Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Ściągnąłem sobie Debiana na 1 CD, jak mi tutaj polecono. Niestety w systemie nie ma teraz potrzebnych mi pakietów. Można je dociągnąć oczywiście, ale najpierw musiałem skonfigurować net.
Ndiswrappera oczywiście również nie było, więc ściągnęłem sobie źródło pod innym systemem, zamontowałem partycje itp, po czym przerzuciłem folder ze źródłami do katalogu /ndiswrapper/
Myślałem, że program jest już gotów do kompilacji, a tu niespodzianka, bo na ./configure. system wywala no such file or directory, a na make i make install command not found.
Wszystko oczywiście w trybie tekstowym, bo X-y nie odpalą bez sterowników nvidia od producenta. Z kolei z tym sterownikiem są powiązane inne zależności, których również nie mam powgrywanych, więc jak zrobię net, mogę sobie wszystko dociągnąć przez apt-get.
Wiecie może, dlaczego system nie potrafi kompilować? Albo macie może gotową paczkę deb z ndiswrapperem, której nigdzie nie mogę znaleźć?
Pozdrawiam.
Na vesie xy nie odpalą?
Co za problem zassać niswrappera na innym systemie i zainstalować z palca.
Nie wierzę ze na pierwszej płycie nie ma make.
U mnie jest.Własnie sprawdziłem fakt ze trochę wcześniejsze wydanie obrazu.
aptitude install make
EDIT: Jeśli drugi system na tym kompie to linux to możesz w chroocie instalowac za pomoca apta(aptitude)
Ostatnio edytowany przez ilin (2008-08-30 20:51:50)
Dzięki, jednak używaniem distr user-friendly niewiele można się nauczyć. Takie proste rozwiązanie, a ja nie wiedziałem... ;]
Oczywiście system potrafi już kompilować, ale mam problem ze skompilowaniem tej paczki.
Cannot find kernel version in /lib/modules/2.6.25.2-486/bulid. Is it configured? Stop.[/quote]
Jeszcze nie konfigurowałem kernela i nie wiem za bardzo jak to zrobić. Próbowałem przez dpkg-reconfigure, ale oczywiscie nie działa. Możecie poradzić, jak to zrobić?Ostatnio edytowany przez sivshy (2008-08-30 22:09:14)
F1 Fan
Domyślam się ze nie masz zainstalowanego linux-headers (nagłowków źrodeł jądra) stosownego do wersji jądra uname -r.
Musisz to zainstalowac
zainstalowałem aptem pakiet linux-kernel-headers z płytki, mam nadzieję, że to to samo? I co dalej?
Kompiluj.
Jak wywali błedy to pokaz jakie.
Wywala to samo, może szuka nagłówków jądra w innym folderze, niż ten, w którym rzeczywiście są?
Edit:
Tak, ścieżka do nagłówków, którą wywala przy kompilacji, jest błędna. Próbowałem polecenia ls /sciezka/ktora/podal/kompilator, i wywaliło no such file or directory. W takim razie, gdzie debian trzyma te nagłówki? I jak o tym "powiedzieć" programowi przy kompilacji?
Pozdrawiam
Ostatnio edytowany przez sivshy (2008-08-31 11:36:48)
Pokazę Ci na przykladzie bo inaczej to dotykanie slonia przez ślepców.
Jeden powie że dotyka węza a drugi ze sciany.
Mam na drugiej partycji swiezo postawionego debiana.(trochę w chroocie uaktualnionego)
Własnie też skompilowałem sterownik do radiówki aby mieć na nim net.
Mam taka wersję jądra.
debian:/home/adam# uname -r 2.6.26-1-686
Zainstalowalem do niego wlasciwy linux_headers
linux-headers-2.6.26-1-686
razem z nim zainstalowały się potrzebne zależnosci linux-kbuild-2.6.2 itp
aptitude install linux-headers-2.6.26-1-686
Doinstalowałem jeszcze make i miałem wszystko co potrzeba do skompilowania sterownika.
Sterownik skompilował się bez problemu.
Podobnie u Ciebie musi byc zrobione.
Będzie tylko inna wersja jądra ale wszystko powinno być na pierwszej plycie.
Do uruchomienia wifi potrzebujesz jeszcze pakiet [b]wireless-tools[/b] taz jest na pierwszej płycie.
Ostatnio edytowany przez ilin (2008-08-31 16:07:45)
ndiswrapper skompilował się pomyślnie, musiałem tylko dociągnąć jakieś zależności.
No to teraz kolejne pytanie, z serii tych noobowskich. Jak to skonfigurować? Tzn jak podać IP Wewnętrzne komputera, IP Serwera, Bramę, Maskę posieci, DNS-y?
W Pardusie miałem graficzny konfigurator, tutaj nie bardzo wiem, jak to zrobić.
Tu wszystko ustawisz sobie w pliku /etc/network/interfaces
Ja mam tak (statyczne ip)
auto eth0 iface eth0 inet static pre-up /sbin/ifconfig eth0 up address XX.X.X.XXX # ip przydzielone przez dostawcę netmask 255.255.255.0 # maska gateway XX.X.X.XXX # brama wireless-essid XXXXXXX_XXXXXXXXX # nazwa sieci wireless-mode Managed
Dnsy wklepujesz do pliku /etc/resolv.conf ja mam tak
nameserver 208.67.222.222 nameserver 208.67.220.220
U Ciebie będzie interferejs wlan0 u mnie jest eth0.
