Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
No właśnie, pytam tu bo Wy na pewno wiecie jak to zrobić. Otóż potrzebuję zainstalować i uruchomić sterowniki Nvidii pod Sarge. Pod Mandrake robiłem to wczesniej tak - ściągałem stery od Nvidii, instalowałem i rozpakowywałem źródła posiadanego jądra, odpalałem ten skrypt instalacyjny (sh NVIDIA-Linux-x86itd.) i działało. W Debianie to nie działa a error w logu w zasadzie nic sensownego, przynajmniej dla mnie, nie mówi. Gdyby karta była starsza (np. GF4) to pewnie olałbym sprawę i jechał na standardowym "nv" ale w tym wypadku nie mogę tego tematu olać bo bez tych sterowników wogóle nie uruchomi się środowisko graficzne w żadnym z trybów - karta to GF6600 GT i jest zbyt nowa, sterownik nv jej nie obsługuje.
A do Mandrake nie chcę wracać bo mnie wkurzał ten system swoim bałaganiarstwem.
jeżeli ci sie nie uruchamia srodowisko graficzne to znaczy ze masz zle skonfigurowane Xy a nie wina sterownikow. Czy instalacja sterownikow przebiega pomyslnie? Jezeli nie to jakie bledy sie wyswietlają no i możesz zapodać logi. Zdecydowanie za mało informacji
Ściągnij sobie źródełka jądra, przekompiluj i wtedy odpal skrypt instalacyjny
Włłaśnie spojrzałem na opis instalacji sterowników nvidia.. Czyli wystarczy wejśc do katalogu ze źródłami dać make i po bólu..
Gdzie masz taki opis?
BTW X-y już uruchomiłem ale tych sterowników dalej nie mogę zainstalować, a bez tego ekran tylko 60 Hz.
Buchachacha chyba sobie LCD kupię.
hej przecież nawet na vesa możesz wyciskac vsync jakie chcesz. stery nie maja tu nic do rzeczy, musisz wpisac odpowiednie parametry w sekcji monitora w konfigu iksow. nb ile twój monitor potrafi?
proponuje komende:
dpkg-reconfigure xserver-xfree86
i tam sobie wszystko ustaw
a puki co może ktos pomoze mi: jak najszybciej i skutecznie zabić X'y i wejsc dez nich do tzwanego wiersza poleceń ??
zabijasz iksy przez
/etc/init.d/kdm stop
lub zamiast kdm wpisujesz gdm albo xdm zalezy czego uzywasz
a ja kurcze nie wiem co wy zawsze z tą komendą
dpkg-reconfigure xserver-xfree86
wg mnie znacznie lepsze jest
xf86config
:P
tak po prawdzie, to najlepiej jest uczynić:
vi /etc/X11/XF86config-4
tak po prawdzie, to najlepiej jest uczynić:
Kod:
vi /etc/X11/XF86config-4[/quote]
Popieram!! Szybciej, przyjemniej a jak cos nie uruchomi sie potem to wiemy ze mysmy zepsuli :P
ps. niekoniecznie to VI tam musi byc, nie gardze mcedit :)
Open Source - Świat otwartych umysłów
Linux Registered User: #276548
doszedłem do instalacji sterowników do nvidii.
Skonfigurowałem i skompilowałem własny kernel 2.6.8 . Jajko działa i jest ok. Źródła kernela są w /usr/src/kernel-source-2.6.8 . Uruchamiam nvidia-installer -> on buduje moduł dla jądra i po chwili pisze, że moduł nie może zostać załadowany - niepoprawne źródła kernela. Należy sprawdzić czy to są właściwe źródła.
Już nei wiem co mam robić...
ściągnąłem inną wersję sterowników - instalacja przebiegła zupełnie bez problemu.
Pogooglowałem trochę - i dochodzę do wniosku, że to reguła - nie działają stery nvidii - ściągnij inną wersję z nvidia.com
oj chyba jakas dziwna reguła... zrob dowiazanie to i tamte stery zadzialaja...
Ja miałem czesto podobny problem. W moim przypadku okazało sie ze brakuje mi pakietu kernel-headers. Potem instalacja szla szybko i bezproblemowo.
P.S. Jesli sie myle to mnie poprawcie.
[b]Rogos ->[/b] uruchamiałem instalkę sterowników w ten sposób [b]sh NVIDIA-installer* --kernel-source-path=/usr/src/kernel-source-2.6.8[/b] (jak pisało w Readme nvidii).
Dodatkowe info dla innych userów - musiałem jeszcze dopisać [b]nvidia[/b] do /etc/modules
... system działa...
ściągnąłem inną wersję sterowników - instalacja przebiegła zupełnie bez problemu.
