Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Cóz, pewne pytanie chodzi po mojej głowie. Mianowicie, jak kończy się odpięcie dysku podczas pracy wiemy chyba wszyscy, dźwięk głowicy jeżdżącej po talerzach do najmilszych nie należy :) zastanawia mnie jak sprawa ma się z podpięciem dysku podczas pracy... czy to możliwe? Niezalecane? Szkodliwe?
Co Wy na to?
Ostatnio edytowany przez TBH (2008-02-10 01:03:09)
jak chcesz uszkodzic płyte główną to polecam taki zabieg :]
[quote=Yampress]jak chcesz uszkodzic płyte główną to polecam taki zabieg :][/quote]
Raczej twardziela ;-)
jezeli plyta/uzadzenie wspiera hot-plug to nie ma problemu ... jezeli nie jest to zawsze jakims ryzykiem (przepiecia laczeniowe), ale niekiedy sie udaje ;-) ...
btw wiekszosc wspolczesnych dyskow po zaniku zasilania powinna ladnie parkowac glowice
chmm.... wiele razy podłączałem dysk w trakcie pracy komputera - ale to jazda dla hardcore'owców. Jeśli masz na wyrzucenie twardziela i płytę, to możesz się bawić, jeśli nie, to raczej sobie odpuść.
Podłącz dysk pod zasilanie; ściśnij kciukami od strony gdzie są talerze (jak masz kabelki to od z drugiej strony), manewr ponów kilkukrotnie i oddaj dysk na gwarancje... a nóż widelec Ci się uda go wymienić na sata :)... Aha przyda się pierdyknięcie dyskiem o ryze papieru tak aby śladów nie było. :D.
A odpowiedzią na twoje pytanie jest;
Tak jest to możliwe, jak i również taki czyn jest niezalecany, a może być i i nawet szkodliwy.
A co do hot-plug to nie znam osobiście płyty która by to potrafiła. jedyne co mi się nasuwa na myśl to kieszeń do dysku która umie takie czary.
innym rozwiazaniem jest zakup np. kontrolera dyskow zewnetrznych, ktory komunikuje sie po USB lub LAN z kompem lub poprostu przejsciowki USB->IDE (byle badziewie za 40zl znajdziesz). Ja jak na szybko musze dysk podpiac takie cos stosuje, ale wada jest zmniejszona wydajnosc.
trudno mówić o zmniejszonej wydajności przy szyfrowaniu pakowanych danych na wolnym dysku , wiec chyba to kupie, znajdziesz mi to na allegro ?
[url=http://www.allegro.pl/search.php?string=usb+ide+3%2C5&buy=0&new=0&pay=0&personal_rec=0]Szukajki[/url] się koledze używać nie chce? ;)
tylko pytanie: Jak to zadziała na Linuksie ? :)
Na serwerku DUG-a mam własnie przez takie gówienko podpiętą nagrywarkę DVD, którą używam do backupów. i muszę powiedzieć że działa toto.
A jaki numer urządzenia mi wywala to mózg się lasuje :D -> /dev/hdgr0rp7y (wziąłem to z głowy, ale mniej więcej tak wygląda) :)
hm :D ale jak bede miał dysk z tym i odepne to kredki ?
Przetestowane na sobie... padł kontroler dysków na płycie głównej, potem płyta dziwnym trafem przepaliła procesor, ale dla pocieszenia dodam, że dysk sprawny jeszcze jest:)
hmmm... z tego co ja wiem ten wynalazek nie radzi sobie z kilkoma partycjami na dysku więc to trochę nieudany zakup będzie... Poza tym nie jestem pewien (gdyż zostałem wybity z tropu przez Paciochę), ale zawsze mi się wydawało, iż mimo wszystko ten wynalazek jednak wymaga wyłączenia zasilania gdyż molexa i tak trzeba gdzieś podpiąć.
Intel SE7520AF2 ma Hot-Plug, aleteż część kontrolerów HPT posiada hot-plug (montowane byly swego czasu jako dodatkowe na Abit'ach). Przy hot-plug'u najwazniejsze jest to, że nie należy przeprowadzać go "ręcznie" - wpinać/wypinać przewodów samemu. Właśnie po to są specjalne kieszenie hot-plug, które dopiero po wpieciu dysku same załączą zasilanie na nim (nie bedzie przeskoku spowodowanego różnica potencjałów).
Obecnie wszystkie produkowane dyski mają APS (system automatycznego parkowania - różnie każdy z producentów to nazywa).
terefere - ja mam 3 partycje i hula. I tak jak każde urządzenie wymaga zasilania, najczęściej do przejściówki masz dołączony zasilacz, jak nie to szukaj takiego zo by w komplecie miał. No i zawsze możesz molexa na zewnątrz wyprowadzić
Nadal brak odpowiedzi na gnębiące mnie pytanie: Czy z tym cudem z allegro bede mogl podłaczać i odłączać kiedy mi się spodoba?:D
Będzie działał jak PenDrive, omijając kabel transmisji danych - USB, to jeszcze będziesz uzależniony od zasilania dysku. Ale myślę, że to nie problem.
Time (s) | Query |
---|---|
0.00014 | SET CHARSET latin2 |
0.00006 | SET NAMES latin2 |
0.00120 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='18.118.119.238' WHERE u.id=1 |
0.00080 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '18.118.119.238', 1738475438) |
0.00066 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1738475138 |
0.00053 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=83032 |
0.00006 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=10574 ORDER BY posted |
0.00069 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=10574 AND t.moved_to IS NULL |
0.00012 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00110 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=10574 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00113 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=10574 |
Total query time: 0.00649 s |