Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam.
W dniu jutrzejszym w mojej szkole przedstawiam pewien film. Jednak jest pewien problem.
Na szkolnym laptopie zainstalowany jest Windows XP. I tu zaczyna się problem, gdyż jako iż jest to sprzęt szkolny jest on bardzo zawirusowany. Podstawowym problemem jest to, że nie można odpalić filmu. Tzn na podglądzie widzimy pierwszą klatkę, ale po odpaleniu jest tylko czarny ekran (próbowałem różnymi odtwarzaczami i różnymi kodekami to potraktować). Jako iż nie mam dostępu do tego komputera, a czas goni pomyślałem, że mógłbym przygotować LiveDVD na którym umieścił bym owe filmy z kodekami i odtwarzaczem video i odpalił go na miejscu.
Jednak jest pewien problem. Mianowicie nigdy nie miałem do czynienia z projektorami na Linuksie więc tutaj moje pytanie. Czy możliwe jest łatwe odpalenie projektora (podłączane pod wyjście od monitora)? Nie wiem jaka jest zastosowana karta graficzna, więc mogę zainstalować od razu zamknięte sterowniki od Ati i nVidii.
Pozdrawiam.
hmm nie próbowałem z livecd ale myśle, że jak poprawnie wykryje sprzęt to powinieneś mieć obraz przez projektor.
Ja mam linux na laptopie i najpierw podłączałem projektor, a później uruchamiałem komputer i nie było żadnych problemów, obraz był.
Jest nawet specjalna dystrybucja przeznaczona do multimediów [url=http://movix.sourceforge.net/]movix[/url] , która powinna rozwiazać Twój problem.
Ostatnio edytowany przez ba10 (2008-01-17 16:10:45)
Taką płytę możesz nawet bezpośrednio z k3b wypalić - jest opcja "New eMovix CD Project". Nie wiem tylko jak to w praniu wychodzi. Jeśli będziesz mieć czas, napisz proszę o efektach, bo ciekaw jestem :)
Tak myślę, że nagram sobie Linux Mint KDE Edition i tego eMovix. Licząc że projektor będzie chodził jak trzeba to wszystko powinno być ok.
P.S.: szczypior88 gratuluje liczby postów :)
Ostatnio edytowany przez pablo (2008-01-17 17:08:47)
sam masz same pały
[img]http://bodzio.dug.net.pl/pliki2/longer.jpg[/img]
Przepraszam za off topa ale nurtuje mnie jedno pytanie:P dlaczego plik nazywa się:P """""""longer.jpg"""""""???:P
ps. Mi nic nie umknie:D
Ostatnio edytowany przez LongeR (2008-01-17 17:33:08)
aż się zaplułem :)
U mnie w pracy to właśnie kanotix obsłużył mi mój rzytnik. Ponoć knoipixy też sobie w miare dobrze z nimi radzą....
Widze ze LongeR na forum jest bardzo popularny ;)
A jak Ci nie pójdzie na żadnej dystrybucji to spróbuj [url]http://www.videolan.org/vlc/[/url]
Jak dla mnie potrafi wszystko.
sama walcze z pdobnym problemem mam laptopa IBM Thingpad t30 i ma on mozliwosc podpiecia zewnetrznego monitora ew rzutika podlinuxem nie dziala mi przycisk przelaczania monitorow :P
mialam juz kiedys laptopa ibm jaks rzechawke i wszystko mi dzialo ale bylo to tak dawno ze nie pamietam....
w xorgu nawet dodalam osobna sesje dla 2 monitora i osobna sesje screen dla tamtego monitora.... i dalej bubua :P
Time (s) | Query |
---|---|
0.00011 | SET CHARSET latin2 |
0.00005 | SET NAMES latin2 |
0.00159 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='3.141.7.165' WHERE u.id=1 |
0.00072 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '3.141.7.165', 1732489434) |
0.00052 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732489134 |
0.00075 | DELETE FROM punbb_online WHERE ident='3.14.249.124' |
0.00050 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=81375 |
0.00005 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=10380 ORDER BY posted |
0.00101 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=10380 AND t.moved_to IS NULL |
0.00005 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00162 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=10380 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00092 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=10380 |
Total query time: 0.00789 s |