Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Witam
Mam taki problem jak w tytule nie widzi mi płyt w napędach ani w odtwarzaczy ani w nagrywarce (czy to CD, DVD, DVDRW, muzyka, film, itp po prostu żadnej nie widzi).
Jeszcze tydzień temu było wszystko w porządku.
Ostatnim razem jak używałem napędu to do instalacji Civilizacij 3 PL (przez WINE) i od tamtego czasu w ogóle nie używałem napędów aż do dziś.
Wklejam plik "fstab"
# /etc/fstab: static file system information.
#
# <file system> <mount point> <type> <options> <dump> <pass>
proc /proc proc defaults 0 0
/dev/sda10 / ext3 defaults,errors=remount-ro 0 1
/dev/sda9 none swap sw 0 0
/dev/hdc /media/cdrom0 udf,iso9660 user,noauto 0 0
/dev/hdd /media/cdrom1 udf,iso9660 user,noauto 0 0
/dev/fd0 /media/floppy0 auto rw,user,noauto 0 0
/dev/sda1 /mnt/System ntfs-3g silent,umask=0,locale=pl_PL.utf8 0 0
/dev/sda5 /mnt/Dokumenty ntfs-3g silent,umask=0,locale=pl_PL.utf8 0 0
/dev/sda6 /mnt/Telewizja ntfs-3g silent,umask=0,locale=pl_PL.utf8 0 0
/dev/sda7 /mnt/Download ntfs-3g silent,umask=0,locale=pl_PL.utf8 0 0
/dev/sda8 /mnt/Różne ntfs-3g silent,umask=0,locale=pl_PL.utf8 0 0
/dev/sda11 /mnt/Gnome ext3 defaults,errors=remount-ro 0 1
Z góry dziękuje za pomoc
Pozdrooo
Magellan
Ostatnio edytowany przez MagellanPL (2008-05-09 15:51:25)
Pod Shitem te plyty są widziane?
oczywiście że tak - przed chwilą jedną na stacjonarnym odtwarzaczu sprawdzałem na TV
Zebyśmy się dobrze zrozumieli.
Chodzi mi o to
Ta samama plyta w tym samym napędzie linux jej nie widzi czy widzi ją windows.
Chcę wykluczyc winę hardware
Tak dokładnie
ten sam napęd i pod Win$hitem jest w porządku a pod Debianem nic sie nie dzieje :(
Sprobuj z palca podmontować
mount /dev/hdc /media/cdrom0
Magellan:/home/magellan# mount /dev/hdc /media/cdrom0 mount: unknown filesystem type 'udf' Magellan:/home/magellan#
Jak kompilowałes jądro to wyłączyłeś wsparcie dla systemu plików udf w File systems-->CD-ROM/DVD Filesystems-->UDF file system support lub wywaliłeś moduł (sam się wywalił - ja tak kiedyś miałem). Musisz go przywrócić.
owca - bardzo możliwe że to wywaliłem ;) podczas kompilacji bo sam robiłem i dość duże zmiany robiłem w trakcje konfiguracji nowego jajka, albo co gorsza samo sie wywaliło, ale jak to sprawdzić?
Zerknąć do configu jądra
rzeczywiście - nie mam zaznaczonego ;/ - ale dziwi mnie to że poprzednio (tydzień temu było OK).
Jak można to zainstalować? jest jakaś paczuszka?
Musisz to w jajeczku dokompilować.
czyli od początku wszystko zrobić?
Zaznaczasz wybraną opcję, zapisujesz, kompilujesz i podmieniasz jądro (lub dodajesz moduł). Biorąc pod uwagę to, że praktycznie wszystko masz już przekompilowane to zajmie to minutkę.
Zainstaluj gotową paczuszkę z jądrem i po krzyku.
Osobiście wole mieć w zapasie w pełni działające jądro z paczki w menu GRUB'ego.
dzięki "owca" oraz "ilin" - działa ;), ale przynajmniej sie nauczyłem dokompilowywać jajka ;)
Przynajmniej jajo umiesz kompilować, co dla niektórych to straszność nad strasznościami
[quote=Bodzio]Przynajmniej jajo umiesz kompilować, co dla niektórych to straszność nad strasznościami[/quote]
W sumie co by nie było to zapewne wiekszości osób, które robią to pierwszy raz, zajmuje to kupę czasu i jest to główna przyczyna "lęku" przed kompilacją jądra. Przypuszczam, że tak na prawdę nikt z duga nie wie co oznaczają wszystkie opcje w konfiguracji kernela (nawet z helpem). Jeśli ktoś taki jest to niech da znać, to go przepytam. Jak się nie zna wszystkich opcji i dość dobrze systemu, to nie wie się co jest potrzebne, a co nie, nawet mając pod ręką helpa, a szukanie pomocy jest dość uciążliwe.
A jest taki ktoś co zna dokładnie wszystkie opcję w kazdej wersji jajka?
[quote=Bodzio]Przynajmniej jajo umiesz kompilować, co dla niektórych to straszność nad strasznościami[/quote]
hihi, bardzo stracę w Twoich oczach, jeśli zdradzę, że w życiu jaja nie skompilowałem? :)
[quote=azhag]hihi, bardzo stracę w Twoich oczach, jeśli zdradzę, że w życiu jaja nie skompilowałem? :)[/quote]
Bez jaj! Mówisz serio czy żartujesz, bo ciężko wyłapać?
[quote=owca]Bez jaj! Mówisz serio czy żartujesz, bo ciężko wyłapać?[/quote]
mówi się "Bez jąder"
[quote=owca][quote=azhag]hihi, bardzo stracę w Twoich oczach, jeśli zdradzę, że w życiu jaja nie skompilowałem? :)[/quote]
Bez jaj! Mówisz serio czy żartujesz, bo ciężko wyłapać?[/quote]
wyjątkowo jestem poważny :)
[quote=ilin]A jest taki ktoś co zna dokładnie wszystkie opcję w kazdej wersji jajka?[/quote]
teraz to nawet sam Torvalds nie nadąża, tak szybko się to kręci - tylko nadzoruje projekt i wyznacza kierunki rozwoju, jak to się mówi po marketingowemu
czyli odpowiedź brzmi: NIE :P
Strony: 1
Time (s) | Query |
---|---|
0.00013 | SET CHARSET latin2 |
0.00006 | SET NAMES latin2 |
0.00119 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='3.145.106.7' WHERE u.id=1 |
0.00107 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '3.145.106.7', 1732467052) |
0.00027 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732466752 |
0.00040 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=90504 |
0.00027 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=11401 ORDER BY posted |
0.00036 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=11401 AND t.moved_to IS NULL |
0.00028 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00079 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=11401 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00090 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=11401 |
Total query time: 0.00572 s |