Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Mam se ja Windowsa na hda1, nie używam go w sumie . Ale dziś mi się zechciało.
wybieram w grubie i bład taki:
root (hd0,0) File system type unknown, partition type 0x7
Mam kopie menu.lst - wpis mam identyczny jak w obecnym. system plików mi padł pod Windowsem?
Partycje Windows odwiedzasz z poziomu Linuksa (kopiowanie i usuwanie plików). Uruchomiłeś Windows po długim czasie i ten normalnie zgłupiał. Może wypada czasem defraga wykonać.
Odpal jakieś livecd i sprawdź co na to cfdisk. [b]Wykonaj kopię mbr.[/b] Jak cfdisk nie zgłosi poważnych błędów. Możesz spróbować tego co piszę poniżej. W sumie to i tak Cię to chyba czeka.
Nadpisz mbr z poziomu Windows. Sprawdź działanie Windows. Zawoła pewnie scandiska. Jak uruchomisz Windows i sprawdzisz partycję to później przywróć ponownie mbr gruba. Powinno zadziałać.
title Microsoft Windows XP Professional
root (hd0,0)
savedefault
makeactive
chainloader +1[/quote]
U mnie tak wygląda wpis w GRUB . Zobacz może gdzieś Ci się jakiś misiek wdarł.
[quote=AgayKhan]Strasznie dużo zachodu, chyba po prostu skasuje winde.[/quote]
Zawsze uważałem to za najprostszy sposób na poradzenie sobie z problemami dotyczącymi tego systemu (:
Zdecydowanie to jest najszybszy i najskuteczniejszy sposób :) Niestety Windows nie daje żadnego pola manewru przy padnieciu systemu ( aby coś nareperować ) :(
Ostatnio edytowany przez Piotr3ks (2008-04-25 21:16:24)
Wpisanie trzech poleceń w konsoli i trzy restarty systemu.
Kopia mbr:
dd if=/dev/hda of=/home/użytkownik/mbr.img bs=512 count=1
Płyta instalacyjna Windows i polecenie:
fixmbr
Restart systemu i naprawa partycji Windows.
Uruchomienie systemu z livecd i przywrócenie kopii mbr:
dd if=/hda7/home/użytkownik/mbr.img of=/dev/hda bs=512 count=1
System działa :P
Nazwa dysku i ścieżka do katalogów, podane przykładowo. Należy wpisać własne.
Pozwolę się podpiąć pod temat, bo mam to samo, tzn.
root (hd0,0) File system type unknown, partition type 0x7
wykonałem to
fixmbr
i
chkdsk
Dostałem się na windowsa zrobiłem defragmentację. Niby wszystko ok, ale po
Uruchomienie systemu z livecd i przywrócenie kopii mbr: Kod: dd if=/hda7/home/użytkownik/mbr.img of=/dev/hda bs=512 count=1
(oczywiście z moimi ustawieniami partycji) jest grub i znowu to samo.
Syn ma maturę i ma na windows (w powerpoincie) prezentację, więc nie chciałbym reinstalować windy, przynajmniej narazie. Czy macie jeszcze jakiś pomysł, bo to jest trochę upierdliwe.
zamiast przywracac gruba brutalnie poprzez dd (ostatni krok) sproboj go ponownie zainstalowac w MBR (grub-install z opcja --root-device lub w chroot)
No, udało się. Zrobiłem tak, jak napisałeś [b]bercik[/b] (podobnie). Przez skopiowany mbr wszedłem do debiana, wykonałem
grub-install
potem
update-grub
po usunięciu starego menu.lst, dopisałem windows i - odpukać - narazie gra.
A tak w ogóle, to myślałem już odpaleniu Office'a 2003 na linuksie. Pewnie by poszedł, na jakimś emulatorze.
Niestety, przy próbie instalacji wyskakuje jakiś błąd. Może trzeba by sprawić sobie nowszego Office'a.;-)
Nie nowszy Office --- tylko nowsze wine.
wine mam najnowsze (sid), może płytka coś nie teges. Chociaż na windows instalowali niedawno. Nie zależy mi na tym bardzo, bo mi i żonie wystarcza w zupełności debian i OO, a resztę da się jakoś załatwić. Najważniejsze, że grub już działa.
Opis instalacji Office był już na tym forum, poszukaj.
Dzisiaj odpaliła się winda bez problemów. Bez fixmbr
Ostatnio edytowany przez AgayKhan (2008-04-29 13:04:59)
Time (s) | Query |
---|---|
0.00012 | SET CHARSET latin2 |
0.00006 | SET NAMES latin2 |
0.00146 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='18.116.43.109' WHERE u.id=1 |
0.00091 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '18.116.43.109', 1732432757) |
0.00060 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732432457 |
0.00063 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=89545 |
0.00008 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=11298 ORDER BY posted |
0.00080 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=11298 AND t.moved_to IS NULL |
0.00007 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00131 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=11298 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00114 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=11298 |
Total query time: 0.00718 s |