Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam,
Mam nastepujacy, dziwny (chyba) problem z pilotem (ATI remote wonder). Pilot poprawnie skonfigurowany (z mythtv) i dziala (co udowadnia rowniez irw)... zazwyczaj.
Problem jest z tym, iz czasami jakby nie dochodzil sygnal do odbiornika pilota (usb). Nawet w bliskiej odleglosci pilota z obiornikiem najczesciej dziala, ale zdarza sie, iz czasami sygnal "nie dochodzi".
Akurat mam taka mozliwosc, zeby sprawdzic, jak dziala inny taki sam pilot oraz odbiornik i jest dokladnie to samo.
Zaczalem nawet podejrzewac, ze telefon komorkowy albo router powoduja jakies zaklocenia, ale nie wiem czy to w ogole mozliwe.
Baterie oczywiscie rowniez sprawdzone.
Moze ktos spotkal sie juz z takim problemem?
Z dodatkowych informacji: Debian etch, dwie karty dvb (dvbs na pci i dvbt na usb), bezprzewodowa klawiatura della (komuniakcja: bluetooth), plyta asroka (nie pamietam dokladnie modelu, ale moge sprawdzic).
Na prawde nic nie przychodzi mi do glowy.
Pilota nie używam to z tą tematyką nie jestem obeznany.
Przypuszczam ze gdzieś są jakieś logi tego.
Moze dmesg cos powie .
Porownac jak dziala i jak nie.
Sprawa mojego pilota wyglada tak: logi nic nie pokazuja; jak odpale backend i frontend w konsoli (mythtv), to rowniez nie wywalaja bledow. Pilot dziala, jak znajde odpowiednie miejsce dla niego (np. wczoraj to byl jeden z rogow mojego pokoju :) ) i wtedy dziala bez zajakniecia. Po paru godzinach, miejsce to sie zmienia i znowu musze szukac miejsca, gdzie dziala. Ja nie zartuje - tak jest! Mieszkam sobie w anglii i tutaj to budownictwo jest troszke inne (sciany jak z drewna, itd... dlugo by pisac). Nie wiem - moze to wlasnie to polozenie jakos dziwnie dziala. Moze powinienem zatrudnic szamana?
Trin, Ty masz w opisie: "Forumowa Wiedźma", moze Ty cos poradzisz? :)
Mieszkam sobie w anglii i tutaj to budownictwo jest troszke inne
To zmienia postać rzeczy.
Zorientuj się czy nie masz jakiegos sąsiada Pakistańczyka itp.
Najlepiej zaś spraw sobie licznik Geigera.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Licznik_Geigera
Problem znika (pilot dziala sprawnie wszedzie:) ), gdy wyciagam karte dvbt z usb (avermedia volar dvbt). Dziwna sprawa, bo pilot szwankuje nawet w przypadku, gdy nie jest wgrany firmware do tej karty (czyli teoretycznie karta nie dziala). Dopiero po wyciagnieciu jej z usb. Jestem przekonany na 90%, ze to nie jest wina systemu.
Sprobuj jak jest wpięta wywalic modul z jądra który ją obsługuje.
Zobacz czy będzie dobrze.
[quote=ilin]Sprobuj jak jest wpięta wywalic modul z jądra który ją obsługuje.
Zobacz czy będzie dobrze.[/quote]
Wolalbym, zeby oczywiscie dzialala i tak karta i pilot. Poza tym, o ile dobrze rozumuje, przestanie mi wtedy dzialac druga karta dvb (dvbs), ale oczywiscie sprobuje. Wtedy bedzie wiadomo cos wiecej.
Jak rozumiem zeby działał pilot od na karcie X to musisz kartę Y odpiąć.
Ja tylko każę Ci dla testu usunąć z jądra sterownik dla karty Y.
Za pomocą polecenia
rmmod nazwa modulu
[quote=ilin]Jak rozumiem zeby działał pilot od na karcie X to musisz kartę Y odpiąć.
Ja tylko każę Ci dla testu usunąć z jądra sterownik dla karty Y.
Za pomocą polecenia
rmmod nazwa modulu
[/quote]
Chyba sie zle zrozumielismy. Mam tak: pilot na usb, osobno karta x na usb i karta y na pci. Zeby pilot dzialal prawidlowo (tzn w kazdym miejscu), musze wypiac karte x na usb. Karta y na pci i pilot na usb zostaja i nie gryza sie.
Najdziwniejsze jest to, ze pilot dziala w kazdym przypadku, ale tylko w momencie wyjecia karty x na usb dziala w kazdym miejscu pokoju.
Ostatnio edytowany przez radziojedi (2008-09-04 17:03:22)
Najdziwniejsze jest to, ze pilot dziala w kazdym przypadku, ale tylko w momencie wyjecia karty x na usb dziala w kazdym miejscu pokoju.
