Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam mam problem z kompilacją swojego kernela;/ Mianowicie robię wszystko tak jak opisane jest tu http://www.howtoforge.com/kernel_compilation_debian_etch i wszytsko idzie dobrze do póki nie wydam polecenia "make menuconfig" nie chce nic zmieniać jeszcze czyli daje "Load an Alternate Configuration File" enter dalej .config ok i z powrotem cofa mnie do tył z komunikatem .config:2769:warning: trying . Co może być tego przyczyną? I z kąd mam dać logi:P??
Twoj config chyba jest cos walnięty.
Zrob jeszcze raz wszystko dokładnie.Najlepiej przekopiuj config z dzialającego jądra.
Pozdrawiam
robiłem wszystko jeszcze raz i identyczny błąd... A jak przekopiować config z działającego jądra??
cat /proc/config.gz | gzip -d > config
tak zobacz .
Nie mogę się połapać w jakim to katalogu trzeba walnąć??
[quote=ju-rek]
cat /proc/config.gz | gzip -d > config
[/quote]
tylko po co taki potworek? wystarczy
zcat /proc/config.gz > config
i przypadkiem nie [tt].config[/tt]?
Nie mogę się połapać w jakim to katalogu trzeba walnąć??[/quote]
katalog ze źródłami
Błogosławieni, którzy czynią FAQ.
[url=http://www.opencaching.pl]opencaching[/url] :: [url=http://dug.net.pl/sources.list]debian sources.list[/url] :: [url=http://www.linuxportal.pl/blogi/azhag/wpisy]coś jakby blog[/url] :: [url=http://dug.net.pl/]polski portal debiana[/url] :: linux user #403712
debian:/usr/src/linux-2.6.21.3# zcat /proc/config.gz > config
zcat: /proc/config.gz: No such file or directory
jak widać nie ma tam takiego katalogu;/ Nie wiem czy dobrze to robie...
edit:
Tak sie zastanawiam i chyba wiem co już jest źle przynajmniej mma takie podejrzenia mianowicie po ściągnęciu i rozpakowianiu nowego jajka w /usr/src tworzy sie katalog dajmy na to "linux-2.6.21.3" ok teraz tworzymy dowiązanie symboliczne czyli
"ln -s linux-2.6.21.3 linux" debian:/usr/src# ln -s linux-2.6.21.3 linux ln: tworzenie dowiązania symbolicznego `linux/linux-2.6.21.3' do `linux-2.6.21.3': Plik istnieje
następnie przechodzimy do katalogu /usr/src/linux czyli cd /usr/src/linux i wydajemy polecenie make clean && make mrproper i dostaje coś takiego
debian:/usr/src/linux# make clean && make mrproper scripts/Makefile.build:17: /usr/src/linux-headers-2.6.18-5-486/scripts/basic/Makefile: Nie ma takiego pliku ani katalogu make[3]: *** Brak reguł do wykonania obiektu `/usr/src/linux-headers-2.6.18-5-486/scripts/basic/Makefile'. Stop. make[2]: *** [scripts_basic] Błąd 2 scripts/Makefile.clean:17: /usr/src/linux-headers-2.6.18-5-486/arch/i386/kernel/acpi/Makefile: Nie ma takiego pliku ani katalogu make[2]: *** Brak reguł do wykonania obiektu `/usr/src/linux-headers-2.6.18-5-486/arch/i386/kernel/acpi/Makefile'. Stop. make[1]: *** [arch/i386/kernel/acpi] Błąd 2 make: *** [_clean_arch/i386/kernel] Błąd 2
co jest grane??
Ostatnio edytowany przez LongeR (2008-02-26 22:51:24)
Kompilujesz headersy zamiast samych źródeł kernela. Config jajka dystrybucyjnego znajdziesz w katalogu /boot .
Ostatnio edytowany przez Piotr3ks (2008-02-26 23:12:25)
jeśli config aktualnego jądra jest ok to wejdź w konsoli do katalogu ze źródełkami i daj
make oldconfig
i już jest ok :)
a później nie lepiej będzie jak będziesz kompilował jajo metodą debiana ?
No idzie tylko że pyta mnie o każde posunięcie znaczy muszę odpowiedzieć Y albo N a nie bardzo wiem o co pyta:P czyli jak dawać cały czas Y??
Nie wydajesz przypadkiem polecenia " make config " do konfiguracji jajka ? Jeżeli tak to lepiej make menuconfig :-) ( IMO wygodniej )
próbowałem wczesniej make xconfig nic z tego dostaje
debian:/usr/src/linux-2.6.21.3# make xconfig CHECK qt * * Unable to find the QT installation. Please make sure that * the QT development package is correctly installed and * either install pkg-config or set the QTDIR environment * variable to the correct location. * sed < scripts/kconfig/lkc_proto.h > scripts/kconfig/lkc_defs.h 's/P(\([^,]*\),.*/#define \1 (\*\1_p)/' HOSTCC scripts/kconfig/kconfig_load.o make[1]: *** Brak reguł do zrobienia obiektu `scripts/kconfig/.tmp_qtcheck', wymaganego przez `scripts/kconfig/qconf.o'. Stop. make: *** [xconfig] Błąd 2
widze że chodzi o brak bibliotek ale jak sie owe pakiety nazywają??:)
Chłopie, a o apt-cache search nie słyszał?
