Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Mam u siebie debiana, a mamie zainstalowałem debianopochodne Ubuntu. U mnie bootowanie wygląda jak seria komunikatów:
[ 3.271623] Jakaś operacja... done
Natomiast podczas naprawy Ubuntu (fsck dysku) zauważyłem, że wygląda to o wiele zgrabniej, np:
* Jakaś operacja [ OK ]
Czy mogę u siebie to ustawić i u siebie też mieć taki wykaz zadań?
http://forum.dug.net.pl/viewtopic.php?id=11819
Dzięki azhag, ale mam wątpliwości czy to to. Wniosek wysuwam stąd, że kiedyś moje komunikaty były bez sygatury czasowej czyli tak:
Jakaś operacja... done
Jakiś czas temu po dist-upgrade "dodały" im się wygnatury czasowe na początek:
[ 3.271623] Jakaś operacja... done
Stąd myślę, że jakiś manager ładowania to obsługuje. Skoro wszyskim dodał czasy na początek to dlaczego nie może zmienić wyświetlania? Dlatego myślałem, że to jakiś manager.
Nie sądzę też, żeby w Ubuntu przepisywali każdy skrypt tak, żeby "co do spacji" pasowały wszystkie do siebie. Rozum podpowiada, że jest to jakoś zrobione generycznie, tylko nawet nie wiem za czym googlować, dlatego zapytałem tutaj :)
Wg Lorenzo gros usług korzysta z [tt]/lib/lsb/init-functions[/tt].
Sygnatury czasowe pojawiły się u mnie ostatnio po upgradzie.
Lenny.
Podejrzewam samo jądro - 2.6.25.
od 2.6.25 jest taka opcja ktora powoduje logowanie czasu ladowania na konsole
Te timingi można wyłączyć nie rekompilując kernela:
echo N > /sys/module/printk/parameters/time
Niestety, jak widać wymaga to zamontowanego /proc, a wyłączyć z poziomu lilo chyba się nie da.
(Sam z ciekawości włączyłem u siebie tą opcję w "kernel hacking" i o ile te timingi podczas bootowania systemu są fajne, to już w momencie gdy loguje iptables itp. są IMO zbędne...)
Ostatnio edytowany przez urug (2008-07-19 15:22:14)
Strony: 1
Time (s) | Query |
---|---|
0.00010 | SET CHARSET latin2 |
0.00005 | SET NAMES latin2 |
0.00105 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='18.117.158.124' WHERE u.id=1 |
0.00095 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '18.117.158.124', 1732296687) |
0.00045 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732296387 |
0.00050 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=94859 |
0.00051 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=11856 ORDER BY posted |
0.00054 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=11856 AND t.moved_to IS NULL |
0.00009 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00100 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=11856 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00314 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=11856 |
Total query time: 0.00838 s |