Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witajcie
Czy w repo stable pod Etcha jest jakiś pakiet do graficznego oglądania kto i jak przechodzi przez proxy?
dzięki i happy new year:)
tripoli
Ja uzywam lightsquid.
Z sarg mam ciagle problemy. Raz robi raporty a raz wywala sie z niewiadomego powodu. Na drugi dzien juz robi raport, potem znowu cos mu nie pasuje, i tak w kolko.
[quote=zlyZwierz]Ja w firmie używam MySAR i jestem zadowolony.[/quote]
MySar nie ma w glownym repo Etcha, a ja na serwerach tylko na nim bazuje.
Choć wiele osób go poleca.
tripoli
co dziwne to ludzie podchodzą tak do sprawy że jak nie ma w repo to juz nie powinno sie sciagnac jakies inne źródla i sobie skompilowac albo zrobic paczke i zainstalować.
Używam SARG'a i nie ma z nim jakichkolwiek problemów.
[quote=Jan89]Używam SARG'a i nie ma z nim jakichkolwiek problemów.[/quote]
Witajcie
Czy sarg po instalacji na debianie sam robi sobie wirtualką apache2 czy trzeba ją robić samemu? A jaki plik uruchamia czy jes to plik sarg-block-it.php czy inne?
pozdrawiam
tripoli
Hmm u mnie w katalogu od www utworzył się folder squid-reports gdzie Sarg ładuje to co wygenrował. Polecam przez .htaccess założyć hasło na ten folder
P. S raporty generauje przez Webmina
Ostatnio edytowany przez Jan89 (2008-01-08 13:01:39)
[quote=Jan89]Hmm u mnie w katalogu od www utworzył się folder squid-reports gdzie Sarg ładuje to co wygenrował. Polecam przez .htaccess założyć hasło na ten folder
P. S raporty generauje przez Webmina[/quote]
A jak wchodzisz to weba http://localhost/?
nie mam wirtualki, wiem nie wiem jak się do niego dostać, i jaki plik wpisać w wirtualce jako startowy.
tripoli
No.. http://localhost/squid-reports
Eeee ale ja nie mam do tego żadnej wirtualki. W root folder (czy jak to się nazywa) od Apacha mam na /srv/www/htdocs i przy generowaniu pierwszego rapotu Sarg utworzył sam sobie folder /srv/www/htdocs/squid-reports bez wirtualki
Ostatnio edytowany przez Jan89 (2008-01-08 22:58:08)
[quote=Jan89]P. S raporty generauje przez Webmina[/quote]
WItajcie
Czy webmin jest tutaj niezbędny? Czy można jakos inaczej generować raporty?
tripoli
[quote=tripoli1]Czy webmin jest tutaj niezbędny? Czy można jakos inaczej generować raporty?
tripoli[/quote]
pod konsola klepiesz sarg i po chwili masz gotowy raport, moze tez byc w cronie.
Witajcie
Po instalacji privoxy nagle squid przestał zapisywać logów do pliku /var/log/squid/access.log a te logi mi są potrzebne dla sarga. Spotkaliście się z takim problemem?
Jeszcze dodam, że doinstalowałem squidguarda i syslog-ng aby logować iptabla. W /etc/squid/squid.conf jest włączone logowanie do access.log.
Dzięki
tripoli
Ostatnio edytowany przez tripoli1 (2008-01-09 12:13:05)
Obecność Webmina nie jest wymagana, ale ja go używam bo po prostu jest bardzo wygodny :) Z tym logiem to może sprawdź czy Squid ma prawa do zapisu na access.log :)
Witajcie
[quote=Jan89]sprawdź czy Squid ma prawa do zapisu na access.log :)[/quote]
tak ma user proxy i grupa proxy ma dostęp do zapisu. Także store.log nie zapisuje. Czyżby instalacja syslog-ng lub provoxy zepsuła zapisywanie logów squida? cache.log zapisuje.
Privoxy też ładnie zapisuje swoje logi, a squid już nie.
zgłupiałem już:(
tripoli
Ostatnio edytowany przez tripoli1 (2008-01-10 09:16:23)
No ja sysloga-ng mam domyślnie w systemie, no ale nie używam Debiana. Fakt że sysloga-ng mam i Squid zapisuje do access loga cahce itd...
Swoją drogą w konfigu od syslog-ng nie mam nic związanego ze squidem.
[quote=Jan89]No ja sysloga-ng mam domyślnie w systemie, no ale nie używam Debiana. Fakt że sysloga-ng mam i Squid zapisuje do access loga cahce itd...
Swoją drogą w konfigu od syslog-ng nie mam nic związanego ze squidem.[/quote]
Tak w syslog-ng nie robilem zmian dla squida. W /etc/squid/squid.conf mam linie
access_log /var/log/squid/access.log
ale po instalacji privoxy, syslog-ng i squidguarda przestało działać.
tripoli
U mnie jest tak:
#Default: # none # TAG: access_log # These files log client request activities. Has a line every HTTP or # ICP request. The format is: # access_log <filepath> [<logformat name> [acl acl ...]] # # Will log to the specified file using the specified format (which # must be defined in a logformat directive) those entries which match # ALL the acl's specified (which must be defined in acl clauses). # If no acl is specified, all requests will be logged to this file. # # To disable logging of a request use the filepath "none", in which case # a logformat name should not be specified. # # To log the request via syslog specify a filepath of "syslog" access_log /var/log/squid/access.log squid # TAG: cache_log # Cache logging file. This is where general information about # your cache's behavior goes. You can increase the amount of data # logged to this file with the "debug_options" tag below. # #Default: # cache_log /var/log/squid/cache.log
Ostatnio edytowany przez Jan89 (2008-01-12 20:46:03)
Time (s) | Query |
---|---|
0.00014 | SET CHARSET latin2 |
0.00006 | SET NAMES latin2 |
0.00102 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='3.147.104.18' WHERE u.id=1 |
0.00166 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '3.147.104.18', 1732302847) |
0.00064 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732302547 |
0.00047 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=80763 |
0.00006 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=10229 ORDER BY posted |
0.00065 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=10229 AND t.moved_to IS NULL |
0.00013 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00105 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=10229 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00102 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=10229 |
Total query time: 0.0069 s |