Pogooglowałem trochę - i dochodzę do wniosku, że to reguła - nie działają stery nvidii - ściągnij inną wersję z nvidia.com[/quote]
dzisiaj - po lekturze tego posta - doszedłem do tego samego wniosku: ) najnowsze stery ze stronki nV [1.0-7667] działać nie chciały, tzn. niby się instalowały, natomiast X'y po starcie systemu nie wstawały
gdzieś znalazłem jakieś stare [1.0-5336 - jeszcze z 2004 roku], zainstalowałem i śmiga wszystko
być może po prostu te nowe stery są pisane bardziej pod kątem nowych kart [moja to gf3 ti200 : ) ]
na szczęście za rogiem jest żubr . . .
jak sie mordowalem ze swoja nvidia tez tak sobie pomyslalem ale najnowsze stery ladnie smigaja ze stara rivatnt2 32MB, wiec roznie to bywa....
tak to jest z tą nvidią, panowie... u mojej siostry jest riva tnt2 m64 i śmiga na najnowszych sterach.
normalnie jak z windowsami... nvidia sux
AAARGH!
skompilwoałem sobie dzisiaj kernela 2.6.12.5 i ... no własnie i NIC. NIe potrafię zainstalowac sterówe nvidii...
Otóż co robię [b] ˇ [/b]ściągam źródełka kernela z kernel.org[b] ˇ [/b]konfiguracja, kompilacja, instalacja metodą tradycyjną, żadne tam *.deb[b] ˇ [/b]dodanie wpisu do GRUB-a[b] ˇ [/b]restart systemu - oczywiście X-y wywalają błąd, bo już wcześniej była instalowana nvidia i w configu mają inny driver[b] ˇ [/b]./NVIDIA*.run --kernel-source-path=/usr/src/linux-2.6.12.5[b] ˇ [/b]Instalator niby zbuduje moduł jądra (zatrzymuje się na 100%), ale później wywala błąd, że nie można załadowac modułu nvidia.so
Próbowałem nawet zainstalować z innego kernela - znaczy się, jak pisali w helpie NVIDII poprzez [b]./NVIDIA*.run --kernel-name="2.6.12.5" --kernel-source-path=/usr/src/linux-2.6.12.5[/b] i tutaj, o dziwo, instalka przebiega cała, bezprblemu. W /lib/modules/2.6.12.5/kernel/drivers/video pojawia się pliczek nvidia.so. Ja więc restartuję maszynę , wybieram kernel nowy (ten, na którym chce mieć stery nvidii). I ku mojemu zdziwieniu x-y wywalają błąd. Ale tak może być (miałem tak na mandrake-u, że po instalce sterów nie działały od razu), więc ja daję [b]modprobe nvidia[/b]. Tutaj wywala komunikat, że error podczas ładowania modułu nvidia.so - nie wiem dokładnie jak, ale najważniejsze, że na końcu pisze [i]nvidia.so - no such device[/i]
Co robić??? Zainstalowane mam nawet kernel-headers, chociaż poprzednim razem , gdy instalowałem stery na jajko 2.6.8 nie potrzeba było kernel-headers. Acha - i problem mam też taki, że podczas instalki na jajko 2.6.12.5 odinstalowało drivery z 2.6.8. Teraz nie da się nawet zainstalować driverów na starym jajku (tez wywala błąd, że nie może załadowac modułu). Męczę się z tym od godziny 10....
zbyt nowe jądro...
U mnie najlepiej instalują się sterowniki w wersji NVIDIA-Linux-x86-1.0-7174-pkg1.run
Wszystkie nowsze twierdzą ze nie mam zródeł kernela (a mam na100%),nawet jesli recznie ustawie sciezke do zrodel jadra (jest taka opcja nie chce mi sie teraz szukac) to i tak instalator twierdzi ze ich nie ma, tak wiec polecam spróbowac tamtą wersje.
a najprosciej bedzie jak tu:
http://pl.ubuntuguide.org/#installnvidiadriver
trzeba tylko dorzucic "contrib"'y do repozytoriow...
:D
ale oprócz tego - potrzebny jest moduł do jądra, on musi być..., a u mnie wywala się włąsnie podczas budowania / ładowania modułu jądra...
NIE WIEM JUŻ ;(
Aptem zainstalowałem sobie jądro 2.6.11 + źródła debianowe... Rozpakowałem źródłą, dowiązanie do /usr/src/linux zrobiłem. Właczam instalator NVIDII a on pisze, że [i]upewnij się, czy źródła są skonfigurowane tak jak twój kernel[/i] daje enter i pise, że instalacja się nie udała... Na razie siedzę na rivafb i nv....
Time (s) | Query |
---|---|
0.00010 | SET CHARSET latin2 |
0.00005 | SET NAMES latin2 |
0.00108 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='18.191.237.176' WHERE u.id=1 |
0.00131 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '18.191.237.176', 1730418818) |
0.00058 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1730418518 |
0.00108 | DELETE FROM punbb_online WHERE ident='85.208.96.197' |
0.00087 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=9374 |
0.00008 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=1033 ORDER BY posted |
0.00083 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=1033 AND t.moved_to IS NULL |
0.00006 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00333 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=1033 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00119 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=1033 |
Total query time: 0.01056 s |