Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam , czy jest jakiś soft do tworzenia obrazu iso?. "Zassałem" ISO Master ale niestety płytka mi się nie botuje.
Polecam konsolkę ;)
[b]dd if=[/b][i]lokalizacja_danych_do_zapisu[/i] [b]of[/b] [i]lokalizacja_gdzie_ma_być_umieszczony_iso[/i]
np.
dd if=/dev/cdrom of /home/$USER/ISO
:)
Pytanie co za iso chcesz tworzyć z czego i w jakim celu bo odpowiedzi mogą być rózne.
Do tworzenia zas obrazów iso w konsoli sluży [b]mkisofs[/b] czy [b]genisoimage[/b] w debianiepierwszy jest tylko dowiązaniem do drugiego.
Ma to być obraz Windows Server 2003 i niestety nie udało się za pomocą dd tzn. obraz się utowrzył ale nie bootuje:-)
Nadal nie rozumiem
1.Chcesz zrobic kopię płyty z windowsem
2.Masz obraz iso chcesz nagrać na płycie.
3. Może inne wyjscie jakie
Ktore z tych ww opcji chcesz zrobić?
Tzn ja nie bardzo rozumiem czego nie rozumiesz - pisząc utworzyć obraz chciałbym go utowrzyć z plików - nie wiem jak się inaczej tworzy obraz:-)
Ze strony Microsoftu teraz się ściąga systemy w trochę inny sposób , tzn. ściąga się w jednym pliku i się rozpakowywuje.
Z tych plików muszę stworzyć obraz (bootujący). Z samym tworzeniem nie ma problemu z tym że płyta mi nie startuje. Ot cały problem:-)
Pozdrawiam
[quote=fanatico]ściąga się w jednym pliku i się rozpakowywuje.[/quote]
jesteś pewien, że nie jest to obraz płyty, tylko inny niż ISO?
z plików nie da się utworzyć bootoującego obrazu "ot tak"
Da się ale czy to z widowsem zadziala to nie wiem.Nigdy nie robilem czegoś takiego.
http://linux.die.net/man/1/genisoimage tu masz opis do opcji genisoimage ale nie wiem czy pomoże.
Ja bym spróbowal zainstalowac orzez wine shitowy [b]ultraiso[/b] dziala dobrze.
Trial wystarczy powinno się w nim dac takie cos zrobić.
Ultraiso zapisuje w wersji demo tylko d 300 MB więc obraz płyty odpada:-)
Nie wierze że nie ma softu do złożenia w kupe kilku plików z czego powstanie botowalny obraz. Jak by ktoś miał jakieś info to będę wdzięczny. Puki co trzeba googlować:-)
Pozdrawiam
Bootowalny obraz wymaga wgrania dyskietki startowej. Wgranie i stworzenie czegoś takiego umożliwia np.: k3b
moge zgadywac ze sciagnoles win 2k3 z msdn ... jezeli masz sciagniety pliki to potraktuj go poleceniem file i pokaz wynik (osobiscie obstawiam ze jest to obraz iso, ktory niepotrzebnie rozpakowujesz)
jezeli faktycznie jest to archwum a nie obraz cd to powinno byc gdzies napisane gdzie jest ob raz sektoran rozruchowego (jakas instrukcja jak to wypalac)
[quote=fanatico]pisząc utworzyć obraz chciałbym go utowrzyć z plików - nie wiem jak się inaczej tworzy obraz:-)[/quote]
obraz mozna tworzyc z posiadanej plytki (np. backup nosnika) i do tego odnosilo sie dd
@fnmirk k3b jest tylko nakladka (swoja droga bardzo wygodna) na narzedzia konsolowe ...
W tej chwili go nie mam ale nie jest to plik ściągnięty ze strony MSDN - jeżeli chodzi o sam MSDN to już nie raz ściągałem bo mam dostęp ale tylko w wersji angielskiej. Do pracy potrzebuje (nie koniecznie teraz) dlatego kupiliśmy licencje a płytkę się pobiera ze stronki Microsoftu. Instrukcji nie ma - jakieś pół roku temu to robiliśmy i też się męczyliśmy , tylko że nie pamiętam jak(kolega naturalnie też nie pamięta).
Pozdrawiam
Jesli przez ultraiso dało by radę to myslę ze swiat się nie zawali jak jednorazowo użyjesz EDK
k3b jest tylko nakladka (swoja droga bardzo wygodna) na narzedzia konsolowe ...[/quote]
Wiem o tym. Tylko z czasem człowiek staje się leniwy :D Od kiedy mam dwa napędy w komputerze to nawet nie chce mnie się tego instalować tylko odpalam z Knoppiksa.
Time (s) | Query |
---|---|
0.00013 | SET CHARSET latin2 |
0.00004 | SET NAMES latin2 |
0.00137 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='18.225.254.81' WHERE u.id=1 |
0.00069 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '18.225.254.81', 1732508673) |
0.00061 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732508373 |
0.00084 | DELETE FROM punbb_online WHERE ident='52.15.72.229' |
0.00112 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=96122 |
0.00132 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=11991 ORDER BY posted |
0.00077 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=11991 AND t.moved_to IS NULL |
0.00006 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00103 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=11991 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00080 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=11991 |
Total query time: 0.00878 s |