Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Czesc Wam wszystkim.<br>
mam zainstalowany swierzy debian 3.0 r5 kiedy probowalem uruchomic skrypt firewalla z waszej strony, ten ktory znajduje sie w artykulach w "udostepnianie polaczenia sieciowego" to wyskakuja mi takie oto bledy:
: No such file or directoryet/ipv4/ip_forward
iptables: No chain/target/match by that name
iptables: Table does not exist (do you need to insmod?)
iptables: Table does not exist (do you need to insmod?)
iptables: No chain/target/match by that name
iptables: Bad policy name
'ptables v1.2.6a: Invalid target name `ACCEPT
Try `iptables -h' or 'iptables --help' for more information.
'ptables v1.2.6a: Bad state `RELATED
'ptables v1.2.6a: Invalid target name `MASQUERADE
pomozcie mi prosze bo juz nie wiem co jest zle. Jeszcze jedna wskazowka kiedy wpisuje taka np. linie
iptables -A INPUT -s 0/0 -d ip.ip.ip.ip -p tcp --dport xx -j ACCEPT
to wypisuje mi ze nie ma takiej opcji --dport co ja mam zrobic. Skompiolwalem juz jajo 2.6.11.11 i dodalem w filtrowaniu wszystko co tam bylo i teraz wogole nic nie dziala nawet maskarada. moja wersja iptables 1.2.6a
A co do tego ze mi wypisuje ze nie ma takiego takalogu /proc/sys/net/ipv4/ip_forward to taki katalog istnieje i jak przed kompilacja wpisywalem te cale
echo 1 > /proc/sys/net/ipv4/ip_forward
iptables -t nat -A POSTROUTING -s 192.168.0.0/24 -j MASQUERADE
to dzialalo i nie wyrzucalo zadnych bledow teraz natomiast tez nie wypisuje zadnych bledow ale juz nie dziala maskarada ;( a jajo kompilowalem bo potrzebowalem raid1 i myslalem ze ten blad wyskakuje bo czegos mi brakuje w jaju. Mam uruchomiony bind9 moze on cos psuje???
Z GORY DZIEKI ZA POMOC
http://bogdan.agh.edu.pl/referaty/cbq/Referat.pdf
Nie ma sensu wszystkiego dodawać do jajka.
Juppi dziala.
Nie uwierzycie co bylo powodem. Buahahaha niezle.
Otoz problem polegal na tym ze przez leniwosc skopiowalem wszystko ze strony do notatnika w windzie i zapisalem w pliku txt. Pozniej w sambie przegralem ten plik na serwer dopisalem linijke #!/bin/sh na poczatku i probowalem uruchomic po dodaniu x w chmod.
A teraz rozwiazanie.
Wyobrazcie sobie ze jest pewien problem z tego rodzaju programami na windows i na linux, a mianowicie z programami typu notatnik. Dopisuja sobie one zamiast spacji costam albo zamiast entera costam i to jest problem, tego wlasnie nie mogl moj iptables odczytac, tych tajemniczych znakow, mimo ze czlowiek tego nie widzi. Przepisalem caly skrypcik od poczatku i dziala bez zadnego problemu.
Dzieki wszystkim za pomoc, jestescie WIELCY.
W mc je widać. To wina różnie zapisywanego znaku końca linii.
Witam,
a dało by radę zrobić tak aby hosty miały wpisany ręcznie adres dns -mojego serwera (w tym przykładzie 192.168.1.1)???
Jak wpiszę ręcznie adresy 'zewnętrzne' to net na hostach działa bez problemu jednak gdy jako adres dns wpiszę adres mojego serwera to nie działa :(
-bardzo mi na tym zależy.
Będę bardzo wdzięczny za podpowiedź.
Musi być jakieś inne wyjście, wcześniej miałem jako bramę zwykły router (taki za 200zł) i on był dla hostów z sieci wewnętrznej serwerem dns -a jak on mógł być to i też linux może...
BiExi pewnie miała na myśli coś w stylu 'named'
poczytaj sobie: http://www.immt.pwr.wroc.pl/export_hp/tool/node90.html
OK, dzięki, zaraz będę testował...
Strony: 1
Time (s) | Query |
---|---|
0.00012 | SET CHARSET latin2 |
0.00007 | SET NAMES latin2 |
0.00094 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='18.221.52.77' WHERE u.id=1 |
0.00069 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '18.221.52.77', 1732345929) |
0.00067 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732345629 |
0.00049 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=9067 |
0.00005 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=861 ORDER BY posted |
0.00055 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=861 AND t.moved_to IS NULL |
0.00009 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00183 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=861 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00075 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=861 |
Total query time: 0.00625 s |