Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Witam!
Posiadam kartę wifi GA-WP01GT. Jej chipset wg windowsa to AR5211, a wg debiana(lenny) AR5212/5213.
Instalowałem ją metodą debianową podaną na madwifi.org. Po wydaniu polecenia:
m-a a-i madwifi
wyskoczył błąd. Oto końcówka loga:
CC [M] /usr/src/modules/madwifi/ath/if_ath.o CC [M] /usr/src/modules/madwifi/ath/if_ath_pci.o LD [M] /usr/src/modules/madwifi/ath/ath_pci.o CC [M] /usr/src/modules/madwifi/ath_hal/ah_os.o /bin/sh: scripts/genksyms/genksyms: No such file or directory make[5]: *** [/usr/src/modules/madwifi/ath_hal/ah_os.o] Error 1 make[4]: *** [/usr/src/modules/madwifi/ath_hal] Error 2 make[3]: *** [_module_/usr/src/modules/madwifi] Error 2 make[3]: Leaving directory `/usr/src/linux-source-2.6.22' make[2]: *** [modules] Błąd 2 make[2]: Opuszczenie katalogu `/usr/src/modules/madwifi' make[1]: *** [binary-modules] Błąd 2 make[1]: Opuszczenie katalogu `/usr/src/modules/madwifi' make: *** [kdist_build] Błąd 2
Nie mam za bardzo pomysłu co z tym zrobić. Wiem, że było już sporo podobnych tematów ale nie znalazłem rozwiązania na forach ani w google. (Być może źle szukałem) Dlatego proszę o pomoc teraz.
Ostatnio edytowany przez radian (2008-03-29 18:08:09)
jaka gałąź debiana, jajko własnej rboty czy dystrybucyjne, może spróbuj pociągnąc źródła z madwifi.org i przekompilować samemu, również dobrym rozwiązaniem może być ściągnięcie żródeł jajka 2.6.25 i przekompilowanie go - masz tam już nowy sterownik do chipsetów atheros ath5k
Ostatnio edytowany przez siarka2107 (2008-03-30 13:30:45)
Debian Lenny - napisałem w pierwszym poście.
Przekompilowałem jajko na 2.6.24 i udało mi się zainstalować stery przez ndiswrapper'a. Wszystko hula aż miło.
Swoją drogą może spróbuje, tak jak piszesz, skompilować 2.6.25 skoro ma wbudowany sterownik.
ndiwrapper służy do emulacji sterowników nieobecnych w linuxie, a ten chipset aż się prosie o ...
Skompilowałem nowe jajo: 2.6.25-rc7. Oczywiście zaznaczyłem moduł do obsługi Atherosa.
Dorzuciłem moduł ath5k do /etc/modules ale nie chce się on ładować przy starcie
modprobe ath5k
dołącza go bez problemu.
W ifconfig pokazuje się wlan0 i wmaster0. Dlaczego pokazują się dwa interfejsy?
Po wpisaniu
/etc/init.d/networking restart
pokazuje mi się coś takiego:
Reconfiguring network interfaces...SIOCADDRT: File exists Failed to bring up wlan0. done.
Wygląda na to, zę nie pasuje mu konfiguracja:
# This file describes the network interfaces available on your system # and how to activate them. For more information, see interfaces(5). # The loopback network interface auto lo iface lo inet loopback allow-hotplug wlan0 iface wlan0 inet static wireless_mode managed wireless-essid rybno6 wireless-key 1011121314 wireless_channel 6 wireless_keymode open wireless_rate auto address 10.5.0.115 netmask 255.255.255.0 gateway 10.5.0.1 broadcast 10.5.0.255 network 10.5.0.0 auto wlan0
Próbowałem hashować niektóre wpisy z /etc/network/interfaces ale nic to nie dało. NIe wiem co dalej.
[quote=radian]Po wpisaniu
pokazuje mi się coś takiego:
Reconfiguring network interfaces...SIOCADDRT: File exists Failed to bring up wlan0. done.
[/quote]
z końca pliku /etc/network/interfaces skasuj
auto wlan0
Po skasowaniu
auto wlan0
ifconfig w ogóle nie widzi interfejsów oprócz lo.
Po wpisaniu
wyświetla się inny błąd:
Reconfiguring network interfaces...Error for wireless request "Set Mode" (8B06) : SET failed on device wlan0 ; Invalid argument. done.
Kiedy zahashowałem
wireless_mode managed
błędy zniknęły ale net i tak nie działał. Ping nic nie zwracał.
spróbuj skonfigurować sieć z palca:
iwconfig ath0 essid ... rate ... mode managed channel ... itp ifconfig ath0 ip netmask maska up route add default gateway brama
no i oczywiście poczyń odpowiednie wpisy w /etc/resolv.conf
Wiem już co oznacza ten błąd:
SIOCADDRT: File exists
Po prostu w tabeli routingu był już wpis, którego nie można było nadpisać.
Usunąlem wszystkie ustawienia i wpisałem na nowo (próbowałem z palca i w pliku). Interfejs startuje bez problemu. Nie pokazują się żadne błędy.
Niestety coś jest dalej nie tak, bo net nie działa. Ping nie odpowiada nawet od bramy,
Ustawienia mam takie same jak te, których używam razem z ndiswrapperem. Na poprzednim kernelu z ndiswrapperem działa, a na nowym z ath5k nie.
Edit:
Po wpisaniu
iwconfig
nie wyświetla adresu access point'a.
Myślę, że to coś z ustwieniami bramy ale nie wiem co robić. próbowałem różnych konfiguracjii i za każdym razem nie pinguje.
Edit:
Wpisałem wireless-ap MAC do pliku i dalej nie pinguje...
Edit:
Próbowałem uruchomić net przez ndiswrappera na najnowszym jądrze. Usunąłem moduł ath5k i dodałem ndiswrapper. Wykrywa sprzęt ale przy ustawieniach, które działały z ndiswrapperem na starszym kernelu, na nowym nie pinguje. Nie widzi też ap w iwconfig.
Czy jest możliwe, że brakuje czegoś w jajku?
Ostatnio edytowany przez radian (2008-04-02 21:03:41)
Za ath5k był problem taki, że nie wykrywało mi w ogóle żadnej sieci. Myślę, że ten sterownik jest jeszcze niedopracowany.
Wyłączyłem moduł ath5k. Zainstalowałem madwifi na jajku 2.6.25-rc8 i wszystko śmiga.
Dzięki za wszystkie wskazówki.
Strony: 1
Time (s) | Query |
---|---|
0.00011 | SET CHARSET latin2 |
0.00004 | SET NAMES latin2 |
0.00120 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='18.118.198.191' WHERE u.id=1 |
0.00081 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '18.118.198.191', 1738508025) |
0.00056 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1738507725 |
0.00053 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=87707 |
0.00233 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=11036 ORDER BY posted |
0.00079 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=11036 AND t.moved_to IS NULL |
0.00005 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00094 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=11036 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00101 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=11036 |
Total query time: 0.00837 s |