Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2008-02-02 17:32:03

Lacer - Członek DUG

Lacer
Członek DUG

philips 12nb5800 - poszedł do piachu... wybór nowego lapciaka

witkacy

otóż potrzebuję waszej pomocy - znowu... ;)

mam okazję tanio kupić nowego laptoka Philips 12NB5800,
niestety nie znalazlem za duzo informacji na jego temat a czas mnie nagli (jakas godzinka na decyzje)
jedyny link jaki znalazlem to ten:
http://www.pcworld.co.uk/martprd/product/seo/986226

nie wiem jakie on ma bebechy, w sensie np karta graficzna, czy wireless
wujek google tutaj zbyt wiele mi nie pomaga

czy ktoś z was mial do czynienia z tym modelem?
i czy bylby on sklonny smigac pod linuksem (czytaj -> debianem)?

pozdroweinia

miłosz

Ostatnio edytowany przez Lacer (2008-10-01 20:43:27)

"Myśl i nie ufaj, decyduj sam za siebie
Nie pozwól nigdy by kierowali tobą
Popatrz czy już nie jesteś w stadzie
Bo nie obudzisz się już nigdy sobą..." Post Regiment - Stado

#2  2008-02-02 17:48:35

LongeR - Członek DUG

LongeR
Członek DUG
Serwis

Re: philips 12nb5800 - poszedł do piachu... wybór nowego lapciaka

Ziomuś szukasz szukam ale rzeczywiście w necie mało informacji na ten temat bardzo mało jeszcze może na stronie producenta trzeba zobaczyć jak coś wyczaję to zaraz piszę:P

[b]LongeR rządzi, LongeR radzi, LongeR nigdy cię nie zdradzi!![/b]
-->Nic na siłę, lekko młotkiem:D<----> Czy myślenie sprawia Ci ból?<--
Nieważne od czego się zaczyna - kończy się zawsze na Debianie : )
Linux register users: #456947

#3  2008-02-02 18:14:19

Rumi - prawiczek erotoman

Rumi
prawiczek erotoman
Serwis

[quote=LongeR]Ziomuś szukasz szukam ale rzeczywiście w necie mało informacji na ten temat bardzo mało jeszcze może na stronie producenta trzeba zobaczyć jak coś wyczaję to zaraz piszę:P[/quote]
po huj za przeproszeniem sie wypowiadasz jak nic na ten temat jak sam piszesz nei wiesz

[url=http://przyklej24.pl][b][color=green]ogłoszenia internetowe[/color][/b][/url]
[url=http://l-ka.gorlice.pl/][b][color=blue]nauka jazdy gorlice[/color][/b][/url]
[url=http://ciasny.net][color=#FF0000][b]Katalog stron[/b][/color][/url]
[url=http://www.abc-prawko.pl][b]Baza OSK[/b][/url]

#4  2008-02-02 18:58:29

LongeR - Członek DUG

LongeR
Członek DUG
Serwis

Szukammmmm@@@@@@@@

[b]LongeR rządzi, LongeR radzi, LongeR nigdy cię nie zdradzi!![/b]
-->Nic na siłę, lekko młotkiem:D<----> Czy myślenie sprawia Ci ból?<--
Nieważne od czego się zaczyna - kończy się zawsze na Debianie : )
Linux register users: #456947

#5  2008-02-02 19:00:24

Lacer - Członek DUG

Lacer
Członek DUG

sprawa odciągnęła się do jutra :)
teraz szukam specyfikacji lapciaka i zanalazłem to:

http://expert.mandriva.com/question/101926

po czym wnioskuję jaką ma kartę graficzną
czyli ma Intel Mobile GM965 Integrated Graphics Controller
wiecie może jak on się sprawuje pod linuksem?
czy ma wsparcie 3D, czy nie będzie jakichkolwiek problemów?

pozdrawiam
miłosz

#6  2008-02-03 21:14:26

Lacer - Członek DUG

Lacer
Członek DUG

witkacy :)
no i stało się - zanakupiłem wyżej wspomnianego lapciaka
a zdecydowalem się bo jak odpaliłem na nim kubuntu 7.10 live to wszystko śmigało - wireless, akceleracja 3d i inne...

