Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Zostałem poproszony o wybór sprzętu (do gier). Interesują mnie dwie rzeczy:
1. [b]NVidia[/b] ([i]7900GS[/i]) czy [b]ATI[/b] ([i]X1950Pro[/i])?
W Internecie toczy się na ten temat nieustająca polemika. Podsumowując: wygrywa [b]ATI[/b] (bije go tylko model [i]7900GS[/i] firmy [b]Galaxy[/b], fabrycznie podkręcony i teraz praktycznie niedostępny).
Wybrałbym [b]ATI[/b], ale chcę się zabezpieczyć przed problemami w przypadku, gdy uda mi się zachęcić do zainstalowania na tym komputerze Linuksa, dlatego też skłaniam się do [b]NVidii[/b]. Pytanie brzmi: czy wsparcie [b]ATI[/b] dla Linuksa, zgodnie z zapowiedzią, poprawiło się lub ma się poprawić w najbliższym czasie?
2. [b]Intel[/b] ([i]Core 2 Duo E4500 lub E4600[/i]) czy [b]AMD[/b] ([i]X2 5600+[/i])?
Podobnie jak w temacie kart graficznych i tutaj trafimy na zażartą dyskusję. Podsumowując: [b]Intel[/b] lepszy, gdy w grę wchodzi podkręcanie, w przeciwnym wypadku wygrywa [b]AMD[/b].
Nie liczę, że ktoś mi powie co jest lepsze w "moim" przypadku. Chcę jednak zapytać o dość pokrewną dziedzinę: płyty główne. Bardziej udane konstrukcje znajdziemy dla [b]AMD[/b] czy [b]Intela[/b]? Gustuję w ASUSach (np. [b]ASUS[/b] [i]M2N-SLI Deluxe[/i]), ale wpadł mi w oko [b]Foxconn[/b] [i]C51XEM2AA[/i]. Obie płyty oparte na chipsecie nForce, więc nie spodziewam się kłopotów z Linuksem.
Ostatnio edytowany przez Contravene (2008-02-01 16:06:10)
odpowiedz na pytańie numer jeden NVidia (7900GS)
odpowiedz na pytańie numer dwa AMD (X2 5600
dziękuje to wszystko enter
Tak jak już wcześniej pisałem osobiście wybrał bym kartę Nvidia z tym wspieraniem ATI to jest po cześći prawda ale nie wiem czy kiedykolwiek będą robić to tak dobrze jak Nvidia. A co do procesora to bez namysłu zakupił bym AMD mam już jeden bardzo bardzo długo i tyle co on przeżył to naprawdę... a trzyma się bardzo dobrze. Moim zdaniem lepiej inwestować w coś co już jest sprawdzone.
Sam napisałeś, oba produkty są ok, i mniej więcej na tym samym poziomie. Zerknij na to co za kurtyną. Ja jako masowy zwolennik AMD niestety od jakiegoś czasu skłaniam się ku Intelowi - powód bardzo prosty, zasobo/prądo żerność AMD mnie osłabia (no i ilość ciepła-dom w zimie ogrzejesz). Identycznie ma się sprawa pomiędzy ATI a nV, Do tego jeszcze dochodzą "odkurzacze" jakie są montowane na ATI (huk nie do zniesienia), a zasilacze rzadko które dobrze znoszą połączenia ATI+AMD, Takie zwykłe badziewie za 150zł klęknie wcześniej czy później już nie wspominając o niestabilnościach zasilania na przypadkowych liniach.
Z drugiej strony znam takich zwolenników AMD i ATI że podobnej klasy sprzęt chodzi naprawdę bez zarzutu, a kłopotów to tylko na siłę szukać.
(opinia przerobiona z doświadczenia serwisowego).
Dzięki za opinie. Prawdopodobnie skłonię się do AMD + nVidia. Jak wszystko będzie gotowe napiszę jaki sprzęt i jak współgra z Linuksem (prawdopodobnie Mepisem).
[quote=Paciocha](opinia przerobiona z doświadczenia serwisowego)[/quote]
Jak wspomniałem, wpadł mi w oko [i]Foxconn C51XEM2AA[/i]. Masz doświadczenie serwisowe, więc może wiesz coś o solidności produktów tej firmy?
Asusy z seri M2 to udane płyty pod względem stabilności, co do elastyczności to bywało lepiej. Foxy jak zwykle bajerują. Ja zawsze chwaliłem postępowanie wybrednych, zamiast "choinki" sprawdzony sprzęt w wersjach Delux i te pe. Dobrze mieć wyższej klasy podzespoły na płycie (kondensatory/tranzystory....) które wzmocnią stabilność, wydłużą czas eksploatacji, może pozwolą na lepsze wyniki, niż "wodotrysk" który wysiądzie jak się pralka w łazience włączy.
Time (s) | Query |
---|---|
0.00009 | SET CHARSET latin2 |
0.00007 | SET NAMES latin2 |
0.00109 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='52.14.147.146' WHERE u.id=1 |
0.00063 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '52.14.147.146', 1738475749) |
0.00053 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1738475449 |
0.00075 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=82482 |
0.00008 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=10493 ORDER BY posted |
0.00057 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=10493 AND t.moved_to IS NULL |
0.00006 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00177 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=10493 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00091 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=10493 |
Total query time: 0.00655 s |