Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
mam Maxtora 40BG 7200obr. - i coś z nim jest nie tak, czasem wydaje dziwne dźwięki i tak sobie robi: "pyk, pyk, pyk ..."
na tym dysku są dwa systemy , debian i szit, czasem jeden z nich wstanie, czasem drógi, a czasem ani jeden - dzieje się to losowo. Przy błędzie debian wywala kernel panic, albo coś w stylu:
hda: dma_intr: status=0x51 {DriveReady SeekComplete Error}
a po tym jeszcze jakieś inne blędy związane z dyskiem
Natomiast winzgroza przy starcie jak już przechodzi w wyższą rozdzielczośc ekranu to wypluwa małe okienko z błędem windows dotycz ącym dysku - co dokładnei nie pamiętam, ale ostatnio zaraz przy starcie windows przeszedł mi to super extra trybu niebieskiego ekranu.
Na szczęście po którejś tam z kolei takiej złamce i farciarskim uruchomieniu kompa udało mi się ghostem zrobić backupa partycji linuxa. dzieje się tak ze po któryms tam resecie udaje się odpalić jeden z systemów , ale sytuacja z dnia na dzien się pogarsza
Jakie polecacie podjąc próby reanimacji dysku ?? choć nastawiam się na najgorsze
ciesz się że udało ci się zrobić backup, bo z dysku już nic nie będzie raczej :)
Uff ...odetchnąłem wszystkie najważniejsze konfgi i dane udało mi się ztarować, zzipować i pchnąc ftp-em na swojego serwa. A backup robiony ghostem to po to aby gdyby nie było tak źle nie tracić czasu :)
dysk mam podzielony tak:
| 4GB:szit(FAT32) | 3GB linux(ext2)| 60MB SWAP | Reszta(FAT32) |
Reszta wydaje się być zdrowa, siedzi tam muza, filmy i inne badziewia,
co do dwóch pierwszych partycji to zapewne mają bad sektory.
narazie plan mam taki:
1) sformatuję ext2, pobawię się jakimiś narzędziami dyskowymi , posprawdzam co jest nie tak(moze to coś da) i zapodam backupa , a jak dale j będzie się sypać, to:
2) format dwóch pierwszych partycji i zabawa z narzędziami dyskowymi i reinstalka od podstaw obu systemów, a jak dalej będzie problem to:
3) usunę wszystkie partycje , poukładam je na nowo i instalka od nowa :)
narzędzia dyskowe (diagnostyka, naprawa, itp.) - co polecacie i jak tego używac ?
miałem kiedyś podobny film. jak się okazało, chodziło o to, że we wtyczce od zasiłki (tej 4-przewodowej, co to się ją podpina do dysku) coś nie stykało jak trzeba i dysk lubił się wyłączyć od czasu do czasu niz tego ni z owego, zatem system leciał na pysk.
no i jak podpiąłem inną wtyczkę to wszystko biegało jak trzeba
ja mam jedną najlepszą metodę na grymaśne dyski :] formatowanie niskopoziomowe i wypełnianie zerami xD mi tam przynajmniej pomaga :) Co do narzędzi ściagnij se coś takigo jak ULTIMATE BOOT CD pod adresem http://ubcd.sourceforge.net/ wypalasz sobie CD z ponad 100MB narzędzi różnego rodzaju: do dysków między innymi
dzięki, dzięki - będe kombinował
a dokładnie dmesg wywala mi takie cuś:
Probing IDE interface ide0... hda: MAXTOR 6L040J2, ATA DISK drive ide0 at 0x1f0-0x1f7,0x3f6 on irq 14 Probing IDE interface ide1... ide1: Wait for ready failed before probe ! hdd: HL-DT-ST GCE-8527B, ATAPI CD/DVD-ROM drive ide1 at 0x170-0x177,0x376 on irq 15 Probing IDE interface ide2... ide2: Wait for ready failed before probe ! Probing IDE interface ide3... ide3: Wait for ready failed before probe ! Probing IDE interface ide4... ide4: Wait for ready failed before probe ! Probing IDE interface ide5... ide5: Wait for ready failed before probe ! hda: max request size: 128KiB hda: 78177792 sectors (40027 MB) w/1820KiB Cache, CHS=65535/16/63, UDMA(100) hda: cache flushes supported hda:<4>hda: dma_timer_expiry: dma status == 0x21 hda: DMA timeout error hda: dma timeout error: status=0x58 { DriveReady SeekComplete DataRequest } ide: failed opcode was: unknown hda1 hda2 <<4>hda: dma_timer_expiry: dma status == 0x21 hda: DMA timeout error hda: dma timeout error: status=0x58 { DriveReady SeekComplete DataRequest } ide: failed opcode was: unknown hda5<4>hda: dma_timer_expiry: dma status == 0x21 hda: DMA timeout error hda: dma timeout error: status=0x58 { DriveReady SeekComplete DataRequest } ide: failed opcode was: unknown hda6<4>hda: dma_timer_expiry: dma status == 0x21 hda: DMA timeout error hda: dma timeout error: status=0x58 { DriveReady SeekComplete DataRequest } ide: failed opcode was: unknown hda7 >
później ładują się inne sterowniki i dalej wypluwa:
hda: dma_timer_expiry: dma status == 0x21 hda: DMA timeout error hda: dma timeout error: status=0x58 { DriveReady SeekComplete DataRequest } ide: failed opcode was: unknown
Następnie mogę się normalnie zalogować
ktoś wie może o co dokładnie chodzi ?
