Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam, zrobiło mi się małe bubu z kodowanie systemu i polskimi znaczkami systemu oczywiście po upgradzie i nie mogę podołać z tym problemem sam. Nie odsyłajcie mnie do innego wątku bo ja już chyba wszystkie sprawdziłem.
Nie posiadam .Xdefaults więc nie jest to wina tego pliku. Już zbytnio nie wiem czego się chwycić, tak że liczę na pomoc.
`--# locale LANG=pl_PL LC_CTYPE="pl_PL" LC_NUMERIC="pl_PL" LC_TIME="pl_PL" LC_COLLATE="pl_PL" LC_MONETARY="pl_PL" LC_MESSAGES="pl_PL" LC_PAPER="pl_PL" LC_NAME="pl_PL" LC_ADDRESS="pl_PL" LC_TELEPHONE="pl_PL" LC_MEASUREMENT="pl_PL" LC_IDENTIFICATION="pl_PL" LC_ALL=
I korzystam z:
Shell.: Zsh 4.3.6 (PID = 4524, 1 nests) Term..: /dev/pts/0 (rxvt-unicode), bauds, 142 x 35 cars
Ostatnio edytowany przez skotx (2008-07-21 23:18:55)
Witam pana skotisława:)
moje locale wyglądają następująco
LANG=pl_PL.UTF-8
LC_CTYPE="pl_PL.UTF-8"
LC_NUMERIC="pl_PL.UTF-8"
LC_TIME="pl_PL.UTF-8"
LC_COLLATE="pl_PL.UTF-8"
LC_MONETARY="pl_PL.UTF-8"
LC_MESSAGES="pl_PL.UTF-8"
LC_PAPER="pl_PL.UTF-8"
LC_NAME="pl_PL.UTF-8"
LC_ADDRESS="pl_PL.UTF-8"
LC_TELEPHONE="pl_PL.UTF-8"
LC_MEASUREMENT="pl_PL.UTF-8"
LC_IDENTIFICATION="pl_PL.UTF-8"
LC_ALL=
No i polskie literki działają
Pozdro....
pokaż wynik
locale -a
[quote=szopenek2]Witam pana skotisława:)[/quote]
Ano witam ;)
Jeżeli chodzi o Twoje ustawienia to rxvt nie obsługuje chyba utf8 z tego co czytałem.
`--# locale -a C pl_PL pl_PL.iso88592 pl_PL.utf8 polish POSIX
Nie bardzo mam pojęcie o kodowaniu systemu i mogłem coś namieszać dodatkowo.
Ostatnio edytowany przez skotx (2008-07-21 22:46:04)
rxvt-unicode (zwany też urxvt) właśnie obsługuje (jak zresztą nazwa wskazuje)
spróbuj ustawić [tt]pl_PL.iso88592[/tt]
export LANG=pl_PL.iso88592 export LC_ALL=pl_PL.iso88592
[quote=azhag]rxvt-unicode (zwany też urxvt) właśnie obsługuje (jak zresztą nazwa wskazuje)[/quote]
A to widocznie złe rzeczy czytałem ;)
export LANG=pl_PL.iso88592 export LC_ALL=pl_PL.iso88592
Nic to nie zmienia.
W konsoli mogę napisać np:
`--# óśąść zsh: command not found: óśąść
ale jak daje listing plików to już krzaczki są tam gdzie polskie literki
drwxr-xr-x 2 skotik skotik 6 lip 21 22:50 Ĺ?Ĺ?Ä?Ä?
Tak że nie wiem o co kaman.
Zgłosiło w trakcie aktualizacji jakąś informacje o locale i zaproponowało wybór. Zapewne nacisnąłeś enter. Wykonaj teraz:
dpkg-reconfigure locales
i wybierz jako domyślne pl_PL.utf8. Oczywiście te które masz w systemie też zostaw. Najlepiej po tym, restart systemu i będzie działać.
Nie kumam tego, kilka razy już ustawiałem na utf8 i nie działało,teraz nagle zaczęło działać. Tak czy siak, problem rozwiązany. Dzięki panowie ;)
może http://packages.debian.org/sid/utf8-migration-tool ?
A w sumie to można zobaczyć co to jest. Zmienię jutro z powrotem na "bubu" i obadam ten pakiet. Jak coś to napiszę. Jeszcze raz dzięki za starania ;)
Time (s) | Query |
---|---|
0.00012 | SET CHARSET latin2 |
0.00004 | SET NAMES latin2 |
0.00167 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='3.137.175.80' WHERE u.id=1 |
0.00106 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '3.137.175.80', 1732469816) |
0.00032 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732469516 |
0.00177 | DELETE FROM punbb_online WHERE ident='85.208.96.206' |
0.00063 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=94996 |
0.00005 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=11881 ORDER BY posted |
0.00039 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=11881 AND t.moved_to IS NULL |
0.00058 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00196 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=11881 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00158 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=11881 |
Total query time: 0.01017 s |