo reaguje na głosniki poszczególne?
No i jaka masz kartę może wujek google spotkał się z takim problemem.
Pozdrawiam
Alsamixer daje te same wyniki co kmix. Karta jest zintegrowana, lspci mówi:
00:1b.0 Audio device: Intel Corporation 82801H (ICH8 Family) HD Audio Controller (rev 02)
a instrukcja płyty:
Audio:
-Onboard Realtek ALC888 chip
-Supports High Definition Audio
-Supports 2/4/6/8 channel audio
-Supports S/PDIF In/Out connection
-Supports CD In connection[/quote]
[b]edit:[/b]
To raczej nie ważne, ale głosniki to model "Art Blockers KA-803C"Ostatnio edytowany przez szczypior88 (2008-01-03 18:31:19)
[url=http://terapieautorskie.pl][img]http://www.szczypior88.republika.pl/cwp.gif[/img][/url]
pozdrawiam
szczypior
Moze trzeba dopisać do /etc/modprobe.d/sound cos w stylu
options snd-hda-intel model=3stack czy stack3d nie pamiętam dokładnie.
Gdzies na forum buntu widzialem całą listę tego ale nie mogę znaleść.
Pozdrawiam
Mały krok do przodu :) Znalazłem [url=http://forum.slackware.pl/viewtopic.php?t=13272]wątek na innym forum[/url] opisujący problemy z dźwiękiem 5.1. Udało mi się dojść do etapu w którym polecenie:
mplayer -ao alsa:device=plug=surround51 -channels 6 dvd://dev/hda
daje dźwięk 5.1, ale kanały zgodne są z Twoim testem (speaker-test -c6 -D surround51). Czyli faktycznie dialogi lecą tylko z jednego głośnika, ale jest to tylny lewy a nie środkowy :P Jakiś pomysł jak te głosniki pozamieniać? Ogromnym plusem rozwiązania problemu przez podanie parametru dla mplayera jest to, że jak słucham muzyki, to stereo jest ładnie klonowany na pozostałe głośniki :)
I może ktoś z Was będzie znał rozwiązanie takiego problemu (z podanego wyżej wątku):
[quote="kazalot "]3. swiadomie lub nie wymuszasz domyslne kopiowanie kanalow na wszystkie glosniki, na soobwoofer dostaje sie wiec sygnal o wysokiej czestotliwosci a na zwykle male satelity niskiej czestotliwosci , gdybys zrobil to w odtwarzaczu to [b]dzwiek moglby byc rozdzielony przez filtry na podstawie czestotliwosci tak zeby glosniki dostaly sygnal odpowiedni dla ich pasma przenoszenia[/b](min zeby soobwofer dostal tylko bass bez wysokich dzwiekow)[/quote]
He he wróciliśmy do korzeni.
Na tym zacytowanym forum walcza z karta która jest właśnie w FAQ.
Na to nie patrz.
Ten cytat który przytoczyłes własnie się do tej metody zastosowanej w tej karcie odnosi więc Ciebie nie dotyczy.
U Ciebie problemem jest ze plugin surround51 podaje inaczej dźwięk niz jest to np wg alsamixera.
Trzeba by przekierowac kanały jakims pluginem albo inaczej podłaczyć głośniki.
Pozdrawiam
[quote=ilin]Ten cytat który przytoczyłes własnie się do tej metody zastosowanej w tej karcie odnosi więc Ciebie nie dotyczy.[/quote]
Źle się widocznie wyraziłem. Chodzi mi o to, że mam jakieś tam mp3 w stereo (nie wiem, czy w ogóle mogą być inaczej niż w stereo?). I dźwięk jest klonowany na resztę, w tym na LFE. Czyli gdyby udało się wg tych częstotliwości pomieszać, to zakładam, że uzyskałbym lepszej jakości dźwięk (?).
[quote=ilin]U Ciebie problemem jest ze plugin surround51 podaje inaczej dźwięk niz jest to np wg alsamixera.
Trzeba by przekierowac kanały jakims pluginem albo inaczej podłaczyć głośniki.[/quote]
Myślałem już o kombinowaniu z kabelkami :) Pogrzebię trochę, może się uda. Jak alternatywnie można to rozwiązać? Jakieś wskazówki co do ewentualnego pluginu?
http://forum.dug.net.pl/viewtopic.php?pid=53730#p53730
Tutaj [b]Bercik[/b] podał przykład takiego pluginu do zamiany głośników.Osobiscie nie testowałem.
