Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam.
Tak jak w temacie mam problem z myszką, a właściwie z kursorem.Myszka pod XP'ekiem działa poprawnie i na początku na Debianie również działała poprawnie.Jednak po instalacji sterowników do karty muzycznej X-fi [Creative Sound Blaster X-Fi Series Linux 32-bit / 64-bit Beta Driver] (Mam karte SB X-fi XtremeMusic) kursor myszki zaczął przyciągać się do lewej krawędzi ekranu.Gdy chce przesunąć myszkę w prawo to od razu kursor szybko powraca na lewa stronę ekranu.Jedynie jak będę bardzo powoli przesuwał myszkę to uda mi się przesunąć na drugi koniec ekranu ;/.Nie wiem co mam zrobić.Dodam jeszcze, że jestem początkującym użytkownikiem w systemie Debian :).Aha no i moja myszka : Logitech MX-518.Mam nadzieję, że mi pomożecie bo jestem załamany trochę tym.Wszystko mi ładnie śmigało.Tydzień się męczyłem z instalacją muzyki i jak muzyka jest, to teraz myszka ;/
Liczę , że pomożecie mi i nie będę musiał wrócić do WXP lub sprobować innej dystrybucji ;/
Pozdrawiam :)
P.S Jeśli był taki problem to bardzo prosiłbym o link, gdyż nieznalazłem ;/
mati11: sory za to co teraz napisze ;] Po jaki ***j Ci X-Fi pod Linuxem? Wsparcie tego obecnie to caly czas gowno, dzialaja zaledwie 2 kanaly (wow) i ledo pare "ustawiaczek" w mixerze :) A teraz dalej po pierwsze sprawdz czy nie masz przydzielnia IRQ dla USB w BIOS, jesli tak to sprawdz czy czasem nie jest to to samo IRQ (mysz, hub, kontroler usb) co ma X-Fi. Mam tą samą mysz (calkiem fajna gdyby nie to ze powloka gumowana przy przyciskach dosc szybko ulega "uraza" ) i smiga dobrze, nawet wszystkie przyciski dzialaja :D
Ale pierwsze co to poszukaj czy nie masz gdzies przejsciowki USB mous -> PS/2 (taka zielona) i sprawdz czy pod ps/2 jest to samo. Jesli nie to albo IRQshering (to smao IRQ) albo potwierdzenie tego ze drivery dla X-fi to wciaz dupa zbita i sie gryza z USB, HID, czy czym tam jeszcze co jest pomiedzy myszka a kursorem :)
Spoko spoko masz racje :) . Kurde, nie wiem za bardzo co robić, zawsze chciałem pobawić sie linuxem , a tutaj na początek "już dostaje kose w plecy :p " .Bo naprawdę, żal mi wyrzucać X-fi z kompa, kartę za którą dałem 400 zł i pod Windowsem działa pięknie. Zwłaszcza, że karta z płyty głównej, nie jest w stanie dać nawet połowy tego co mam w X-Fi :/. A fakt, dwa kanały i jeszcze niezbyt dobra jakość ;/ to niezbyt zachęca do X-fi pod Linuxem + myszka z USB na PS/2 ;/ .Ehh.... :(
Edit :
Chyba jednak nie masz racji.Podłączyłem myszkę na ps/2 i dalej to samo. Odpaliłem linuxa.. wszystko OK, jednak po 10 sekundach myszka przykleiła się do lewej strony ekranu ;/
Dzięki za odpowiedz :)
PS. Co znaczy BP,NMSP ? :p
Ostatnio edytowany przez mati11 (2008-06-29 11:27:32)
[quote=mati11]PS. Co znaczy BP,NMSP ? :p[/quote]
Bardzo Przepraszam, Nie Mogłem Się Powstrzymać :)
Wyczytałem, że lasa w najnowszej wersji 1.0.17 wspiera X-fi , czy jest szansa , że to lepsze rozwiązanie ?... i teraz mam pytanie czy wykryje x-fika na tej wersji alsa ?..a dwa czy trzeba w linux'ie dogrywać sterowniki lub kompilować jądro czy wystarczy zainstalować nową alse i będzie wykrywać ?
