Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Czy ktoś jest mi w stanie wytłumaczyć różnicę pomiędzy wykształceniem jakie otrzymam kończąc uniwersytet a polibudę na wydziale informatyki (czysto hipotetycznie zakładam, że skończę ;))?
Jakie perspektywy i które z rozwiązań polecacie? A jeśli ktoś studiuje to niechby opisał wrażenia to mu Bóg w dzieciach wynagrodzi te poświęcone minuty ;)
Ps. Wybaczcie jeśli założyłem kolejny taki sam temat - nic nie znalazłem.
Pozdrawiam
polibuda - masz INŻ.
uniwerek - nie masz INŻ.
Informatyka - perspektyw brak (chyba że ostatnio powstała jakaś nisza na rynku ?)
[quote=Lorenzo]Informatyka - perspektyw brak (chyba że ostatnio powstała jakaś nisza na rynku ?)[/quote]
Aż tak źle?
uniwersystet -- bedziesz mial wiedze raczej teoretyczna, bedziesz znal dowody poprawnosci algorytmow i takie tam
polibuda i akademia -- mniej teorii wiecej praktyki, u mnie na akademii mowi sie ze my inzynierowie latwiej znajdziemy prace niz ci z uniwersystetu
Jak masz wybór idź na polibudę dostaniesz wykształcenie bardziej przekrojowe.
Do tego mgr inż. - to brzmi dumnie :)
[quote=Lorenzo]Informatyka - perspektyw brak (chyba że ostatnio powstała jakaś nisza na rynku ?)[/quote]
Mam pytanie na jakiej planecie żyjesz??
Aktualnie programista po studniach spokojnie dostaje 3500 na łape.
Znam takich którym oferowali 10 tyś brutto.
Moich zarobków nie zdradzę :) ale powiem tylko że do niskich nie należą.
Żeby nie było skończyłem politechnikę i jestem programistą.
Pozdrawiam i życzę powodzenia na pierwszej sesji :)
[quote=0dd]u mnie na akademii mowi sie ze my inzynierowie latwiej znajdziemy prace niz ci z uniwersystetu[/quote]
a na uniwerku mówią dokładnie to samo, tylko kolejność zmieniają ;)
Fajny wątek się zapowiada :)
Pamiętam jak pan mgr Olszewski usmażył sobie palec w ciekłym azocie. Pokazywał nam sztuczkę jak to można wsadzić palucha do ciekłego tlenu, potrzymać chwilę i wyjąć - nic się nie stanie.
W tym dniu na składzie mieli tylko ciekły azot, który jest o kila (hehe) stopni chłodniejszy. Facet trzymał tyle samo czasu i wyjął patyk.
[b]Niech żyje PK i wydział chemii :)[/b]
Ps. w tych czasach informatyka nazywała się ETO (Elektroniczna Technika Obliczeniowa) - taśmy perforowane, pantofle i dwaj guru :)
taśmy perforowane - ta takie co sie dziurkowalo a pozniej nioslo sie je spiete gumka i posortowane w odpowiedniej kolejnosci i oddawalo sie to komus, po czym dwa tygodnie pozniej maszyna i tak zwracala: undefined error in undefined line!
i nikt nie wiedzial po co to bylo
p.s. nie sa to moje doswiadczenia, za mlody jestem na takie, ale skas te niewielkie geny do obslugi kompa sie ma :D nawet gdzies ktos wygrzebal te karte, sprobuje skana zrobic
Jak było wspomniane wcześniej na uniwerku nauczysz się wiedzy teoretycznej, algorytmy, złożoności obliczeniowe itp. Z takim wykształceniem jesteś bardzo dobrym programistą.
Jeżeli chodzi o polibude to masz przekrój przez całą informatykę i okolice, więc jest troche elektroniki, sygnałów. Z większości przedmiotów masz laborki więc musisz tam coś policzyć, napisać zmierzyć jakiś obwód itp. Wiedza jest bardziej praktyczna, a to po czym łatwiej znaleść pracę zależy od renomy uczelni i Twojego podejścia.
