Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Mam takiego zgryza.
Instaluję windę i linuxa. Winda wykrywa taki MAC karty sieciowej: 00:1D:7D:9D:17:E1
Natomiast linux taki: 1D:7D:9D:17:E1:00
Jak zauważyliście został przestawiony pierwszy sektor adresu MAC z początku na koniec. Co z tym fantem zrobić ? aby mi maca czytało jednalowo na obu systemach. Owszem dam radę ręcznie podnieść kartę i interfejs, ale to nie jest rozwiązanie dla moich dziewczyn :)
Miałem podobnie też z kartą gigabyte. Z tego co pamiętam to pomogło nowe jądro.
Możesz programowo zmienić MAC, niestety konkretnego linka nie wskażę -- w tej chwili kawa ma u mnie większy priorytet...
http://forum.dug.net.pl/viewtopic.php?id=7059
Można dopisac bezpośrednio do /etc.network/interfaces
Na udev trzeba uważac bo lubi numerki interferejsów pokaszanić i trzeba recznie go podregulować.
Pozdrawiam
no właśnie, to jest sieciówka na gigabyte, a jajko z najnowszego instalatora
Dopiszę jeszcze kolejnego zgryza. Za każdym restartem przydziela mi nowy interfejs eth1, eyh2, eth3 itd.....
wesoło :)
http://forum.dug.net.pl/viewtopic.php?pid=76856#p76856
Moze tak .
właśnie to robie - jajo się kompiluje :)
panie bodzio to są nie typowe zabawy haker ?? no najlepiej na wyłaczonej
/etc/network/interfaces
KODE
pre-up ifconfig eth0 hw ether [mac]
i tak /etc/init.d/networking restart
albo tak
ifconfig eth0 down
ifconfig eth0 hw ether numerek
ifconfig eth0 up
Nie Ryszard, wiesz że jakbym chciał się brzydko bawić to pod kołdrą :D
To jest autentyczna przypadłość tych płyt
zgadza się, a lspci podaje: nvidia unknown device
Było wykonane: update-pciids
nowe jajco nie pomogło. Jakby ktoś znalazł drivery do sieciówki z płyty głównej GIGABYTE GA-M68SM-S2 to będę wdzięczny. Sieciówka jest na chipie nvidia
http://www.nvidia.com/object/linux_nforce_1.23.html
Obawiam się , ze mac będziesz musiał ustawić na stałe w skryptach startowych.
Ja sam posiadam
00:07.0 Bridge: nVidia Corporation MCP61 Ethernet (rev a2)
i mam ten sam problem.
Obejście:
mac_eth0="00:02:03:04:05:06"
[quote=Bodzio]nowe jajco nie pomogło. Jakby ktoś znalazł drivery do sieciówki z płyty głównej GIGABYTE GA-M68SM-S2 to będę wdzięczny. Sieciówka jest na chipie nvidia[/quote]
Ster do tej sieciówki to moduł forcedeth. Zajrzałem w google i okazało się, że dzieją się dziwne rzeczy z tym sterem.
http://www.mail-archive.com/netdev@vger.kernel.org/msg56702.html
http://lkml.org/lkml/2008/1/4/274
Sądzę, że to błąd programistyczny, w pierwszym linku jest łata. Najnowsze jądro rc powinno rozwiązać problem.
Witam wszystkich korzytajac ze sposobu pana Ryszarda ladnie adres mac sie zmienia ale nie moge sie polaczyc z siecia "z wlasna siecia gdzie nie mam filtracja po mac" jak zrestaruje karte to wszystko jest dobrze.Pamietam ze kiedys uzywalem programu do zmiany macu i bylo wszystko dobrze.prosze o pomoc.
Przez te wasze zasrane mac siedze dziś od rana twa mać google pęka ech przedchwilą zjadłem skrypt
z wlasna siecia gdzie nie mam filtracja po mac
zaraz mnie krew zaleje echh jestem LOL
Ostatnio edytowany przez Ryszard (2008-01-07 18:47:45)
[quote=Ryszard]zaraz mnie krew zaleje echh jestem LOL[/quote]
ALLeeELlUJJAAaaa !!
:):)
pokaz
lspci|grep Ethernet
najprawdopodobiej zpaparany sterownik do akrty w jajku mialam podobny problem tylko teraz nie podam sprzetu.... na jakim to wystapilo bo nie mam do niego dostepu...
[quote=BiExi]pokaz
lspci|grep Ethernet
najprawdopodobiej zpaparany sterownik do akrty w jajku mialam podobny problem tylko teraz nie podam sprzetu.... na jakim to wystapilo bo nie mam do niego dostepu...[/quote]
bodzio@laboratorium:~$ lspci|grep Ethernet 00:0a.0 Ethernet controller: nVidia Corporation Unknown device 054c (rev a2) bodzio@laboratorium:~$
tak dla informacji:
jajko:
bodzio@laboratorium:~$ uname -r 2.6.24-rc7 bodzio@laboratorium:~$
i niestety nie zadziałało. Mam na razie obejście zastosowane, ale to jest bubu.
Na sieciówki nVidii jest tylko jeden sposób: kupić intela. ;P
One się sypią w każdy możliwy sposób w każdym możliwym czasie. Na serwerze pod wpływem dużego obciążenia zaczęła świrować i w końcu padła.
no zrobione :)
potrzebne były dwie rzeczy. Najnowsze jądro - ukłony dla czadmana
i dorada kolegi Telkomp z [url=http://forum.dug.net.pl/viewtopic.php?pid=76856#p76856]tego linku[/url], z tym że ja to troszkę zmodyfikowałem. ID urządzenia jest u mnie 054c, zamiast tego wpisałem MAC adres i działa. aktualnie wpis w /etc/udev/rules.d/z25_persistent-net.rules wygląda tak:
# PCI device 0x10de:0x054c (forcedeth) SUBSYSTEM=="net", DRIVERS=="?*", ATTR{address}=="00:1d:7d:9d:17:df", NAME="eth0"
wpisy w /etc/network/interfaces oczywiście standardowe, czyli eth0 i dhcp
Dzięki wszystkim :)
a nie łatwiej było zajrzeć do manuala i po prostu w pliku [b]/etc/network/interfaces[/b] napisać konfigurację karty tak jak ja mam
iface eth0 inet dhcp hwaddress ether 00:50:FC:C4:F2:3E
czy to sprawdzałeś i nie działało??
Ostatnio edytowany przez Graffi (2008-01-09 01:35:08)
to by było za proste - sprawdzałem i nie działało. W logach dostawałem komunikat typu:
udev rename eth0 to eth1..... 2, 3, 4, 5, ..... po każdym restarcie kolejny numerek. Po prostu, tak jak czadman i zlyZwierz napisał, sterownik jądra dystrybucyjnego nie czytał MAC'a karty, a wpis w interfaces był ignorowany.
Time (s) | Query |
---|---|
0.00013 | SET CHARSET latin2 |
0.00005 | SET NAMES latin2 |
0.00091 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='18.219.231.197' WHERE u.id=1 |
0.00068 | UPDATE punbb_online SET logged=1732340787 WHERE ident='18.219.231.197' |
0.00062 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732340487 |
0.00007 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=80522 |
0.00004 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=10280 ORDER BY posted |
0.00057 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=10280 AND t.moved_to IS NULL |
0.00005 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00250 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=10280 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00251 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=10280 |
Total query time: 0.00813 s |