teraz mam tylko mały problem - chodzi mi o to, że tam jest preinstalowana vista home premium, sprawdziłem ją i nawet się uruchamia ;) i o dziwo chodzi, ale chcę oczywiście wciepać tam debiana
problem w swej istocie polega na tym, że nie mam niestety płytki z vistą, coby ewentualnie ją później niewiadomopoco zainstalować, jest tylko ukryta partycja z vistą, z której ewentualnie można przeprowadzić reinstalację
chciałbym jednakoż sprawić sobie płytkę z vistą, ale ni cholery nie wiem, czy da się zrobić jakąkolwiek kopię tej ukrytej partycji w postaci bootowalnej płytki instalacyjnej systemu vista

obawiam się, że przy instalacji debiana coś się może sypnąć i przy bootowaniu kompa nie będę mógł przywrócić stanu początkowego w jakim zanakupiłem maszynkę (może być mi potrzebne to na przykład do sprzedania lapciaka, albo gwarancji, albo czegokolwiek)

teraz nie mam dostępu do tego lapciaka, bo robię kalibrację baterii, ale jutro zobaczę jak to jest z wypaleniem płytki recovery i przywracaniem z niej visty - na razie przekopuję google

w razie jakby co to dzięki z góry za wszelkie informacje

pozdrowienia
miłosz

#7  2008-02-07 22:19:18

Lacer - Członek DUG

Lacer
Członek DUG

witkacy

właśnie jako tako skonfigurowałem mojego lapciaka :)
wszystko jak na razie chodzi jak ta lala :D

z vistą nie ma problemu, bo poleciała z dysku (mam ją w razie jakby co zgraną na dvd-recovery)

a debianek ładnie się zainstalował z jednym wyjątkiem - ściągnąłem parę dni temu netinstalla i po próbie instalacji nie mogłem zainstalować gruba - poszło więc lilo, ale później wziąłem starszą płytkę z netinstallem i poszło bez problemu :)

po instalacji generalnie wszystko działało z wyjątkiem karty wireless:

Kod:

01:00.0 Network controller: Intel Corporation PRO/Wireless 4965 AG or AGN Network Connection (rev 61)

więc poszedłem po rozum do głowy, sciągnąłem kernel 2.6.24-rc8 i go skompilowałem tak, by tą kartę obsługiwał (moduł iwl4965), a przedtem jeszcze zainstalowałem firmware do tej karty - firmware-iwlwifi
i wireless działa

miałem też przeboje małe z kartą graficzną:

Kod:

00:02.0 VGA compatible controller: Intel Corporation Mobile GM965/GL960 Integrated Graphics Controller (rev 03)

bo po instalacji miałem na sterowniku "intel_agp" tylko ok 400 FPS (jak mi pokazywał glxgears) natomiast na live kubuntu miałem ok. 1200. chwilę pomyślałem i doinstalowałem pakiety: libgl1-mesa-glx libgl1-mesa-dev libgl1-mesa-dri
i teraz karta działa jak marzenie :)

nie wiem jeszcze jak będzie z czytnikiem kart

Kod:

04:05.2 SD Host controller: O2 Micro, Inc. Integrated MMC/SD Controller (rev 02)
04:05.3 Mass storage controller: O2 Micro, Inc. Integrated MS/xD Controller (rev 01)

i z kamerką:

Kod:

Bus 006 Device 002: ID 05e3:0505 Genesys Logic, Inc.

ale na to nie miałem jeszcze czasu, by przetestować, może w weekend się tym zajme
he he - nie moge sie doczekac... ;)

i jeszcze co mi się bardzo spodobało, to dotykowa emulacja kółka myszki po prawej stronie touchpada - dla mnie bardzo przydatne :)
choć nie dziala mi poziome przewijanie na dole touchpada - ale jeszcze to rozgryzę (mam nadzieję)