Sprobuj zainstalowac ten najnowszy sterownik ze strony alsy zobaczysz czy zadziala.
Wczoraj zresztą byl wątek z nim zwiazany .
Eh....
Ściągłem najnowszą wersje alsy 1.0.17rc3 .... dałem configure i make install sprawdziłem komendą :
cat /proc/asound/version i mam :
Advanced Linux Sound Architecture Driver Version 1.0.17rc3.
potem alsaconfig no i widać u góry alsa version 1.0.13.. :/... a przy konfiguracji nie ma nic o x'fiku ;/
Coś żle robie czy coś..... (zaznaczam, że nie jestem zaawansowany w debianie , dopiero tydzien :p więc proszę o wyrozumiałość)
Wygląda na to że ten sterownik jeszcze nie obsługuje tej karty.
Przeglądałem jego dokumentację i nic nie znalazlem na jej temat.(Ale nie wiem jakiego modułu szukać)
Jedyna informacje jaką znalazłem to na forum ubuntu mario_7 (dobry fachowiec od dzwięku) ze byc moze ta wersja sterowników będzie tę kartę obsługiwać.
Co do tego że masz inną wersję w alsaconf (nie alsaconfig) to musiał byś sobie skompilowac alsa-utils najnowsze (jest wersja 1.0.17rc2) być może jesli sterownik by obslugował to wykryło by kartę bo nie wiem jakiego modułu szukać aby ręcznie probowac coś zroboć.
alsa-utils to zestaw skryptów diagnostyczno-regulacyjnych.
Sterownik dźwięku masz juz w najnowszej wersji.
Z tym że dla aktulanej alsy i karty PCI wszystko dziala automaigicznie :)
mati11: wiem jak sa zalety z karty SB. Sam do nowego kompa wsadzilem poczciwego SB live!. Jednak sprzetowe miksowanie i zero problemow z aplikacjami ktore nie chca łyknąć dmix'a to jest to :] Prędzej czy później x-fi też będzie mial takie stery jak emu10k1, emu10k2, no wlasnie tylko kiedy to pozniej nastapie :P A wlasnie, odpalales linuxa z wyciagnietym x-fi? I sprawdz czy zmniejszenie/zwiekszenie DPI myszki pomoze bo stery z windy same ustawiaja ostatnio uzywane DPI, a tutaj musisz zdac sie na elektronike gryzonia.
Tak alsaconf - zawsze mi się myli :p
Wiec tak.Postanowiłem zainstalowac alsa-utils , wklepałem ./configure i mi wyskoczył bład o treści :
checking for ALSA LDFLAGS... -lasound -lm -ldl -lpthread checking for libasound headers version >= 1.0.16... found. checking for snd_ctl_open in -lasound... no configure: error: No linkable libasound was found.
Przeszukałem kilka for i z tego co wyczytałem na jednym to musiałbym zkompilowac nową wersję jądra... ? :/
Qluk
Pozniej popróbuje twoj pomysł, narazie powalcze z Alsa .. :) Bo narazie póki jest nadziej'a niechce przeinstalowywać system od nowa :p
Zmieniłem wersje jądra na 2.6.25-4 i sprówałem zainstalowac jeszcze raz alse..... to samo.
Alsa drivers zainstalowana , ale niewiem czemu, jak chce sprawdzić wersje to "nie ma pliku , ani katalogu"
Odpalam alsaconf i niemam żadnych kart do wyboru (modułów)
Próbuje zainstalować alsa-lib a potem alsa-utils .. ale podczas instalacji alsa-lib wyskakuje mi error i zabardzo niewiem co mam zrobić :
...... gcc: control/.libs/libcontrol.a: No such file or directory gcc: mixer/.libs/libmixer.a: No such file or directory gcc: pcm/.libs/libpcm.a: No such file or directory gcc: timer/.libs/libtimer.a: No such file or directory gcc: rawmidi/.libs/librawmidi.a: No such file or directory gcc: hwdep/.libs/libhwdep.a: No such file or directory gcc: seq/.libs/libseq.a: No such file or directory gcc: alisp/.libs/libalisp.a: No such file or directory make[2]: *** [libasound.la] Błąd 1 make[2]: Opuszczenie katalogu `/home/user/Desktop/alsa-lib-1.0.17rc2/src' make[1]: *** [install-recursive] Błąd 1 make[1]: Opuszczenie katalogu `/home/user/Desktop/alsa-lib-1.0.17rc2/src' make: *** [install-recursive] Błąd 1
Jakies pomysły ?