[quote=kuchar]Jak było wspomniane wcześniej na uniwerku nauczysz się wiedzy teoretycznej, algorytmy, złożoności obliczeniowe itp.[/quote]
na akademii tez ucza zlozonosci obliczeniowej (nawet przez 2 semestry) i algorytmow tez (zarowno sekwencyjnych jak i rownoleglych) :)
na akademii tez ucza zlozonosci obliczeniowej (nawet przez 2 semestry) i algorytmow tez (zarowno sekwencyjnych jak i rownoleglych) :)[/quote]
Tak, ale nie w takim zakresie jak na uniwerku, na warszawskim przez pierwszy rok nawet nie jest Ci komp niezbędny, nie piszesz żadnego programu, dopiero od 2 roku zaczynasz programować na kompie
Linux Registered User # 406343
[i]Routing protocols enable routers to route routed protocols[/i] :)
Informatyk sam sobie nie poradzi, teraz raczej przydaje się informatyk "ukierunkowany", czyli znający się na swojej dziedzinie. Ja ukończyłem Morskie systemy informacyjne, czyli jestem nawigator informatyk. Informatyk sam w sobie to znajdzie prace, ale nie w Polsce.
To tak z innej beczki, zna ktoś z was wydział informatyki na którym nauczają obsługi przede wszystkim narzędzi ze świata wolnego oprogramowania? Mam na myśli systemy linuksowe, wolne języki programowania itp. U mnie (na matmie) zbyt często się zdarza, że programujemy w czymś, na co później trzeba kupić drogą licencję.
[quote=majorponury]To tak z innej beczki, zna ktoś z was wydział informatyki na którym nauczają obsługi przede wszystkim narzędzi ze świata wolnego oprogramowania? Mam na myśli systemy linuksowe, wolne języki programowania itp. U mnie (na matmie) zbyt często się zdarza, że programujemy w czymś, na co później trzeba kupić drogą licencję.[/quote]
AGH w Krakowie ?
(co prawda nie wydzial informatyki, ale ...) Wydzial Fizyki Uniwersytetu Warszawskiego - informatyki dosc duzo i praktycznie sam FLOSS
[quote=Bodzio][quote=majorponury]To tak z innej beczki, zna ktoś z was wydział informatyki na którym nauczają obsługi przede wszystkim narzędzi ze świata wolnego oprogramowania? Mam na myśli systemy linuksowe, wolne języki programowania itp. U mnie (na matmie) zbyt często się zdarza, że programujemy w czymś, na co później trzeba kupić drogą licencję.[/quote]
AGH w Krakowie ?[/quote]
To my programujemy używając do tego komputera? W ogóle, to na razie to był [b]F[/b]ree [b]P[/b]paper [b]C[/b]ompiler, czyli FPC na kartce i długopis/pióro jak kto woli.. Teraz dostaliśmy mazaczek i tablicę na ścianie, co ma rozmiary 2m na 3m... Więcej jak 20 linii kodu się nie zmieści.. :)
ciekawe metody dydaktyczne...
Ja na Politechnice Poznańskiej na Wydziale Elektornika i Telekomunikacje i kierunku o takiej samej nazwie już w pierwszym semestrze miałem programowanie w Matlabie (używałem Octave, teraz już się nie przydaje, bo mam bardziej zaawansowane symulacje na innych przedmiotach), w drugim i trzecim semestrze miałem cały czas C++ (w pracowni były postawione Ubuntu), teraz na czwartym semestrze pojawiło się C# (używam Visual C#, gdyż mam za darmo, można się pobawić też w Mono) i jak na razie w postaci papierowej mam Assemblera. Dalej nie wiem jak będzie, ale zapewne ciekawie :)
Po pewnych doświadczeniach stwierdzam, że na polibudzie są lepsi wykładowcy. Choć bywają i tacy osobnicy którzy po informatyce na politechnice niewiele o "życiu" wiedzą. Osobiście wybrałbym politechnike.
[quote=paoolo][quote=Bodzio][quote=majorponury]To tak z innej beczki, zna ktoś z was wydział informatyki na którym nauczają obsługi przede wszystkim narzędzi ze świata wolnego oprogramowania? Mam na myśli systemy linuksowe, wolne języki programowania itp. U mnie (na matmie) zbyt często się zdarza, że programujemy w czymś, na co później trzeba kupić drogą licencję.[/quote]
AGH w Krakowie ?[/quote]
To my programujemy używając do tego komputera? W ogóle, to na razie to był [b]F[/b]ree [b]P[/b]paper [b]C[/b]ompiler, czyli FPC na kartce i długopis/pióro jak kto woli.. Teraz dostaliśmy mazaczek i tablicę na ścianie, co ma rozmiary 2m na 3m... Więcej jak 20 linii kodu się nie zmieści.. :)[/quote]
Phi. Może taki wydział wybrałeś :P
U nas na 1 roku był UNIX, fortran, vim i sed (no i oczywiście sporo "metalowych" przedmiotów)
Pascala jeszcze nie widziałem na tych studiach ;)
Jeżeli się chce być inżynierem i dobrym inżynierem, lepiej wybrać polibudę - ona się specjalizuje w kształceniu w naukach technicznych.
