Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam serdecznie, z góry przepraszam za temat postu bo nie wiem czy odpowiednio obrazuje problem, niestety nie wiem jak poprawnie nazwać to o co pytam poniżej.
Mianowicie posiadam siec lokalną w której funkcjonują nat`owane adresy 192.168.0.0/24, od dostawcy otrzymałem klasę C adresów publicznych. Chciałbym przydzielić klientom te adresy, ale bez konieczności ich zmiany w urządzeniach.
Dokładnie to klient miał by nadal mieć w komputerze adres lokalny, ale w internecie widziany był by na indywidualnym (swoim) adresie publicznym.
Słyszałem że takie rozwiązanie jest możliwe, ale niestety nie wiem jak się do tego zabrać
Z góry bardzo dziękuję za wszelką pomoc
nic dodac nic ujac ...
wszystko co Ci potrzeba jest TU:
[url]http://forum.inet.ll.pl/[/url]
w ogolnosci jest to NAT jeden do jednego dla kazdego klienta ...
IMHO nie jest to rozwiazanie eleganckie, a na dodatek bardziej obciazajace i zwiekszajace opoznienia niz normalny routing ...
Takie przenatowane zewnetrzne adresy IP to niewiele dadza uzytkownikom (nie niga byc wpelni wykorzystane)
Pytanie te routowalne adresy masz przeroutowane przez wan?
Na początek dziękuję za zainteresowanie tematem,.
Co do pytania BiExi: tak, adresy są routowane na WAN
Ostatnio edytowany przez Gryzon (2008-06-01 10:56:28)
czyli pule adresow zewnetrnych masz po stronie aln'a to masz lux bo CI sie zaden adres nie zmarnuje :]]]]]]
ja bym na twoim miejscu przynawala adresy zewnetrzne userom (jesli masz dhcp to jest bezproblemowe bo po dhcepiewzmiesz i je poprzydzielasz)
a jak masz statycznie to zawsze user moze przyjsc do ciebie i dajesz mu karteczke z adresam do wpisania + screen z windowsa z przykladowo wpisanym adresem i niewidze problemu :]
Time (s) | Query |
---|---|
0.00011 | SET CHARSET latin2 |
0.00010 | SET NAMES latin2 |
0.00129 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='3.144.6.29' WHERE u.id=1 |
0.00106 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '3.144.6.29', 1732301796) |
0.00068 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732301496 |
0.00082 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=91833 |
0.00012 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=11552 ORDER BY posted |
0.00076 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=11552 AND t.moved_to IS NULL |
0.00007 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00441 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=11552 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00098 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=11552 |
Total query time: 0.0104 s |