U mnie się to bezproblemowo skompilowało przy użyciu gcc-4.3.
Może spróbuj innej wersji gcc
Eh....... no to próbuj zainstalować gcc-4.3
Sciąglem... ./configure (blad o braku gmp & mpfr, ale udało mi się znależć sciagnac i zainstalować ) :)
teraz daje configure.... wszystko ok. Daje install i bład :/
hostdebian:/home/user/Desktop/gcc-4.3.0# make install make[1]: Wejście do katalogu `/home/user/Desktop/gcc-4.3.0' /bin/sh ./mkinstalldirs /usr/local /usr/local /bin/sh: line 3: cd: host-i686-pc-linux-gnu/fixincludes: Nie ma takiego pliku ani katalogu make[1]: *** [install-fixincludes] Błąd 1 make[1]: Opuszczenie katalogu `/home/user/Desktop/gcc-4.3.0' make: *** [install] Błąd 2
Jakieś porady, bo ja zabardzo nie wiem ocb.
Btw. Na stronie znalazłem przy instalacji gcc, jak gościu jakiś instalował :
/gcc/configure --prefix=`pwd` --with-gmp --with--mpfr
i pytanie ... co sie wpisuje w miejsce prefix.?.. czy sie nic niewpisuje ? ocb ?
Jaką ty masz wersje debiana.
przeciez gcc4.3 jest w repo lennego.
Mam debian Debian GNU/Linux 4.0 r3 _Etch_ - Official, a instaluje apt-get install gcc i mam wersje gcc gcc (4.1.1-15)
aptitude search gcc jak nie będzie w repo wyższej wersji to chyba trzeba zrobić upgrade do lennego.
Wiec tak..... przeszedłem z Etcha na Lennego, potem instalacja gcc na 4.3.1 i nadal to samo :/
Edit
Ale udało mi się zainstalowac alsa-utils... ale niestety nadal niemam wyboru karty :/.Mam wersje alsaconf 1.0.17rc2.. ale nadal niemam wyboru kart :/
niemoże znalezc modułów :/
Ostatnio edytowany przez mati11 (2008-07-03 20:33:31)
1.Czy masz ustawione gcc-4.3 jako domyślne?
gcc --ver
Jeśli tak to pokaż większy kawałek tego błędu.
Po wpisaniu gcc --ver taki komunikat :
Using built-in specs. Target: i486-linux-gnu Configured with: ../src/configure -v --with-pkgversion='Debian 4.3.1-2' --with-bugurl=file:///usr/share/doc/gcc-4.3/README.Bugs --enable-languages=c,c++,fortran,objc,obj-c++ --prefix=/usr --enable-shared --with-system-zlib --libexecdir=/usr/lib --without-included-gettext --enable-threads=posix --enable-nls --with-gxx-include-dir=/usr/include/c++/4.3 --program-suffix=-4.3 --enable-clocale=gnu --enable-libstdcxx-debug --enable-objc-gc --enable-mpfr --enable-targets=all --enable-cld --enable-checking=release --build=i486-linux-gnu --host=i486-linux-gnu --target=i486-linux-gnu Thread model: posix gcc version 4.3.1 (Debian 4.3.1-2)
A bład taki :
/bin/sh ../libtool --tag=CC --mode=link gcc -g -O2 -o libasound.la -rpath /usr/lib -v ersion-info 2:0:0 -Wl,--version-script=Versions conf.lo confmisc.lo input.lo output.loasync.lo error.lo dlmisc.lo socket.lo shmarea.lo userfile.lo names.lo control/libcontrol.la mixer/libmixer.la pcm/libpcm.la timer/libtimer.la rawmidi/librawmidi.la hwdep/libhwdep.la seq/libseq.la alisp/libalisp.la compat/libcompat.la -lm -ldl -lpthread -lrt gcc -shared .libs/conf.o .libs/confmisc.o .libs/input.o .libs/output.o .libs/async.o .libs/error.o .libs/dlmisc.o .libs/socket.o .libs/shmarea.o .libs/userfile.o .libs/names.o -Wl,--whole-archive control/.libs/libcontrol.a mixer/.libs/libmixer.a pcm/.libs/libpcm.a