Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Czesc,
przegladalem faq i postanowilem zainstalowac na swoich debianie 4.0 etch stable, fbsplash, jednak gdy wydaje polecenie apt-get install splashutils dostaje odpowiedz :
masakra:/home/tomek# apt-get install splashutils Czytanie list pakietów... Gotowe Budowanie drzewa zależności... Gotowe Nie udało się zainstalować niektórych pakietów. Może to oznaczać, że zażądano niemożliwej sytuacji lub używasz dystrybucji niestabilnej, w której niektóre pakiety nie zostały jeszcze utworzone lub przeniesione z katalogu Incoming ("Przychodzące"). Ponieważ zażądno tylko jednej operacji, jest bardzo prawdopodobne, że danego pakietu po prostu nie da się zainstalować i należy zgłosić w nim błąd. Następujące informacje mogą pomóc rozpoznać sytuację: Następujące pakiety mają niespełnione zależności: splashutils: Wymaga: sysv-rc (>= 2.86.ds1-44) ale 2.86.ds1-38 ma zostać zainstalowany E: Pakiety są błędne
Wydaje mi sie, ze to oznacza, ze musze upgrade`owac swoje distro do nowszej niestety niestabilnej wersji.
Jezeli mam racje, to w takim razie jak tego dokonac ? Jakie sa konsekwencje upgrade`u do np. do wersji unstable ?
pzdr C.
a tak?
apt-get install -f splashutils
:)
[quote=LongeR]a tak?
apt-get install -f splashutils
:)[/quote]
# etch-m68k (admin): Mechanizm zmiany poziomu pracy w stylu System-V 2.86.ds1-38: all # etch-backports (admin): Mechanizm zmiany poziomu pracy w stylu System-V 2.86.ds1-47~bpo40+1 [backports]: all # lenny (testing) (admin): Mechanizm zmiany poziomu pracy w stylu System-V 2.86.ds1-53: all
[b]Conio[/b], lepiej dodaj repozytorium z backportami, odśwież baze i zainstaluj ponownie pakiet. Powinno przejść bez jęczenia. Wymagana wersja pakietu to [b]>= 2.86.ds1-44[/b] a jak widać, w Etchu jest starsza wersja. Ewentualnie możesz za pomocą /etc/apt/preferences wymieszać sobie system Etch/Testing. Ja tak robię tylko, że Testing/Sid i nie narzekam na stabilność ;)
Ostatnio edytowany przez sp3cu (2008-03-06 21:37:52)
Odpalilem backporty, zaktualizowalem sobie sysv-rc i potem udalo sie zainstalowac splashutils. Niestety po mimo skonfigurowania go zgodnie z postem w dziale faq przy starcie mam normalnego framebuffera, nie widac splashscreena, a dmesg nie pokazuje bledow :|. Moze to wina kernela ? Mam 2.6.21.
pzdr C.
a przy zamykaniu masz??
bo ja z podobnym problemem walczę już od paru dni,
ja mam kernel kompilowany samodzielnie... i mam tak że przy starcie co bym nie robił sprasha nie mam (a nie sorry mam raz po zainstalowaniu świeżo paczki a przy kolejnych startowaniach systemu już nie mam) a przy zamykaniu mam zawsze...
Nie mam wogole. Podaje moj wpis w menu.lst gruba (mam notebooka ibm r60e z karta graficzna intel gma 945) :
title Debian GNU/Linux, kernel 2.6.21.5 root (hd0,4) kernel /boot/vmlinuz-2.6.21.5 root=/dev/sda5 rw vga=792 video:intelfb splash=silent,fadein,theme:debian_paint quiet CONSOLE=/dev/tty1 initrd /boot/fbsplash2 savedefault
Moze nie mam czegos wkompilowanego w kernela ? Kazda sugestia mile widziana.
pzdr .C
Time (s) | Query |
---|---|
0.00012 | SET CHARSET latin2 |
0.00004 | SET NAMES latin2 |
0.00117 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='3.135.206.229' WHERE u.id=1 |
0.00114 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '3.135.206.229', 1732304301) |
0.00060 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732304001 |
0.00105 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=84940 |
0.00005 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=10801 ORDER BY posted |
0.00075 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=10801 AND t.moved_to IS NULL |
0.00005 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00213 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=10801 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00103 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=10801 |
Total query time: 0.00813 s |