Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Przy próbie odpalenia ncmpc dostaję taki komunikat:
error [15]: problems getting a response from "localhost" on port 6600 : Połączenie odrzucone
Stawiałem kilka dni temu system (Lenny) i po reinstalce takie coś mam. Dotychczas działało ślicznie. Próbowałem zmieniać w [b]mpd.conf [/b] usera i odpalać mpd z roota - to samo. Korzystam z dawnych ustawień ncmpc na /home (próbowałem zminiać nazwę folderu [b]~/.ncmpc[/b] i nic to nie daje). mpd trzymał ustawienia w[b] / [/b], więc poszły w diabły.
Pomożecie?
program nie nasłuchuje na interfejsie lokalnym
lsof -P -n -l | egrep "^mpd.*LISTEN"
właśnie zauważyłem, że mam to też na etchu, którego nie tykałem !
polecenie które podałeś nie pokazuje mi nic w Lenny, a w etchu powiada:
lsof: WARNING: can't stat() ext3 file system /dev/.static/dev Output information may be incomplete.
Sprawdź sobie ustawienia w /etc/mpd.conf czy jest:
bind_to_address "localhost"[/quote]
i zajrzyj do /var/log/mpd/errors.log.
lsof wykonaj z roota.Ostatnio edytowany przez czadman (2008-08-06 23:38:57)
[url=http://www.debian.org/][img]http://www.debian.org/logos/openlogo-nd-50.png[/img][/url]
Przed chwilą też walczyłem z mpd, a właściwie z klientami. Sonata nie dawała żadnych komunikatów, natomiast gmpc pokazał o problemie połączenia się z localhost. I przypomniało mi się, że zmieniłem nazwę kompa w pliku /etc/hosts.
Po zmianie w klientach 'localhost' na nazwę kompa połączyły się od razu.
PS. MPD się odpalał.
Ostatnio edytowany przez jerryS (2008-08-07 06:56:30)
[quote=czadman]Sprawdź sobie ustawienia w /etc/mpd.conf czy jest:
bind_to_address "localhost"[/quote]
i zajrzyj do /var/log/mpd/errors.log.
lsof wykonaj z roota.[/quote]
lsof:Kod:
mpd 2378 106 4u IPv4 6480 TCP 127.0.0.1:6600 (LISTEN)w /etc/mpd.conf mam
Kod:
bind_to_address "localhost"w /var/log/mpd/errors.log mam pusto.
[b]jerrys[/b] nie zmieniałem nazwy kompa, wszystko jest jak było.Ostatnio edytowany przez parrotlarch (2008-08-07 08:29:11)
Linux Registered user 437054
a sprawdź sobie netcatem:
nc localhost 6600
może na innej maszynie wydajesz polecenie? :)
widzisz...na tyle mało się znam, ze nie kumam dowcipu. takie coś mi pokazuje to polecenie.
OK MPD 0.13.0
To oznacza, że mpd nasłushuje, spróbuj innego klienta.
próbowalem ncmpc, sonaty i gimmixa wszystkie mówią to samo...tzn oprócz sonaty, bo ona jest juzer friendly, więc nie mówi niemiłych rzeczy. gimmix taki komnikat daje:
ERROR: Gimmix couldn't connect to mpd. Check whether mpd is running. Also check that you have specified the proper hostname, port and password in ~/.gimmixrc
Ostatnio edytowany przez parrotlarch (2008-08-07 22:21:18)
No a spróbuj:
ncmpc -h 127.0.0.1 -p 6600
A jeżeli powyższe cokolwiek pomoże, ustaw sobie zmienne MPD_HOST i MPD_PORT.
Pamiętam dawno temu (chyba jeszcze za czasów MPD 0.11) na Gentoo klienty terminalowe (mpc i ncmpc) nie chciały się połączyć bez tych zmiennych. Ale jakoś od MPD 0.13 uległo to zmianie, przynajmniej u mnie.
[b]czadman[/b] działa!!
[b]Minio[/b] gdzie mam te zmienne wklepać? próbowałem do mpd.conf, ale nic to nie dało.
Edit:
nie sorki...ncmpc się odpala, ale widzi [i]playlist on 127.0.0.1[/i] i nie może znaleźć mojej muzyki.
Ostatnio edytowany przez parrotlarch (2008-08-08 08:27:17)
[quote=parrotlarch][b]czadman[/b] działa!!
[b]Minio[/b] gdzie mam te zmienne wklepać? próbowałem do mpd.conf, ale nic to nie dało.
Edit:
nie sorki...ncmpc się odpala, ale widzi [i]playlist on 127.0.0.1[/i] i nie może znaleźć mojej muzyki.[/quote]
Bo zapisana playlista (/var/lib/mpd/state) poszła się ryrać wraz z katalogiem "/" po reinstalacji systemu.
aa...i usuwałem ten plik za namową któregoś z anglojęzycznych for debiana.
czyli [b]mpd --create-db[/b] powinno złatwić sprawę
spróbuję jak tylko wrócę z pracy.
Edit:
ok pomotalem troszkę, podmieniłem mpd.conf z Etcha i poszło, ale mogę odpalić ncmpc tylko komendą podaną przez czadmana - z podaniem portu i hosta.
Edit2:
dobra jednak pomogło wpisanie
export MPD_HOST=127.0.0.1 export MPD_PORT=6600
do [b].bashrc[/b].
jednak conky wciąż pokazuje mi status mpd: not responding. ale już z górki. gra muzyka. wielkie dzięki wszystkim za pomoc.
Ostatnio edytowany przez parrotlarch (2008-08-08 20:26:23)
Mam podobny problem po aktualizacji. Jak wpiszę z roota mpd to się włącza na chwilę jedna piosenka, potem głucho. Jak znów wpiszę mpd znów włącza się ta sama piosenka.
lsof -P -n -l | egrep "^mpd.*LISTEN"
Nic nie wypluwa.
bind_to_address "localhost"
Jest w /etc/mpd.conf
W /var/log/mpd/errors.log jest:
ACK [55@0] player not currently playing
Aug 08 22:54 : error parsing state file "/var/lib/mpd/state"[/quote]Kod:
nc localhost 6600daje:
localhost [127.0.0.1] 6600 (?) : Connection refused[/quote]
Kod:
ncmpc -h 127.0.0.1 -p 6600daje
error [15]: problems getting a response from "127.0.0.1" on port 6600 : Połączenie odrzucone[/quote]
Jakieś pomysły?
[url=http://terapieautorskie.pl][img]http://www.szczypior88.republika.pl/cwp.gif[/img][/url]
pozdrawiam
szczypiorOffline
No w tym wpadku mpd nie nasłuchuje, warto zajrzeć do loga.
Pomogło:
rm /var/lib/mpd/state
Choć nie mam pojęcia czemu :P
Time (s) | Query |
---|---|
0.00013 | SET CHARSET latin2 |
0.00005 | SET NAMES latin2 |
0.00134 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='3.145.39.176' WHERE u.id=1 |
0.00096 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '3.145.39.176', 1732206932) |
0.00093 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732206632 |
0.00433 | DELETE FROM punbb_online WHERE ident='18.119.19.205' |
0.00056 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=96387 |
0.00006 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=12005 ORDER BY posted |
0.00034 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=12005 AND t.moved_to IS NULL |
0.00039 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00163 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=12005 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00086 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=12005 |
Total query time: 0.01158 s |