timer/.libs/libtimer.a rawmidi/.libs/librawmidi.a hwdep/.libs/libhwdep.a seq/.libs/lib seq.a alisp/.libs/libalisp.a compat/.libs/libcompat.a -Wl,--no-whole-archive -lm -ldl - lpthread -lrt -Wl,--version-script=Versions -Wl,-soname -Wl,libasound.so.2 -o .libs/lib asound.so.2.0.0 gcc: control/.libs/libcontrol.a: No such file or directory gcc: mixer/.libs/libmixer.a: No such file or directory gcc: pcm/.libs/libpcm.a: No such file or directory gcc: timer/.libs/libtimer.a: No such file or directory gcc: rawmidi/.libs/librawmidi.a: No such file or directory gcc: hwdep/.libs/libhwdep.a: No such file or directory gcc: seq/.libs/libseq.a: No such file or directory gcc: alisp/.libs/libalisp.a: No such file or directory make[2]: *** [libasound.la] Błąd 1 make[2]: Opuszczenie katalogu `/home/user/Desktop/alsa-lib-1.0.17rc2/src' make[1]: *** [install-recursive] Błąd 1 make[1]: Opuszczenie katalogu `/home/user/Desktop/alsa-lib-1.0.17rc2/src' make: *** [install-recursive] Błąd 1
Trochę wczesniej ten błąd jeszcze
Making install in pcm make[3]: Wejście do katalogu `/home/user/Desktop/alsa-lib-1.0.17rc2/src/conf/pcm' make[4]: Wejście do katalogu `/home/user/Desktop/alsa-lib-1.0.17rc2/src/conf/pcm' make[4]: Nie ma nic do zrobienia w `install-exec-am'. test -z "/usr/share/alsa/pcm" || mkdir -p -- "/usr/share/alsa/pcm" /usr/bin/install -c -m 644 'default.conf' '/usr/share/alsa/pcm/default.conf' /usr/bin/install -c -m 644 'front.conf' '/usr/share/alsa/pcm/front.conf' /usr/bin/install -c -m 644 'rear.conf' '/usr/share/alsa/pcm/rear.conf' /usr/bin/install -c -m 644 'center_lfe.conf' '/usr/share/alsa/pcm/center_lfe.conf' /usr/bin/install -c -m 644 'side.conf' '/usr/share/alsa/pcm/side.conf' /usr/bin/install -c -m 644 'surround40.conf' '/usr/share/alsa/pcm/surround40.conf' /usr/bin/install -c -m 644 'surround41.conf' '/usr/share/alsa/pcm/surround41.conf' /usr/bin/install -c -m 644 'surround50.conf' '/usr/share/alsa/pcm/surround50.conf' /usr/bin/install -c -m 644 'surround51.conf' '/usr/share/alsa/pcm/surround51.conf' /usr/bin/install -c -m 644 'surround71.conf' '/usr/share/alsa/pcm/surround71.conf' /usr/bin/install -c -m 644 'iec958.conf' '/usr/share/alsa/pcm/iec958.conf' /usr/bin/install -c -m 644 'hdmi.conf' '/usr/share/alsa/pcm/hdmi.conf' /usr/bin/install -c -m 644 'modem.conf' '/usr/share/alsa/pcm/modem.conf' /usr/bin/install -c -m 644 'dmix.conf' '/usr/share/alsa/pcm/dmix.conf' /usr/bin/install -c -m 644 'dsnoop.conf' '/usr/share/alsa/pcm/dsnoop.conf' /usr/bin/install -c -m 644 'dpl.conf' '/usr/share/alsa/pcm/dpl.conf' make[4]: Opuszczenie katalogu `/home/user/Desktop/alsa-lib-1.0.17rc2/src/conf/pcm' make[3]: Opuszczenie katalogu `/home/user/Desktop/alsa-lib-1.0.17rc2/src/conf/pcm' make[3]: Wejście do katalogu `/home/user/Desktop/alsa-lib-1.0.17rc2/src/conf' make[4]: Wejście do katalogu `/home/user/Desktop/alsa-lib-1.0.17rc2/src/conf' make[4]: Nie ma nic do zrobienia w `install-exec-am'. test -z "/usr/share/alsa" || mkdir -p -- "/usr/share/alsa" /usr/bin/install -c -m 644 'alsa.conf' '/usr/share/alsa/alsa.conf' /usr/bin/install -c -m 644 