Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
wiesz pare dni temu nagralem viste na dvd na mojej nagrywarce i pieknie sie zaiinstalowala bez zadnych problemow ogolnie wszystko mi chodzi bez zazutu i na xp i na viscie.. wiec no ja jestem zdziwiony ze kolejny linux i takie dziwne rzeczy
zreszta jak sie zabootuje plyte to tam w opcjach jest sprawdzenie errorow na plycie wlaczylem to i wykazalo ze nie ma zadnych errorow
Ostatnio edytowany przez Vigorado (2008-05-24 08:21:51)
wlasnie siedze na DSL nagralem na plytke i odpalilem wyglada to troche jak windows 95 :P
tym razem zero problemow
Ostatnio edytowany przez Vigorado (2008-05-24 09:03:17)
dsl ma fluxboxa. fluxbox to jedno z najlzejszych srodowisk graficznych . ale jak sie je zrobi porzadnie to jest naprawde sliczne ...:P
ok wiec widzimy ze dziala ci sprzet imo to ja juz nie wiem dlaczego nie zabotowalo ci sie ubuntu
ok to jak masz odpalonego dsl mozesz zainstalowac debiana debootstrapem albo ubuntu przez debootstrap
Ostatnio edytowany przez marcusdavidus (2008-05-24 12:17:08)
[quote=marcusdavidus]mozesz zainstalowac debiana debootstrapem albo ubuntu przez debootstrap[/quote]
bootstrapem czyli ? bootojac w trakcie DSL ? chyba jednak jak juz teraz mam i ubuntu i debiana to wole pobawic sie ubuntu ;) ale w sozku bylem jak mi pokazalo ze uzywane jest 3% ramu a vista ciagnie 70% ;P
nie z dzialajacego linuxa http://www.debian-administration.org/articles/426
ubuntu mozesz zainstalowc debootstrapem rowniez
Ostatnio edytowany przez marcusdavidus (2008-05-24 13:21:13)
chcialem DSL nagrac na pendrive (tzn to jest mp3 512mb ale sluzyc moze tez jako pendrive) i ustawilem w biosie bootowanie z usb i cisza jak na cmentarzu :( czy moze w biosie usb 2.0 nie dziala ?
nagralem jakos przez dsl na pendriva dsl ale cos nie chcial odpalic tego z pendriva a ustawilem bootowanie z usb... dobrze ze chociarz dsl sie odpala
[quote=marcusdavidus]nie z dzialajacego linuxa http://www.debian-administration.org/articles/426
ubuntu mozesz zainstalowc debootstrapem rowniez[/quote]
ok powiedzmy ze chce ubuntu :D
Ostatnio edytowany przez Vigorado (2008-05-24 18:12:18)
sprobowalem i jestem zachwycony.
dzieki.pierwsze wrazenie genialne.
mandriva przy tym to slimak, a do tego ma domyslnie powloke csh (w mandrivie 10 minut szukalem zeby ja zainstalowac!!!!!!!!!!!)
to nie do pomyslenia :)
zaraz powalcze z instalacja LAMP, jak ktos mi w innym watku doradzil:)
DUG rzadzi!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
probowalem po raz kolejny zainstalowac debiana bo ubuntu oczywiscie i tak wywala errory i o to zdjecie to co mi pokazuje komp przed proba pierwszego uruchomienia systemu zrobilem tak jak nalezy / /boot i swap odznaczylem wszedzie flagi po ustawialem itd itd i dupa
http://img153.imageshack.us/my.php?image=dsc02187dj9.jpg
Dzień Dobry
Mozesz za pomocą czyli z pod windowsa zainstalować
http://goodbye-microsoft.com/
DSL odpalilem juz nie raz, stwierdzilem ze nie bede juz dysku na partycje rozbieral kupie w przyszlosci 20gb dysk wszystkie inne po odlaczam i na tym jednym 20gb sie pobawie sa tanie wiec jak go rozpieprze to nie bedzie mi go zal
wyglada jakby w MBR siedzial jakis windowsowaty boot-loader ... gdzie instalujesz gruba - na partycji czy w MBR ?
zdaje mi sie ze na tej partycji 100mb gdzie odznaczam /boot raz pokazuje pytanie czy instalowac gruba a tym razem nic nie pokazywal wiec nie wiem
nie wiem po co komplikujesz sobie zycie z tym osobnym /boot (to jest potrzebne gdy / jest na urzadzeniu nieobslugiwanym przez gruba lub ma nieobslugiwany przez niego system plikow)
jezeli dostajesz pytanie gdzie instalowac gruba wskazujesz mu oznaczenie dysku bez cyfry oznaczajacej numer partycji - np. /dev/sda
btw skoro mozesz odpalic dsl daj w nim [tt]sfdisk --list /dev/[sh]d[a-d][/tt] i pokaz wynik
Time (s) | Query |
---|---|
0.00013 | SET CHARSET latin2 |
0.00005 | SET NAMES latin2 |
0.00066 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='18.119.163.95' WHERE u.id=1 |
0.00088 | UPDATE punbb_online SET logged=1732226988 WHERE ident='18.119.163.95' |
0.00038 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732226688 |
0.00166 | DELETE FROM punbb_online WHERE ident='54.36.148.110' |
0.00058 | DELETE FROM punbb_online WHERE ident='54.36.148.26' |
0.00066 | DELETE FROM punbb_online WHERE ident='54.36.148.72' |
0.00074 | DELETE FROM punbb_online WHERE ident='54.36.149.95' |
0.00050 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=91881 |
0.00427 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=11409 ORDER BY posted |
0.00036 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=11409 AND t.moved_to IS NULL |
0.00025 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00152 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=11409 ORDER BY p.id LIMIT 125,25 |
0.00110 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=11409 |
Total query time: 0.01374 s |