Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Kolega kupił wczoraj laptopka jak w tytule (jak dla mnie caca jak za 1590zł). Plan był taki, że miałem mu postawić Xp i jakiegoś Linuxa. Xp nie znalazł dysków. Mepis postawił się bez najmniejszego problemu i śmiga przepięknie. Na Xp już znalazłem radę - trzeba niejakim nlitem dołożyć do płytki z xp sterownik (zmarszczki i siwiznę już widać na obliczu Xp), ale koledze chyba wystarczy Mepis :), a poza tym mi już się nie chce z Xp dłubać.
Teraz najważniejsza sprawa. W biosie nie można zwiększyć rozmiaru wideo memory. Jest 8 mb i koniec. Raczej powinien pomóc upgrade biosu. Lepszych pomysłów nie mam. Na stronce producenta jest najnowszy biosik do płyty głównej do odpalenia spod windy. I tutaj moje pytanie. Czy warto w ogóle robić to przy użyciu wine? Czy to bezpieczne? Czy radzicie jednak zrobić to spod windowsa?
Z pod wine bym nie radzil próbowac.
Zresztą watpie czy to wogóle możliwe.
Pozdrawiam
Ściągnij [url=http://www.allbootdisks.com/download/iso.html]obraz[/url] , dograj do niego BIOS, wypal i flashuj :)
[b]pasqdnik[/b] powiedz coś więcej...jak dla głupka. nigdy nie robiłem upgrade'u biosu, więc powoli i dużymi literami.
- Ściągasz najnowszy archiwum z BIOSem v1.22. Rozpakowujesz je do jakiegoś katalogu, w nim rozpakowujesz plik HFB122US.zip.
- ściągasz obraz dyskietki startowej win98se z linku powyżej.
- Następnie ściągasz programik [url=http://www.winiso.com/download.htm ]WinISO[/url] (wystarczy wersja demo, nie wiem czy jest jakiś odpowiednik tegoż pod linuksa, jeśli jest to na pewno nie tak prosty w obsłudze :) )
- Po odpaleniu WinISO w wine otwierasz obraz dyskietki startowej, gdzieś w menu masz opcję "dodaj katalog" i dodajesz rozpakowane (!!!) archiwum hfb122us.
- Zapisujesz obraz i wypalasz go na płycie.
- Bootujesz z niego lapka z obsługą CD, przechodzisz do katalogu hfb122us i odpalasz pliczek clb-122.bat. Musisz mieć podpięte zasilanie podczas upgrade`u.
Mam nadzieję, że dość jasno opisałem cały proces ;)
jak dla durnia. o to chodziło.
wielkie dzięki! zrobię to jeszcze dzisiaj
Wine nie ma bezposredniego dostepu do sprzetu wiec nie da sie tego zrobic.
WinXP pewnie chcial dyskietke z driverami (powinna byc w zestawie lub do sciagniecia ze strony acer'a) w momencie odpalenia instalatora na dole jest taki napis który mówi żeby cisnąć F6 jesli mamy dodatkowe stery do kontrolera dysków :P. Trza czytać.
Hmmm raczej wystarczy sam program flashujacy plus binarka i dyskietka ktora sie zabootuje z dosem. A jesli bios ma funkcje "recovery" to wystarczy dyskietka z binarką.
Brawo!!! Tylko tutaj jest mowa o laptopie bez stacji dyskietek ...
[quote=qluk]Trza czytać.[/quote]
bez komentarza.
Ciiiii nie musze znac wszystkich modeli ;)
Właśnie wyczytałem nowinę, że upgrade biosu raczej nie pomoże (tzn i tak go na wszelki zrobię), bo to jest karta, która ma 8 mb na stałe przydzielone, a resztę sobie dobiera w miarę potrzeb. Filmy na laptopku chodzą w kmplayer bez problemu, ale go nie lubię. W mplayer na każdym z wyjść video są w okienku (jeżeli w ogóle działają), zaś na wyjściu OpenGl się muuuulą strasznie. Dla mnie to wygląda tak jakby sterownik był jakiś lichawy, albo Mepis źle zarządza pamięcią tej karty, bo wcale sobie nie bierze ramu wg. potrzeby (jest 1 gb).
Aha...grafika Intela - Graphics Media Accelerator (GMA) X3100.
Ma ktoś na to jakiś szczwany plan?
Max. zugewiesene RAM-Größe 358 MB Videospeicher Dynamic Video Memory Technology 4.0 Grafikprozessor / Hersteller Intel GMA X3100
czyli maks vRAM to 358, ale uzywa to jakiegoś DVM w wersji 4.0....
dalej...
Extending Intel's commitment to work with the X.org and Mesa communities to continuously improve and enhance the drivers, support for this new chipset is provided through the X.org 2.0 Intel driver and the Mesa 6.5.3 releases. These drivers represent significant work by both Intel and the broader open source community.
czyli potrzebujemy sterów w wersji >=2.0 -> xorg-video-intel.
Do tego agpgart, measa.
/etc/X11/xorg.conf
i teraz tak...
Section "Device" Identifier "GMA x3100" Driver "intel" VideoRam 131072 # 128MB EndSection Section "Module" ... Load "glx" Load "dri" ... EndSection Section "DRI" Mode 0666 EndSection
Powinno pomóc :]
próbowałem, motałem z tym sterownikiem jak głupi. Mepis jest oparty na Etchu i ma w repo sterownik i810 do karty intela (ponoć bardziej na chwilę obecną dopracowany niż sterowink "intel"). Przewałkowałem wszelkie poradniki z wszelkich for i kupa. W końcu postawiłem inny system juzer frendli - kubuntu i chyba wszystko śmiga jak powinno. Nie chcę wyprzedzać faktów, ale na razie wszystko powykrywał i poustawiał o niebo lepiej niż Mepis. Poza małą skuchą z zależnościami na samym początku - żadnych problemów.
Time (s) | Query |
---|---|
0.00013 | SET CHARSET latin2 |
0.00010 | SET NAMES latin2 |
0.00127 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='18.226.98.244' WHERE u.id=1 |
0.00080 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '18.226.98.244', 1738464860) |
0.00085 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1738464560 |
0.00056 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=81253 |
0.00308 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=10304 ORDER BY posted |
0.00064 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=10304 AND t.moved_to IS NULL |
0.00008 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00071 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=10304 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00104 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=10304 |
Total query time: 0.00926 s |