[quote="szczypior88"]I dźwięk jest klonowany na resztę, w tym na LFE. Czyli gdyby udało się wg tych częstotliwości pomieszać, to zakładam, że uzyskałbym lepszej jakości dźwięk (?).[/quote]
Ja myśle że u Ciebie karta sprzętowo to robi prawidłowo.
To dotyczy tego pluginu zastosowanego w tamtej karcie.Jedynym sposobem na uzyskanie dźwieku z tylnich głośników było bezczelne połaczenie i ch z resztą. ten duplicate i mój z FAQ.
Pozdrawiam
[quote=ilin][quote="szczypior88"]I dźwięk jest klonowany na resztę, w tym na LFE. Czyli gdyby udało się wg tych częstotliwości pomieszać, to zakładam, że uzyskałbym lepszej jakości dźwięk (?).[/quote]
Ja myśle że u Ciebie karta sprzętowo to robi prawidłowo.[/quote]
Tylko teraz pytanie: jeśli teraz muzyka odtwarzana jest prawidłowo, a ja porobię przekierowania wykorzystując przykład Bercika aby filmy dobrze działały, to czy muzyka nadal będzie poprawnie odtwarzana? Bo zmiana dotyczy m.in. LFE.
[quote=szczypior88]Tylko teraz pytanie: jeśli teraz muzyka odtwarzana jest prawidłowo, a ja porobię przekierowania wykorzystując przykład Bercika aby filmy dobrze działały, to czy muzyka nadal będzie poprawnie odtwarzana? Bo zmiana dotyczy m.in. LFE.[/quote]
Sprawdź.
Sam jestem ciekaw.
To tylko jeden pliczek w domowym który łatwo jakby co wywalić.
Pozdrawiam
Edit:) Przy dobrym pomyślunku pewnie by się dało tak zrobić aby to skojarzyć z odtwarzaczem tylko do filmów DVD.
Ostatnio edytowany przez ilin (2008-01-04 12:46:35)
Spróbowałem. Utowrzyłem plik /etc/asound.conf o zawartości:
pcm.!surround51 { type route ttable.0.0 1 ttable.1.1 1 # przekierowuje ttable.2.4 1 ttable.3.5 1 ttable.4.2 1 ttable.5.3 1 slave.pcm { type hw card 0 } slave.channels 6 }
Próba
speaker-test -c6 -D surround51
wypadła pomyślnie. Teraz najciekawsze: kmix nadal poprawnie rozpoznaje głosniki! A uruchamiając film przez:
mplayer -ao alsa:device=plug=surround51 -channels 6 dvd://dev/hda
powoduje poprawne odtworzenie dźwięku w głośnikach. Jest tylko jedno ale: próba regulacji głosności klawiszami * i / nie przynosi efektu :( Wygląda to tak, jakby mplayer i kmix używały całkowicie innego sposobu regulacji dźwięku. Co prawda zawsze mogę regulować dźwięk pokrętłem na subwooferze, ale to tak nieelegancko ;) Jakieś pomysły?
[b]edit:[/b]
I jeszcze jedno przy okazji :) Jak uzyskać dostęp do wyboru napisów po uruchomieniu mplayera w wyżej wymieniony sposób?
Ostatnio edytowany przez szczypior88 (2008-01-04 13:42:00)
Ten plugin mogłes zrobic w domowym jako .asoundrc
Co do głosnosci regulacji to dodaj opcję w mplayerze -softvol (ja mam w ~/.mplayer/config)
softvol=1
Czyli regulację programową i regulujesz klawiszami 9 i 0.
A do polskich napisów mam tak
slang=pl
w konfiguracyjnym bądz z palca dodac opcję -slang pl
Pozdrawiam
Wielkie dzięki Ilin - wszystko już śmiga przepięknie :)
Time (s) | Query |
---|---|
0.00015 | SET CHARSET latin2 |
0.00004 | SET NAMES latin2 |
0.00106 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='3.138.61.88' WHERE u.id=1 |
0.00083 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '3.138.61.88', 1738464136) |
0.00046 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1738463836 |
0.00037 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=80018 |
0.00006 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=10237 ORDER BY posted |
0.00059 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=10237 AND t.moved_to IS NULL |
0.00005 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00113 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=10237 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00138 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=10237 |
Total query time: 0.00612 s |