Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
wpisałem make i nie ma żadnych errorów.. tylko końcówka mnie trochę nie pokoi
gcc -g -O2 -o .libs/alsalisp alsalisp.o ../src/.libs/libasound.so -lm -ldl -lpthread -lrt creating alsalisp make[1]: Opuszczenie katalogu `/home/user/Desktop/alsa-lib-1.0.17rc2/alsalisp' Making all in test make[1]: Wejście do katalogu `/home/user/Desktop/alsa-lib-1.0.17rc2/test' make[1]: Nie ma nic do zrobienia w `all'. make[1]: Opuszczenie katalogu `/home/user/Desktop/alsa-lib-1.0.17rc2/test' Making all in utils make[1]: Wejście do katalogu `/home/user/Desktop/alsa-lib-1.0.17rc2/utils' make[1]: Nie ma nic do zrobienia w `all'. make[1]: Opuszczenie katalogu `/home/user/Desktop/alsa-lib-1.0.17rc2/utils' make[1]: Wejście do katalogu `/home/user/Desktop/alsa-lib-1.0.17rc2' make[1]: Nie ma nic do zrobienia w `all-am'. make[1]: Opuszczenie katalogu `/home/user/Desktop/alsa-lib-1.0.17rc2'
Zrób tak.
make clean
./configure
make
Jak nie bedzie bledów to make install bo wydaje sie ze masz nie wyczyszczone źródla i sie krzaczy.
Więc tak :
dalem make clean potem configure i make.
Po wpisaniu make mam taką samą końcówke...jak wyżej podałem.
Wpisiałem make install i taką sama końcówke mam jak na make'u, ale wszczeniej pisze ze zainstalowało sie :) wiec chyba jest dobrze.
Teraz pytanie bo wpisuje makeconf i nadal niemoge wybrać karty, a poinstalowałem alsa-lib alsa-utils i alsa-drivers :/
wpisuje makeconf i nadal niemoge wybrać karty
Raczej [b]alsaconf[/b]
Wszystko wskazuje że jednak ten sterownik nie obsluguje tej karty.
Musisz męczyć sie na starym i jeszcze poczekać.
Tak alsaconf..... :/...eh...... tak jest jak sie pisze o czymś innym i myśli xd
No , ale w ALSACONF nie wykrywa, żadnych KART ? :|.... tak powinno być ?... Przedtem na starym jadrze miałem do wyboru jakieś 4 karty... a teraz nie mam nic :/.... ?
Miales te 4 karty w kompie?
W kompie zamontowanych nie, ale podczas wykrywania miałem jakieś 4 opcje do wyboru....
czyli Ci bzdury wypisywał.
Aha..czyli mam rozumieć, że tam pokazują sie tylko wykryte karty , które sie instaluje i działają.... :)... ok thx :)
Jeszcze ostatnią sprawe mam :p
Spróbuje jeszcze te strowniki ze strony Creativa i spróbuje z nimi powalczyć...
Ale niemoge je zainstalować bo mi wyskakuje że headersów niema :/.. .jakie szainstalować linux-headers do kernela w wersji 2.6.25-4 .. bo nieznajduje w repro wersji wiekszej niz 2.6.24 ?
Przecież na tym jaju instalowałeś sterownik ze strony alsy.
Tam też musiałeś miec źródła jądra.
Więc jakieś musisz mieć.
Kiedyś miałem podobny przypadek nie wykrywało mi karty co sie okazało po nagłym restarcie kompa
w biosie śię przestawiło
Upewnij sie czy w biosie masz dobrze ustawioną karte
Być może , że masz włączoną zintegrowaną kartę dźwiekową w BIOS'ie i to może powodować konflikt . U siebie kiedyś zauważyłem , że nawet jak mam ustawioną w BIOS'ie zintegrowaną kartę muzyczna na "AUTO" to pod Debianem był konflikt z podłączonym na pci SB live'em. Być może tu tkwi problem . Wyłącz w BIOSie zintegrowaną karte muzyczną.
No instalowałem Alse , ale nic nie pomogło, bo nic nie wykrywa. Więc chce spróbować z tymi sterownikami po update na lennego i udpate jadra na 2.6.25.4 ( przedtem miałem 2.6.18) i chciałbym spróbować teraz zainstalować, ale właśnie upomina się o haders'y do updatowego jaja , dobrze myślę ?
Co do poprzedników.W Biosie mam na bank wyłączoną kartę.Na Windowsie aktualnie śmiga mi wyśmienicie X-fik :p.. więc niestety zostało mi tylko spróbować pokombinować ze sterownikami beta ze stronki Creative
Edit
Nie wiem, po instalowałem tych hadersów wiele i żaden nie pasuje :/
checking for kernel linux/version.h... no The file /lib/modules/2.6.25.4/source/include/linux/version.h does not exist. Please install the package with full kernel sources for your distribution or use --with-kernel=dir option to specify another directory with kernel sources (default is /lib/modules/2.6.25.4/source). make: *** [all] Błąd 2 make: *** [install] Błąd 2
Ostatnio edytowany przez mati11 (2008-07-05 15:13:03)
Time (s) | Query |
---|---|
0.00012 | SET CHARSET latin2 |
0.00004 | SET NAMES latin2 |
0.00143 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='3.144.37.178' WHERE u.id=1 |
0.00167 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '3.144.37.178', 1738493320) |
0.00042 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1738493020 |
0.00054 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=94065 |
0.00005 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=11754 ORDER BY posted |
0.00075 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=11754 AND t.moved_to IS NULL |
0.00011 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00434 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=11754 ORDER BY p.id LIMIT 25,25 |
0.00142 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=11754 |
Total query time: 0.01089 s |