Ostatnio edytowany przez ilin (2008-09-01 19:48:10)
OK, to może znasz jeszcze jakiś konsolowy edytor, który jest na pierwszej płytce? (mc ani mcedit nie chcą się zainstalować przez aptitude z płytki), VIM i tym podobne odpadają :) Pozdrawiam :)
Ostatnio edytowany przez sivshy (2008-09-02 16:17:48)
Domyslnie instaluje się nano i chyba vi.
W nano
ctrl+o zapisujesz ctr+x wychodzisz.
zrobiłem tak jak mówiłeś, niestety gdy podaję modprobe ndiswrapper, potem próbuję spingować google, to wyskakuje unknown host. Net nie działa...
modprobe ndiswrapper to załadowanie modulu do jądra nic więcej.
Zrestartuj kompa i pokaz wyniki polecen
lsmod
i
iwconfig
Pakiet wireless-tools zainstalowales?
Pakiet wireless-tools zainstalowałem, musiałem go ściągnąć i zainstalować przez dpkg -i, bo na płytce nie było.
IWCONFIG wywala coś takiego:
lo no wireless extensions eth0 no wireless extensions wmaster0 no wireless extensions wlan0 IEE802.115 ESSID: "" Mode: Managed Channel:0 Access Point: Not Associated Retry min limit: 7 RTS thr: off Fragment thr=2352 B Encryption key: off Link Quality:0 Signal Level:0 Noise Level:0 Rx Invalid nwid 0 Rx invalid crypt: 0 Rx Invalid frag: Tx excessive retries:0 Missed beacon:0
Połączenia nie ma.
Masz wpisany essid
wlan0 IEE802.115 ESSID: ""
To wskazuje ze nie wpisałeś tego do /etc/network/interfaces
Witam!
Mam ten sam problem. I dokladnie takie same komunikaty. Co dalej z tym zrobic? Karta niby jest a internet nie dziala.
Prosze o kontynuowanie tematu.
Musisz coś więcej o sieci powiedziec.
Byc moze jest szyfrowana.
Jakim sposobem zabezpieczona.
Potrzeba wielu informacji aby coś probować pomóc.
Siec to neostrada prze router Edimax, siec nie jest zabezpieczona zadnym kluczem WEP, praktycznie wogole nie jest zabezpieczona. Wiec internet powinien dzialac. Problem polega na tym, ze sterowniki karty sa zainstalowane, ale mimo tego nie mozna nawiazac polaczenia przez wlan0, natomiast przez eth0 smiga az milo.
Pokaz
iwconfig
ifconfig
oraz zawartośc /etc/network/iterfaces a także co masz w pliku /etc/resolv.conf.
Pakiet [b]wireless-tools[/b] masz zainstalowany?
Pakiet wireless-tools prawdopodobnie jest zainstalowany.
iwconfig
debian:/# iwconfig lo no wireless extensions. eth0 no wireless extensions. wmaster0 no wireless extensions. wlan0 IEEE 802.11 ESSID:"" Mode:Managed Frequency:2.412 GHz Access Point: Not-Associated Tx-Power=20 dBm Retry min limit:7 RTS thr:off Fragment thr=2352 B Encryption key:off Link Quality:0 Signal level:0 Noise level:0 Rx invalid nwid:0 Rx invalid crypt:0 Rx invalid frag:0 Tx excessive retries:0 Invalid misc:0 Missed beacon:0
ifconfig
debian:/# ifconfig eth0 Link encap:Ethernet HWaddr 00:16:d4:d8:4a:92 inet addr:192.168.2.102 Bcast:192.168.2.255 Mask:255.255.255.0 inet6 addr: fe80::216:d4ff:fed8:4a92/64 Scope:Link UP BROADCAST RUNNING MULTICAST MTU:1500 Metric:1 RX packets:6335 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0 TX packets:5463 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0 collisions:0 txqueuelen:1000 RX bytes:7412009 (7.0 MiB) TX bytes:666742 (651.1 KiB) Interrupt:21 lo Link encap:Local Loopback inet addr:127.0.0.1 Mask:255.0.0.0 inet6 addr: ::1/128 Scope:Host UP LOOPBACK RUNNING MTU:16436 Metric:1 RX packets:8 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0 TX packets:8 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0 collisions:0 txqueuelen:0 RX bytes:560 (560.0 B) TX bytes:560 (560.0 B)
/etc/network/interfaces
# This file describes the network interfaces available on your system # and how to activate them. For more information, see interfaces(5). # The loopback network interface auto lo iface lo inet loopback iface wlan0 inet dhcp wireless-essid michal iface eth0 inet dhcp auto eth0
/etc/resolf.conf
nameserver 192.168.2.1
nie masz auto wlan0
czyli normalnie wyedytowac plik i wpisac auto wlan0 ?
Wyedytowalem plik i po restarcie systemu ładuje mi cos takiego w kilku linijkach:
DHCPDISCOVER on wlan0 to 255.255.255.255 port 67 interval 3
na koniec jest komunikat
NODHCP OFFERS recived
Dodam, ze jak odłacze kabel sieciowy przed uruchomieniem systemu to mam taki sam komunikat tylko z interfejsem eth0. A jak jest polaczony, to pobiera IP.
Ten router wifi na pewno przydziela po dhcp?
Time (s) | Query |
---|---|
0.00012 | SET CHARSET latin2 |
0.00004 | SET NAMES latin2 |
0.00106 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='18.119.141.118' WHERE u.id=1 |
0.00093 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '18.119.141.118', 1734544725) |
0.00056 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1734544425 |
0.00044 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=98083 |
0.00006 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=22098 ORDER BY posted |
0.00051 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=22098 AND t.moved_to IS NULL |
0.00007 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00106 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=22098 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00081 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=22098 |
Total query time: 0.00566 s |