'sndo-mixer.alisp' '/usr/share/alsa/sndo-mixer.alisp' /usr/bin/install -c -m 644 'smixer.conf' '/usr/share/alsa/smixer.conf' make[4]: Opuszczenie katalogu `/home/user/Desktop/alsa-lib-1.0.17rc2/src/conf' make[3]: Opuszczenie katalogu `/home/user/Desktop/alsa-lib-1.0.17rc2/src/conf' make[2]: Opuszczenie katalogu `/home/user/Desktop/alsa-lib-1.0.17rc2/src/conf' make[2]: Wejście do katalogu `/home/user/Desktop/alsa-lib-1.0.17rc2/src' /bin/sh ../libtool --tag=CC --mode=link gcc -g -O2 -o libasound.la -rpath /usr/lib -version-info 2:0:0 -Wl,--version-script=Versions conf.lo confmisc.lo input.lo output.lo async.lo error.lo dlmisc.lo socket.lo shmarea.lo userfile.lo names.lo control/libcontrol.la mixer/libmixer.la pcm/libpcm.la timer/libtimer.la rawmidi/librawmidi.la hwdep/libhwdep.la seq/libseq.la alisp/libalisp.la compat/libcompat.la -lm -ldl -lpthread -lrt gcc -shared .libs/conf.o .libs/confmisc.o .libs/input.o .libs/output.o .libs/async.o .libs/error.o .libs/dlmisc.o .libs/socket.o .libs/shmarea.o .libs/userfile.o .libs/names.o -Wl,--whole-archive control/.libs/libcontrol.a mixer/.libs/libmixer.a pcm/.libs/libpcm.a timer/.libs/libtimer.a rawmidi/.libs/librawmidi.a hwdep/.libs/libhwdep.a seq/.libs/libseq.a alisp/.libs/libalisp.a compat/.libs/libcompat.a -Wl,--no-whole-archive -lm -ldl -lpthread -lrt -Wl,--version-script=Versions -Wl,-soname -Wl,libasound.so.2 -o .libs/libasound.so.2.0.0 gcc: control/.libs/libcontrol.a: No such file or directory gcc: mixer/.libs/libmixer.a: No such file or directory gcc: pcm/.libs/libpcm.a: No such file or directory gcc: timer/.libs/libtimer.a: No such file or directory gcc: rawmidi/.libs/librawmidi.a: No such file or directory gcc: hwdep/.libs/libhwdep.a: No such file or directory gcc: seq/.libs/libseq.a: No such file or directory gcc: alisp/.libs/libalisp.a: No such file or directory make[2]: *** [libasound.la] Błąd 1 make[2]: Opuszczenie katalogu `/home/user/Desktop/alsa-lib-1.0.17rc2/src' make[1]: *** [install-recursive] Błąd 1 make[1]: Opuszczenie katalogu `/home/user/Desktop/alsa-lib-1.0.17rc2/src' make: *** [install-recursive] Błąd 1
To są błędy przy make czy przy make install?
make przeszlo bez żadnych błędów?
Time (s) | Query |
---|---|
0.00010 | SET CHARSET latin2 |
0.00005 | SET NAMES latin2 |
0.00092 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='18.191.205.149' WHERE u.id=1 |
0.00063 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '18.191.205.149', 1738492643) |
0.00042 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1738492343 |
0.00057 | DELETE FROM punbb_online WHERE ident='57.141.0.7' |
0.00038 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=93855 |
0.00006 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=11754 ORDER BY posted |
0.00058 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=11754 AND t.moved_to IS NULL |
0.00005 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00115 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=11754 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00078 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=11754 |
Total query time: 0.00569 s |