apt-cache search qt3 dev kadu - Gadu-Gadu client for X11 kadu-dev - Development files for Kadu kadu-external-modules - Additional modules for Kadu kayak - Log file aggregator and report tool (Qt3 frontend) kde-devel - the K Desktop Environment development files and modules libavahi-qt3-dev - Development headers for the Avahi Qt 3 integration library libqt3-headers - Qt3 header files libqt3-mt-dev - Qt development files (Threaded) libqt4-qt3support - Qt 3 compatibility library for Qt 4 libqwt5-qt3-dev - Qt3 widgets library for technical applications (development) libqwtplot3d-qt3-dev - 3D plotting library based on Qt3/OpenGL (development) libsoqt-dev - Qt3 GUI component toolkit for Inventor - development libvtk5-qt3-dev - Visualization Toolkit - A high level 3D visualization library qt3-apps-dev - Qt3 Developer applications development files qt3-assistant - The Qt3 assistant application qt3-designer - Qt3 Designer qt3-dev-tools - Qt3 development tools qt3-dev-tools-compat - Conversion utilities for Qt3 development qt3-dev-tools-embedded - Tools to develop embedded Qt applications qt3-linguist - The Qt3 Linguist scribus-ng - Open Source Desktop Page Layout - developmental branch tora - A graphical toolkit for database developers and administrators
Zgadnij które trza instalnąc, by zadziałało.
słyszałem i instalowałem wcześniej ale nie trafiłem tego co trzeba:P To które to?
tora tora tora :D
ja bym tam zalatwil wlanse jajko, tzn z www.kernel.org jesliz alezy jeszcze na jakis bajerach to patch na jajko o tym samym numerku, pozniej np gdzie na jakiejs duzej partycji jesli masz jakos podzielony dysk dla bezpiecznstwa bo zawsz sie to przydaje walnac uff pliczke spakowanego jaja
http://www.kernel.org/pub/linux/kernel/v2.6/ tu mosz jajeczka i patche
rozpakowac, wejsc, nie przejmowac sie configiem (jesli masz jakis swoj wlasny wczesniejszy to wstawic jako .config nie jako config) ale lepiej jesli sie tego nie robi; dalej: make menuconfig, i wyrzucasz to czego nie rozumiesz (w niektorych przypadkach dziala, jesli zalezy ci na malym oraz w miare sensownym jajem)
oczywiscie w czasie takich eksperymentow trzeb sie liczyc z problemami, i najczestszym jest unable to mount disk etc. czyli wszelkie moduly zwizane z tym co obsluguje dysk dac na stale czy IDE ATA SATA (jesli masz) RAID (identycznie jesli masz) kontrolery chipsety ktore to obsluguja, i cos jeszcze z cramfs reszta moze byc modulowa, albo nie przejmowac sie wywalic te opcje zwizane z modulami (o ile nie masz jakis natywnych albo frimware do modemow USB) i dawac wszytsko na sztywno
a teraz make clean
jak juz masz wszytsko to zapis do pliku .config (robi domyslenie tak) i masz dwie opcje kompilacji:
1) normalna czyli polecenia make bzImage && make install (a z modulami make bzImage && make modules && make install) i poznije tylko lilo badz grub-update albo reczne wpisy
2) wymagane posiadanie make-kpkg, wlasciwie najlepsza opcja bo robi paczke .deb: make-kpkg --append-to-version="moj_kernel" --revision="0.1" kernel_image (jesli jeszcze moduly to + modules_image) a pozniej dpkg -i ../linux-image-2.6.xx.yymoj_kernel-0.1**.deb
i tyle
jesli nie dziala to robsiz czynnosci tak samo tylko nim przystapisz do jakichkolwike dzialan to make clean (lub jesli miales make-kpkg to jeszcze make-kpkg clean) tak na wszelki wypadek by nic po wczesniejszej nie zostalo; i znow make menuconfig;
config pozostaje on nie podlega make clean czy make-kpkg clean wiec nie ma sie o co martwic;
edit:
tora tora tora - ojc znow kernel migocze mi wyzywajaca wrecz szydersko swiatelkami na klawiaturze, zmuszajc mnie do odwetu za ten kernel panic;
Ostatnio edytowany przez paoolo (2008-02-27 17:27:19)
Time (s) | Query |
---|---|
0.00009 | SET CHARSET latin2 |
0.00004 | SET NAMES latin2 |
0.00096 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='18.224.43.50' WHERE u.id=1 |
0.00077 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '18.224.43.50', 1731724028) |
0.00061 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1731723728 |
0.00081 | DELETE FROM punbb_online WHERE ident='3.215.221.125' |
0.00058 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=84178 |
0.00142 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=10714 ORDER BY posted |
0.00062 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=10714 AND t.moved_to IS NULL |
0.00006 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00122 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=10714 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00116 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=10714 |
Total query time: 0.00834 s |