Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Już kiedyś ten temat poruszalem ale wracam do niego bo nie rozumiem.
Kompiliję sobie jajko sposobem debiana.
make-kpkg linux_image linux_headers
Wychodzą dwie paczki.
Instaluję je odpalam z nowego jajka wszystko gra.
Teoretycznie mogę wyrzucić katalog ze źrodłami.
ustawiam dowiązanie /usr/src/linux na kataog /usr/src/linux-headersX
Instaluję nvidię i ...dupa. Nie widzi źródeł.
Przywracam dowiązanie na Katalog ze źródłami linux-2.6xx i nvidia instaluje sie bez problemu.
Pytanie więc po co ten pakiet linux headers albo jak zmusić nvidię do korzystania z niego bo ten źrodłowy jest trochę duży i zajmuje masę miejsca na dysku.
Pozdrawiam
dowiązaniami do nagłówków (/usr/src/linux-headers-`uname -r`) muszą być /lib/modules/`uname -r`/{build,source}
albo można podać ścieżkę do źródeł w linii poleceń instalatora nvidii
Ostatnio edytowany przez czadman (2008-01-17 13:57:48)
Więc zrobilem test.
Dowiązanie /usr/src/linux ustawiłem na /usr/src/linux-headers...
Dowiązania /lib/modules/uname -r/build i source na /usr/src/linux
I probuję kompilować sterownik do mojej radiowki.
Wywala się.
Przestawiam dowiązanie /usr/src/linux z linux-header na /usr/src/linux-2.6.xxx i sterownik kompiluje się prawidłowo.
Na repowym jaju przeciez też jest tylko linux-headers a kompiluje się prawidłowo.
Czym te headers'y się róznią?
Pozdrawiam
Edit: Zastanawiam się czy nie musi być przy kompilacji zbudowana jeszcze paczka linux-kbuild.
Ostatnio edytowany przez ilin (2008-01-17 15:13:08)
[quote="AgayKhan"]A jak się właśnie buduje te linux-kbuild?[/quote]
Nie wiem.
Przejrzałem manual do make-kpkg i nie ma takiej opcji.
Nie wiem w czym własnie jest ten problem
To są jakies skrypty konfiguracyjne chyba.
Z tego co wygoglałem to jak był słynny problem z PARAVIRT na 2.6.20 to jedna z metod wyjscia bylo przebudowanie tego pakietu z zaingerowaniem w jego źródła.
Ale jak zbudować ten pakiet dla jaja którego jeszcze nie ma w repo?
Chyba że mój tok rozumowania idzie w złym kierunku.
Pozdrawiam
to ja dołączę się z pytaniem, żeby nie zakładać nowego tematu.
kompiluję sobie jajko metodą debianową wszystko cacy, oprócz stery nvidii...kiedyś bez żadnych kombinacji instalował się kernel, headers i dzialało, a teraz dostaę taki klasyczny log:
ERROR: If you are using a Linux 2.4 kernel, please make sure you either have configured kernel sources matching your kernel or the correct set of kernel headers installed on your system. If you are using a Linux 2.6 kernel, please make sure you have configured kernel sources matching your kernel installed on your system. If you specified a separate output directory using either the "KBUILD_OUTPUT" or the "O" KBUILD parameter, make sure to specify this directory with the SYSOUT environment variable or with the equivalent nvidia-installer command line option. Depending on where and how the kernel sources (or the kernel headers) were installed, you may need to specify their location with the SYSSRC environment variable or the equivalent nvidia-installer command line option.
i zabawa kończy sie tak:
ERROR: Installation has failed. Please see the file '/var/log/nvidia-installer.log' for details. You may find suggestions on fixing installation problems in the README available on the Linux driver download page at www.nvidia.com.
robię
make-kpkg --initrd --revision=niukernel.1 kernel_image kernel_headers modules_image
tylko w katalogu /usr/src/linux-2.6.24.4...czy to przez to? potem próbowałem zrobić dowiązanie do /usr/src/linux, ale to na nic. próbowałem też dowiązań o których mówił czadman... możliwe, że to tylko przez ten katalog? jak skompiluję w /usr/src/linux to coś pomoże?
Jeśli nie usuniesz katalogu w którym kompilowales w tym przypadku /usr/src/linux-2.6.24.4...
To stery bezproblemowo zainstalujesz.
Jeśli zaś go usuniesz a zostaniesz na samym linux-headers to przynajmniej u mnie nie było szans.
Od tego czasu nie robię linux-headers tylko same linux-image i żródła które kompilowalem.
sorki ...płaczę bez powodu...zasugerowałem się, że z repowym kernelem poszły mi stery z serii 100*....teraz dałem 169* i śmiga.
i normalnie działa ci bez tego?? zawsze instaluję zbudowane paczki kernela i headers. rozumiem, że bez katalogu ze źródłami headers można, ale myślałem, że w ogóle pakiet headers musi być zainstalowany...
Jesli masz jajo kompilowane to źrodła masz w tym katalogu co kompilowałeś.
linux-headers zbędny.
Inna sprawa że to trochę miejsca na dysku zajmuje.
Ale jak to ominąć nie wiem.
[quote=ilin]Jesli masz jajo kompilowane to źrodła masz w tym katalogu co kompilowałeś.
linux-headers zbędny.
Inna sprawa że to trochę miejsca na dysku zajmuje.
Ale jak to ominąć nie wiem.[/quote]
Zbudować także pakiet z nagłówkami i źródła jajca wywalić. Właśnie po to jest linux-headers, niewiele modułów do jądra wymaga całych, skonfigurowanych źródeł.
[quote="czadman"]Zbudować także pakiet z nagłówkami i źródła jajca wywalić. Właśnie po to jest linux-headers, niewiele modułów do jądra wymaga całych, skonfigurowanych źródeł.[/quote]
W jaki sposób?
make-kpkg -revision nazwa1 linux_image linux_headers
nie zdaje egzaminu.Żadnych sterów nie idzie zainstalować
Time (s) | Query |
---|---|
0.00011 | SET CHARSET latin2 |
0.00006 | SET NAMES latin2 |
0.00098 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='18.117.91.157' WHERE u.id=1 |
0.00064 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '18.117.91.157', 1731790841) |
0.00043 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1731790541 |
0.00051 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=88086 |
0.00142 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=10377 ORDER BY posted |
0.00084 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=10377 AND t.moved_to IS NULL |
0.00007 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00108 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=10377 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00089 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=10377 |
Total query time: 0.00703 s |