może spróbuj z innym kablem ide...
moim zdaniejm jeżeli robi pyk, pyk to już mu nic nie pomoże, co innego jakby się sypał bez odgłosów dźwiękowych wtedy można szukać innych przyczyn
dzisiaj niespodzianka :)) dysk chodzi bez zarzutów - narazie. Nie wydaje dźwięków, do logów nic nie wypluwa. No to mam zagadkę
no czytajac tego posta na poczatku mysalam ze elektronika ale czasmi wtyczki zasilania do dysku sa putput i wetchniecie innej poprawiaprace.... ale jesli to samo z siebie ustalo to jestem naprawde zdziwiona :]
bo z logow i z tego ding ding ktre ten dysk wydaje wygladalo to na kkoniec zywotu uzadzenia
Czest o uludzi przed smiercia zdaza sie ze czlowike nagle czuje sie lepiej(nie wiadomo z jakich przyczyn) ale potem umiera moze taka sytuacja wystepuje takze u dysków :D
dysk się jednak rozputnął, ale usunałem wszystkie partycje, utworzylem ja na nowo zainstalowałem systemy - sprawdziłem nie ma błędów, i narazie chodzi jeden dzień i nie nie zamula tak jak poprzednio, dziwnych dźwięków tez nie wydaje. Pisze tego posta spod szita i wszystko ładnie śmiga, zaraz kompilnę nowe jajco w debku i zobacze co się bedzie działo bo narazie pod dystrybucyjnym nie mogę włączyc dma.
Wiesz co ja mam ten sam problem z dyskiem, jemu juz nic nie pomoze, ale mozesz przedluzyc jego zywot. Na allegro sa takie wentylatory na dysk twardy. Kosztuje to 23zl za sztuke. U siebie zamontowalem to na dysku i narazie jeszcze chodzi, czasem jestem w stanie pracowac caly dzien bez zawieszki. No i u mnie tez nie wykrywa zadnych bledow, a jednak dysk nie dziala do konca jak powinnien.
Kiedys czytalem, ze jezeli slychac taki dzwiek to znaczy, ze ta warstwa wierzchnia talerza w dysku musi byc gdzies pofaldowana czy jakos tak i stad te dzwieki.
Wentylator przydaje się jedynie wtedy gdy mamy problem z temperatura i tylko w tych sytuacjach i w żadnych innych. Dźwięki metaliczne powstają gdy np na powieszchni dysku mamy jakięś złośliwe bady i jak głowica wpakuje się na taki sektor to zaczyna próbował to odczytać, przy okazji zaczyna się plątac i czasami zdażą się jej odskoki i udeży np w centralny wałek napędowy, albo wogle głowica może zaparkować i nic nie słychać, napęd może padnąć, elektronika wadliwa, jest duuuużo spraw które moga dokuczać dyskom - kiedyś sie tym troche zajmowałem ;P
usunąłem wszystkie partycje, poskładałem utowrzyłem na nowo i dysk śmiga juz prawie tydzien i wszystko z nim ok, a hdparm -t /dev/hda wskazuje na 40MB/s , czyli tak jak za starych dobrych czasów, w logach czyściutko, dysk nie hałasuje, czary jakieś czy co ?? :))
Time (s) | Query |
---|---|
0.00009 | SET CHARSET latin2 |
0.00004 | SET NAMES latin2 |
0.00099 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='3.149.241.93' WHERE u.id=1 |
0.00123 | UPDATE punbb_online SET logged=1738278768 WHERE ident='3.149.241.93' |
0.00046 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1738278468 |
0.00054 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=9568 |
0.00006 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=1084 ORDER BY posted |
0.00046 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=1084 AND t.moved_to IS NULL |
0.00005 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00122 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=1084 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00060 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=1084 |
Total query time: 0.00574 s |