Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Dziendobry,
Udalo mi sie, jako nowicjusz, postawilem swoj upragniony serwer na debianie z KDE-niezmiernie ciesze sie z tego powodu - jako ze zajelo mi to 2 dni!
Chcial bym teraz miec mozliwosc administrowania znim z poziomu Windows. Czy jest taka mozliwosc zeby polaczyc sie przez jakis "remote" do desktopu w KDE z windows i zarzadzac nim? Pytanie czysto teoretyczne, jednak byl bym wielce wdzieczny jak by ktos napisal ze jest taka mozliwosc :)
Dziekuje
Ostatnio edytowany przez mqluke (2008-02-04 16:13:43)
[quote=mqluke]Dziendobry,
postawilem swoj upragniony serwer na debianie z KDE[/quote]
OMG, po co Ci kde na serwerze, jeżeli chcesz administrować zdalnie to postaw sobie ssh i łącz sie przez putty
ja wiem. mam powlaczane 3x putty z monitorami sieci + 1 winscp do ew edycji configow.
jednak przydalo by mi sie jakies remote screen bo chcilalem uruchomic jakis graficzny interfejs torrentowy bo dosc sporo siedze na torrentach (TT,PT) i codziennie sciagam 5-10 nowych - glownie muzyka wiec zarzadnie tym z poziomo textowego rtorrenta moze byc dosc uciazliwe. - taka jest moja idea. chyba ze ktos mi podpowie lepsza
Dzieki
http://www.nomachine.com
ja używam rtorrenta na desktopie :)
wg mnie najlepsze wyjście to albo nauczenie się obsługi rtorrenta (wcale nie jest taki dziwny jak się początkowo wydaje), albo klient obsługiwany przez www (np. mldonkey, torrentflux) -- bo instalowanie KDE na serwerze dla torrentów to chyba lekkie przegięcie :)
[quote=azhag]ja używam rtorrenta na desktopie :)
wg mnie najlepsze wyjście to albo nauczenie się obsługi rtorrenta (wcale nie jest taki dziwny jak się początkowo wydaje), albo klient obsługiwany przez www (np. mldonkey, torrentflux) — bo instalowanie KDE na serwerze dla torrentów to chyba lekkie przegięcie :)[/quote]
komp nie jest zly (Sempron 3000+ 512RAM + HDD 160GB) wiec KDE na tym dziala bez zadnego oporu. Dodam jeszcze tyle ze na tych serwisach torrentowych kazdy user posiada passkey wiec nie wiem co bedzie jak sciagne .torrent na win i wgram go na debian i rtorrent to jak to sie zachowa. cala operacje chcialem dokonac na serwerze wlasnie przez remote desktop.
sciagniecie .torrent z www, zaladowanie go do klienta, a potym sciagniecie danych na inny komp z windows. jest to zakrecone trzeba przyznac.
No chyba ze nie zawracac sobie tym glowy i uzyc wlasnie klienta www jak wspomniales wyzej.
gdby nie to to oczywscie ssh i putty!
przed linuxem uzywalem na tej maszynie windows 2003 server +utorrent +terfny firewall kerio. jak wiecie wszystko cracked. przeszkadzalo mi to wiec zajalem sie linuxem. powoli ale do przodu :) licze na cenne sugestie od was
Pozdr.
[quote=TBH]pakiet x11vnc i realvnc do kontroli kompa[/quote]
vnc jest tragicznie wolne w porownaniu z nomachine (nxclient).
Time (s) | Query |
---|---|
0.00011 | SET CHARSET latin2 |
0.00008 | SET NAMES latin2 |
0.00105 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='3.145.18.135' WHERE u.id=1 |
0.00067 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '3.145.18.135', 1732344750) |
0.00043 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732344450 |
0.00036 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=82606 |
0.00006 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=10515 ORDER BY posted |
0.00042 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=10515 AND t.moved_to IS NULL |
0.00009 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00080 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=10515 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00079 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=10515 |
Total query time: 0.00486 s |