pozdrawiam
miłosz

#8  2008-10-01 20:08:11

Lacer - Członek DUG

Lacer
Członek DUG

witajcie :)
otóż okazało się, że ten philips mimo swoich fajnych specyfikacji to masakra jakaś...
od dwóch miesięcy walał się po jakichś warsztatach, bo nie mogli go nareperować, wymienili płytę główną, ram i coś jeszcze, a dalej nie działa
więc grzecznie poprosiłem o wymianę produktu na nowy i zaproponowali mi takie oferty (proszę was o wsparcie w postaci opinii o firmach, użytkowaniu pod debianem - w sensie kompatybilności sprzętu i dostępnych sterowników itp)

specyfikacje mojego dotychczasowego philipsa:
2GHz Intel Core 2 Duo T7250, Speedstep;
2GB DDR2 RAM; 120GB hard drive;
Network controller: Intel Corporation PRO/Wireless 4965 AG or AGN Network Connection (rev 61)
12.1in, 1280x800 screen;VGA compatible controller: Intel Corporation Mobile GM965/GL960 Integrated Graphics Controller (rev 03)

oferty wymiany:
[url=http://www.pcworld.co.uk/martprd/store/pcw_page.jsp?BV_SessionID=@@@@0824725753.1222878743@@@@&BV_EngineID=cccjadeffjigjehcflgceggdhhmdgmj.0&page=Product&fm=null&sm=null&tm=null&sku=989751&category_oid=-27757#productInformationSection]Toshiba U400-124[/url]

[url=http://www.pcworld.co.uk/martprd/store/pcw_page.jsp?BV_SessionID=@@@@0824725753.1222878743@@@@&BV_EngineID=cccjadeffjigjehcflgceggdhhmdgmj.0&page=Product&fm=null&sm=null&tm=null&sku=018396&category_oid=#productInformationSection]HP TX2130[/url]

ewentualnie oferty do których musialbym dopłacić:
[url=https://www.dixons.co.uk/martprd/store/dix_page.jsp?BV_SessionID=@@@@0990686474.1222883148@@@@&BV_EngineID=ccdiadefflfjhemcflgceggdhhmdgml.0&chain=Dixons&seo=yes&sku=184407&channel=WEB&page=Product]HP DV4-1000EM[/url]

[url=http://www.pcworld.co.uk/martprd/store/pcw_page.jsp?BV_SessionID=@@@@0824725753.1222878743@@@@&BV_EngineID=cccjadeffjigjehcflgceggdhhmdgmj.0&page=Product&fm=null&sm=null&tm=null&sku=470410&category_oid=-27757#productInformationSection]Dell XPS 1330[/url]

i teraz nie wiem co mógłbym wybrać, żeby pod debiankiem wszystko ładnie chodziło, szczególnie grafika i sieć bezprzewodowa bez żadnych zbędnych kombinacji...

z góry dzięki za wszelkie porady
pozdrawiam
miłosz

#9  2008-10-01 20:55:45

fnmirk - Użytkownik

fnmirk
Użytkownik

[quote="Lacer"]otóż okazało się, że ten philips mimo swoich fajnych specyfikacji to masakra jakaś...[/quote]
Moje zdanie o produktach firmy Philips jest takie: robią świetne podzespoły (z wyjątkiem kondensatorów) i wdrażają nowe technologie --- jednak nie potrafią wyprodukować dobrego finalnego produktu. Nawet firmy ,,uduś'' biją ich na głowę w jakości produktów wyprodukowanych na bazie półprzewodników Philipsa. Dlaczego? Po prostu nie stosują ich kondensatorów.

Ostatnio edytowany przez fnmirk (2008-10-01 20:56:33)

#10  2008-10-01 21:04:49

Lacer - Członek DUG

Lacer
Członek DUG

[b]fnmirk:[/b]
he he
właśnie zdążyłem się o tym przekonać...
w ten sposób odrzuciłem propozycję wymiany tego philipsa na taki sam model, tyle, że nowy

ale wracając do mego problemu:
kręci mnie ten Dell XPS 1330 z intelem T7250, ale jakoś mam opory przed dopłacaniem, choć jeśli mi go polecicie, to się skuszę ;)

albo ten HP TX2130 - ten z kolei ma AMD TURION TL-60, i nie wiem co lepsze...

chociaż za wiele o HP dobrego nie słyszałem (jeżeli chodzi o (współ)pracę z linuksem)...

eeechchch... ;)

Stopka forum