Na takiej samej zasadzie, jak się chce być lekarzem, to się medycyny nie studiuje na uniwerku :)
Ale co do informatyki, wiele opinii słyszałem i znam jedną osobę, którą informatykę studiowała na uniwerku, bo sama stwierdziła, że na uniwerku dużo łatwiej ją skończyć :)
Dokładnie cytując ta osoba powiedziała że: "ta informatyka na uniwerku jest "trochę inna" niż na politechnice" - rozumiem, że "trochę inna" w tym przypadku znaczyło "trochę łatwiejsza":)
Ostatnio edytowany przez marg1 (2010-03-29 13:43:51)
[quote=Robot_]Aktualnie programista po studniach spokojnie dostaje 3500 na łape.[/quote]
Te czasy juz minely. Kiedys owszem studenciak mogl jak byl dobry wyczesac taka kase na starcie - teraz nie ma takiej opcji. Ale zgodzie sie ze doswiadoczony programista zarobi i 15k brutto :)
moje jednozdaniowe subiektywne porownanie studiow na fizyce UW i elektronice PW - na UW trzeba bylo sie nauczyc/zrozumiec, na PW trzeba sie narobic (ale umiec raczej nie trzeba)
Edit: dodam ze na UW projekt zaliczeniowy mial dzialac w rzeczywistosci na PW ma dzialac symulacja ... co i tak nie zmienia powyzszego ...
Ostatnio edytowany przez bercik (2010-03-29 22:25:13)
Odnośnie AGH - wypowiem się dopiero gdy dojdę do 4 czy dalej semestru → narazie to jest jednak wielka gonitwa o to by przeżyć (dla mnie), a dla innych → by się wyróźniać... Ot taki wyścig szczurów. [i]edit: bynajmniej są ludzie, co mają mózgi, a raczej dar kreatywaności, tak że rozmowy kwalifikacyjne w stylu: Ma pan taki problem:... Co Pan(i) by zrobił(a)?... są pestką[/i]
A co do met. dydaktycznych - wydawało się z początku, że kartka papieru i długopis to nie narzędzia do programowania → a jednak tego typu [i]wstęp do informatyki[/i] wyrobił pewien nawyk → jak chcę lub mam coś napisać, to najpierw zaczynam myśleć, a edytor włączam, gdy pomysł cały już jest (albo pomyśle, że dalej już pójdzie), a kompiluje, gdy stwierdzę, że brak w nim błędów syntaktycznych (semantyczne wychodzą w praniu, chociaż czasem leń pozwala kompilatorowi na wyplucie gdzie w której linii brak średnika czy kropki, albo błędnie rzutowanego typu etc)...
A tablica nie jest głupi pomysłem → fajnie by było mieć taką na całą ścianę → burza mózgów, mind-mapy...
Tak czy inaczej → jeszcze wspominana systematyczność i wiele wyrzeczeń (jak to jest w wątku odnośnie pracy admina) oraz (mimo wszystko) chęci i ostatecznie poświęcenie, a może pomimo tego, że ledwo zaliczam, to będę może kiedyś wykonywał to co poczuję, że [i]to właśnie TO[/i]...
Pozdrawiam :) (już jako 20latek :P
Ostatnio edytowany przez paoolo (2010-03-30 12:01:08)
[quote=paoolo]Pozdrawiam :) (już jako 20latek :P[/quote]
no to najlepszego! :)
Time (s) | Query |
---|---|
0.00012 | SET CHARSET latin2 |
0.00005 | SET NAMES latin2 |
0.00118 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='3.142.98.60' WHERE u.id=1 |
0.00165 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '3.142.98.60', 1732235416) |
0.00080 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732235116 |
0.00085 | DELETE FROM punbb_online WHERE ident='18.191.81.46' |
0.00062 | DELETE FROM punbb_online WHERE ident='3.149.250.65' |
0.00058 | DELETE FROM punbb_online WHERE ident='57.141.0.24' |
0.00080 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=81462 |
0.00005 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=10361 ORDER BY posted |
0.00055 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=10361 AND t.moved_to IS NULL |
0.00005 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00344 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=10361 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00094 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=10361 |
Total query time: 0.01168 s |