Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Od jakiegos czasu nosze sie z zakupem routerka-firewalla i dzis korzystajac z chwili wolnego czasu poszperalem na necie za czyms konkretnym...
Siec mam w Aster http://aster.pl/node/690 a chce zakupic sobie takie oto cudenko: http://www.komputronik.pl/Sieciowka_aktywna/3COM/sieci_przewodowe/routery/3COM_OfficeConnect_Cable/DSL_VPN_Router_3CR858_91_/pelny,id,28170/ co o tym sadzicie?
Chce sobie zalozyc swoja podsiec tam wpiac drugiego kompa oraz NASa a przy okazji pobawie sie sieciami ;)
Moze nie 3com a cos innego np. Linksys? Za wszelkie uwagi sugestie wielkie dzieki.
[quote=NF]Ja dziele komputer poprzez router TP-Link - prosty, sprawny na 4 sloty ze switchem :)[/quote]
Dzieki, tylko jakos TP zle mi sie kojarzy ;-)
Kolega kupił Asusa WL-500gP V1 (jest jeszcze v2), zamiast oryginalnego firmware wgrał OpenWRT Kamikadze 7.09, jest bardziej niż zadowolony: wi-fi ma większy zasięg niż na oryginalnym, przez usb ma dołączony hdd, uruchomioną sambę i ftp.
Ja mam tp-link wr543g kupiony ponad rok temu, net drogą radiową i rozdzielam na 2 kompy i jak do tej pory to tylko 2x wyłączyłem routerek bo burza była :D
Jego cena obecnie to chyba 90zł.
[quote=kiko80]Ja mam tp-link wr543g kupiony ponad rok temu, net drogą radiową i rozdzielam na 2 kompy i jak do tej pory to tylko 2x wyłączyłem routerek bo burza była :D
Jego cena obecnie to chyba 90zł.[/quote]
U mnie ta sama sytuacja. Niestety mam Ver:1.0 routera. Brakuje tam jakiegoś QoS-a, czy czegokolwiek do przycinania prędkości na końcówkach. Na Ver:2.0 wydali firmware, który coś takiego posiada. Może i na poprzednią wersję też kiedyś wydadzą.
Ale fakt faktem, że router jest niezawodny, do tego bardzo silnie nadaje (Atheros eXtended Range)- na standardowej antence łapał sygnał z nadajnika oddalonego o jakies 200 metrów, przebijając kilka dość grubych ścian na ukos. Dało się pracować, żadnego zrywania połączenia.
Słyszałem także, że z ruterów do zastosowań domowych polecają Blackboksa firmy Minitar (posiada ograniczanie łącza).
http://www.allegro.pl/item367777620_hit2008_cable_dsl_router_tp_link_402m_antywirus_.html
Dokładnie mam tego - działa bardzo dobrze, jedynie jest problem jak się chce postawić na drugim kompie serwer jakiś tymczasowy. Trzeba zmieniać IP wewnętrzne z dwóch komputerów i nieraz może zamulić i parę minutek trzeba poczekać.
Mi taki styknie, jeśli nie chcesz robić zaawansowanych operacji to polecam.
Jesli juz to ma byc rozwiaaznie takiego typu to najlepiej WRT54GL Linksysa, albo jka sie trawi WRT54GS v1 lub v2.
Ale ogolnie takie routery to dupa zbita jesli chodzi o bardziej zaawansowane ustawienia, czy tez filtrowanie - braki w mocy czy tez w sprzecie. Do domu styknie, do malej sieci tez ujdzie.
[quote=Contravene][quote=kiko80]Ja mam tp-link wr543g kupiony ponad rok temu, net drogą radiową i rozdzielam na 2 kompy i jak do tej pory to tylko 2x wyłączyłem routerek bo burza była :D
Jego cena obecnie to chyba 90zł.[/quote]
U mnie ta sama sytuacja. Niestety mam Ver:1.0 routera. Brakuje tam jakiegoś QoS-a, czy czegokolwiek do przycinania prędkości na końcówkach. Na Ver:2.0 wydali firmware, który coś takiego posiada. Może i na poprzednią wersję też kiedyś wydadzą.
Ale fakt faktem, że router jest niezawodny, do tego bardzo silnie nadaje (Atheros eXtended Range)- na standardowej antence łapał sygnał z nadajnika oddalonego o jakies 200 metrów, przebijając kilka dość grubych ścian na ukos. Dało się pracować, żadnego zrywania połączenia.
Słyszałem także, że z ruterów do zastosowań domowych polecają Blackboksa firmy Minitar (posiada ograniczanie łącza).[/quote]
Masz rację QOS by się przydał na 1 ale cóż i bez tego żyć się da :D
Time (s) | Query |
---|---|
0.00010 | SET CHARSET latin2 |
0.00004 | SET NAMES latin2 |
0.00133 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='18.118.26.209' WHERE u.id=1 |
0.00113 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '18.118.26.209', 1731606693) |
0.00051 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1731606393 |
0.00079 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=91497 |
0.00127 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=11513 ORDER BY posted |
0.00082 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=11513 AND t.moved_to IS NULL |
0.00005 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00144 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=11513 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00112 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=11513 |
Total query time: 0.0086 s |