Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam.
Mam problem z Sambą w domenie AD. Sieć używa autoryzacji przez AD, a Samba jest tylko serwerem pliczków widocznym w otoczeniu sieciowym. Serwer działa dobrze tylko w przypadku wpisu
map to guest = Bad User
guest ok = Yes[/quote]
Po przejrzeniu logów wiem dlaczego. Stacje z XP nawiązują połączenie ze swoim użytkownikiem domenowym, który jest zupełnie inny niż konta na Debianie (konta domenowe są pojechane i nie chcę ich używać w Debianie).
Co zrobić żeby windows nie wysyłał swojego użytkownika tylko pytał o hasło dla samby bo nie wszystko może być publicznie udostępnione?
Toshiba A200-1M8 Core2 DUO T7100, ATI Mobility™ Radeon® HD2600, DDR2 RAM (667 MHz) 2048 MB, WiFI - Intel 4965AGN
Stacje z XP nawiązują połączenie ze swoim użytkownikiem domenowym, który jest zupełnie inny niż konta na Debianie (konta domenowe są pojechane i nie chcę ich używać w Debianie).[/quote]
Czyli jak to ma dzialac? Nie dodajesz kont domenowych ale jednak chcialbys aby dzialaly?? Konta domenowe wcale nie sa "pojechane". Wogole nie rozumiem twojego stwierdzenia
Zastosuj sie do wskazowek zawartyvh na tej stronie (taki dobry poczatek w dzialaniach z samba)
http://www.banita.pl/konf/smbpdc.html
http://exo3.xt.pl
Konta domenowe to te na które logują się pracownicy do Win2003srv. Do tego postawiłem w sieci sambę i nie chcę tam zakładać użytkowników jkowalski207 tylko janek. Z tego linuxa korzysta 5 osób więc nie ma nawet takiej potrzeby. Każdy ma mieć dostęp do katalogu publicznego, a 5 użytkowników do swoich katalogów domowych i jakiegoś wspólnego, do którego nie będą mieli dostępu goście
Time (s) | Query |
---|---|
0.00014 | SET CHARSET latin2 |
0.00005 | SET NAMES latin2 |
0.00108 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='3.148.106.49' WHERE u.id=1 |
0.00072 | UPDATE punbb_online SET logged=1732328324 WHERE ident='3.148.106.49' |
0.00061 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732328024 |
0.00084 | DELETE FROM punbb_online WHERE ident='18.219.15.112' |
0.00081 | DELETE FROM punbb_online WHERE ident='18.226.222.76' |
0.00074 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=88339 |
0.00090 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=11059 ORDER BY posted |
0.00066 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=11059 AND t.moved_to IS NULL |
0.00006 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00078 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=11059 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00076 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=11059 |
Total query time: 0.00815 s |