Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam,
Musze postawić w firmie serwer do podziału łącza - 2mbit/2mbit / około 70 PC :
- routing
- dhcp
- firewall
jednym słowem podział łącza od dostawcy, szukam na to sprzętu - mam do wydania około 450 zł ( PC + sieciówki ).
Co polecacie w tej cenie ? Może być coś z allegro ...
Kilka propozycji :
- http://allegro.pl/item320196256_ibm_p4_2_0_ghz_256_40_cd_f_vat_gw_warto_.html
- http://allegro.pl/item322881529_zestaw_gx150_p3_1_0_512_20_dvd_fdd_17_dell.html
- http://allegro.pl/item321295168_maxdata_piii_933_256_20_cd_taniej_nie_mozna.html
ewentualnie macie inne propozycje ?
Proszę o info.
Pzdr
Ostatnio edytowany przez Pitt (2008-03-06 17:52:11)
Może to: [url]http://allegro.pl/item319160338_ibm_netfinity_5000_2xpiii500_256mb_4x9_1_gb_gw_fv.html[/url] spokojnie wystarczy, a i kasy zostanie ;-)
ja tez mysle ze to co podal andreq powinno w zupelnosci starczyc, mozesz nawet kupic 2 i zrobic klaster ;)
Dzięki za info.
A powiedzcie w momencie instalacji, jak wygląda system plików ? na każdym dysku co innego czy jak to jest ?
[quote=Pitt]Dzięki za info.
A powiedzcie w momencie instalacji, jak wygląda system plików ? na każdym dysku co innego czy jak to jest ?[/quote]
troche pytania nierozumiem :P
a co do serwerka to naprawde lepiej cos slabszego i markowego jak to ma byc w firmie :P taki IBM spokojnie styknie na 70 kompow :P
Nigdy nie miałem do czynienia z systemem instalowanym na dyskach scsi ... zwłaszcza na linuxie.
Chodzi mi o moment partycjonowania .. w przypadku tego sprzętu są 4x9GB SCSI.
Jak powinny wyglądać partycje na czymś takim ? To pracuje jako macierz RAID czy jak ?
albo masz raida sprzetowego (jezeli sprzet obsluguje), albo mozesz sobie zrobic programowego (mdadm), mozesz takze uzyc lvm lub po prostu porozdzielac partycje ...
ja polecam na takich dyskach LVM i RAID (ktory to juz zalezy od ciebie)
[quote=Pitt]Nigdy nie miałem do czynienia z systemem instalowanym na dyskach scsi ... zwłaszcza na linuxie.
Chodzi mi o moment partycjonowania .. w przypadku tego sprzętu są 4x9GB SCSI.
Jak powinny wyglądać partycje na czymś takim ? To pracuje jako macierz RAID czy jak ?[/quote]
Linux sam z siebie nie rozpoznaje SCSI jako Raid. Instaler widzi po prostu dyski, niezależnie USB, IDE czy SCSI.
Sprzedawca nie napisał czy kontroler SCSI jest programowym Raidem, jednak umieścił link do poprania płytki służącej do zarządzania macierzami RAID.
W takiej sytuacji uruchamiasz z niej system i konfigurujesz macierz.
Konfiguracja jest banalna, tryb graficzny.
Podejrzewam jednak, że w obudowie jest zwykły kontroler SCSI
p.s. ...
poprawka pominąłem jedno zdjęcie, to jest IBM server RAID.
Bez wcześniejszego użycia tej płytki nawet nie zaczniesz instalcji.
Ostatnio edytowany przez bobycob (2008-03-09 21:42:56)
Time (s) | Query |
---|---|
0.00024 | SET CHARSET latin2 |
0.00007 | SET NAMES latin2 |
0.00138 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='3.133.140.88' WHERE u.id=1 |
0.00091 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '3.133.140.88', 1732826868) |
0.00088 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732826568 |
0.00122 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=85111 |
0.00169 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=10800 ORDER BY posted |
0.00418 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=10800 AND t.moved_to IS NULL |
0.00014 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00230 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=10800 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00132 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=10800 |
Total query time: 0.01433 s |