Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam wszystkich.
Jestem tu nowy i mam zapytanie. Wiem, że na pytanie które zadam padła już odpowiedz na tym forum, z tym ze padło ich tak dużo , że sam nie wiem co robić.
Musze na zaliczenie przedmiotu napisać na Debianie router na którym będzie możliwa wizualizacja obciążenia węzłów (są 3 karty sieciowe (interfejsy) 1. na net , 2 na lan , 3 wi-fi na lan ) . Dobrze by było (ale to nie jest konieczne wyświruje jakby co ze było za trudne) aby była możliwa wizualizacja na stronie www takich statystyk i ewentualnie przez www kontrola nad routerem. Przeczytałem już tony materiałów o iptables o lms ( wydaje mi się, że lms jest zbyt rozbudowany) o ntop, iptraf i mastershaper (ten obsługuje tylko 2 interfejsy). Nie wiem czego użyć i w co się wgryźć. Proszę Was abyście mnie ukierunkowali - co mam drążyć, aby dało się na tym zrealizować wyżej opisane zamierzenia i aby nie było to niesamowicie skomplikowane. Zacząłem moja przygodę z Debianem i nie chce jej tak szybko kończyć a jak mnie gość uwali to nie zapowiada się na happy end.
Pozdrawiam wszystkich.
Nigdy nie korzystałem ze statystyk, ale obiły mi sie o uszy:
-cacti
-lstat
-mrtg
Chodzi o wykresy - przepraszam, wyraziłem się niedokładnie.
[quote=Piotr3ks]Nigdy nie korzystałem ze statystyk, ale obiły mi sie o uszy:
-cacti
-lstat
-mrtg[/quote]
Te programy generują wykresy :)
A niech to...fajna praca na zaliczenie. Szkoda, ze jak sie chodziło do szkółki to nie było takich zadań. ;->
Co do pytania. Ja używam cacti. Generalnie łatwo to skonfigurowac. Polecam.
Tyle ze Cacti uzywa php i innych "duzych" rzeczy :) ja polecam:
- mrtg
- munin - http://munin.projects.linpro.no/
[quote=Kamyk_^]Tyle ze Cacti uzywa php i innych "duzych" rzeczy :) ja polecam:
- mrtg
- munin - http://munin.projects.linpro.no/[/quote]
Owszem, używa, ale instalując cacti nie musze sie juz o nic martwic, nie musze rzeźbic w mrtg. Nie lubię mrtg i jego konfigurowania. W cacti klikam sobie po prostu i już. Po co sobie komplikować życie? ;-)
Tego drugiego nie znam, wiec sie nie wypowiadam.
Ostatnio edytowany przez liare (2008-03-27 10:28:42)
Bardzo wszystkim dziękuję za odpowiedzi. Poczytam o Waszych propozycjach. Oczywiście w szkole sobie lecą w kulki w roku szkolnym uczyli o uprawnieniach chmod itp a teraz takie coś wymagają - polskie szkolnictwo jest do d.. Ale może czegoś się nauczę :).
Pozdrawiam
Przewaznie tak jest. Im wiecej sie sam nauczysz tym bedzie lepiej dla ciebie. Nie mozna liczyc na szkole tylko. Ale to juz nie jest tematem watku...
a ja tam sie munin;em bawilem i spoko to jest :P
jak mam cos polecic co sam testowalem to munin :)
pzdr aki
Słuchajcie, ktoś mi podpowiedział coś takiego:
ipt_ACCOUNT
co możecie o tym powiedzieć ??.
Pozdrawiam
Czy Cacti umożliwi mi sprawdzanie obciążenia na każdej z kart sieciowych w systemie z osobna ??.
[quote=archie4]Słuchajcie, ktoś mi podpowiedział coś takiego:
ipt_ACCOUNT
co możecie o tym powiedzieć ??.
Pozdrawiam[/quote]
Opisane jest bardzo dokładnie na stronie autora
http://www.barbara.eu.org/~quaker/ipt_account/index.html.po
[quote=HunteR][quote=archie4]Słuchajcie, ktoś mi podpowiedział coś takiego:
ipt_ACCOUNT co możecie o tym powiedzieć ??.
Pozdrawiam[/quote]
Opisane jest bardzo dokładnie na stronie autora
http://www.barbara.eu.org/~quaker/ipt_account/index.html.po[/quote]
ipt_ACCOUNT
to nie to samo co
ipt_account
:P;P
[url]http://www.intra2net.com/de/produkte/opensource/ipt_account/[/url]
Ostatnio edytowany przez bolos_11 (2008-03-28 18:08:49)
[quote=bolos_11]ipt_ACCOUNT
to nie to samo co
ipt_account
:P;P[/quote]
Ups a to sorry za wprowadzenie w błąd
[quote=archie4]Czy Cacti umożliwi mi sprawdzanie obciążenia na każdej z kart sieciowych w systemie z osobna ??.[/quote]
Owszem sprawdzi :)
A co powiecie o ntop. Czy jest prostszy od Cacti i czy umozliwi mi realizację moich założeń ??.
Pozdrawiam
Time (s) | Query |
---|---|
0.00008 | SET CHARSET latin2 |
0.00004 | SET NAMES latin2 |
0.00045 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='18.117.107.78' WHERE u.id=1 |
0.00051 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '18.117.107.78', 1732273025) |
0.00021 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732272725 |
0.00017 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=86999 |
0.00085 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=11008 ORDER BY posted |
0.00028 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=11008 AND t.moved_to IS NULL |
0.00005 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00075 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=11008 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00140 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=11008 |
Total query time: 0.00479 s |