Rozumiem ze steruje kartą y na pci.
Więc nie wyjmuj karty x lecz wywal jej sterownik z jądra.
O to mi chodzi.
[quote=ilin]Rozumiem ze steruje kartą y na pci.[/quote]
Chyba niezupelnie. Pilot steruje programem (mythtv). Moge uruchomic dwie karty jednoczesnie (picture in picture) i sterowac pilotem (no, tylko nie wszedzie:) ). Moze ja sie troche "zamotalem".
Niewazne.
Jak odpale swoje centrum (w tej chwili robie klientowi na mythdorze), to sprobuje.
W sumie na jedno wychodzi.
Chodzi o sprawdzenie czy moduł od karty na usb nie koliuje z tym od lirca.
Ostatnio edytowany przez ilin (2008-09-04 17:41:01)
[b]radziojedi[/b], wytłumacz jedno ile masz urządzeń podpiętych pod porty USB komputera, kiedy masz problem z pilotem (nie działa tak jak powinien). Wklej wynik jako root:
lsusb
[quote=fnmirk][b]radziojedi[/b], wytłumacz jedno ile masz urządzeń podpiętych pod porty USB komputera, kiedy masz problem z pilotem (nie działa tak jak powinien). Wklej wynik jako root:
lsusb
[/quote]
1.klawiatura i mysz - bezprzewodowo (bluetooth), 2.drukarka, 3.karta dvbt, 4.dysk zew., 5.pilot
tylko, kiedy wypne karte dvbt jest jakas zmiana
wynik lsusb (jesli bedzie mial jeszcze jakies znaczenie) wkleje oczywiscie pozniej
Ostatnio edytowany przez radziojedi (2008-09-04 17:57:05)
Wiesz dlaczego przyszło mnie zapytać o te urządzenia. Otóż wydajność prądowa portów USB jest ograniczona --- maksymalnie do 0,5 A. Może brakować energii, kiedy kilka urządzeń jest zasilanych z portu USB.
Przepnij urządzenia do różnych gałęzi (nie wiem ile masz portów USB).
Sprawdź w instrukcji urządzeń, jaki jest pobór prądu (może jest to podane). Dla myszy, klawiatury itd.
Może tu jest przyczyna.
Odbiornik zdalnego sterowania może mieć blokowane napięcie zasilania przez inne urządzenie.
Edit:
Karta dvbt może pobierać sporo prądu. Co w połączeniu z innym urządzeniem może dać taki efekt.
Ostatnio edytowany przez fnmirk (2008-09-04 19:40:55)
Usuniecie sterownika z jadra nie pomoglo (karta oczywiscie byla caly czas wlozona w usb). Wyciagalem nawet wszystko z usb, zostawiajac tylko pilot i karte dvbt, ale to samo - pilot dziala, ale nie we wszystkich miejscach pokoju. Dopiero, kiedy wyciagne ta diabelska karte dvbt z usb. Czy to mozliwe, zeby taka "zwykla" karta dvbt na usb pobierala az tyle pradu, zabierajac go mojemu pilotowi?
Co jak co, ale ogolnie, to chyba dziwna sprawa z tym pilotem.
Jest to możliwe.
Załóżmy karta potrzebuje 350 mA a odbiornik 150 mA (maksymalnie). Dodaj do tego inne urządzenia.
Problem jest mnie znany z modemów USB. Od kiedy mam osobny zasilacz do modemu mogę korzystać z innych urządzeń podpinanych do portu usb. Mimo to też występują sytuacje resetowania modemu kiedy uruchamiam np.: skaner mający własne zasilanie.
Edit:
Przy modemach USB wykonywałem pomiary.
Ostatnio edytowany przez fnmirk (2008-09-06 15:06:33)
No to pieknie.
Dobrze, ze mam dostep do jeszcze jednej karty dvbt - na pci.
Ostatnio edytowany przez radziojedi (2008-09-06 15:34:07)
Moja sprawe mozna rozwiazac na trzy sposoby:
1. Wyciagnac i nie uzywac karty dvbt na usb (chyba najgorszy sposob)
2. Dokupic aktywny hub usb.
3. I tutaj nie wiem dlaczego, ale przy wykorzystaniu tego pilota, jako bezprzewodowej klawiatury (xmodmap), a nie zwyklego pilota (lirc) - dziala jak nalezy. Czy wykorzystujac xmodmap to samo urzadzenie potrzebuje mniej pradu?
Oczywiscie najwazniejsze, ze dziala (wykorzystujac trzecia metode).
Dzieki za pomoc.
Time (s) | Query |
---|---|
0.00010 | SET CHARSET latin2 |
0.00005 | SET NAMES latin2 |
0.00105 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='3.15.10.87' WHERE u.id=1 |
0.00078 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '3.15.10.87', 1738504075) |
0.00058 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1738503775 |
0.00095 | DELETE FROM punbb_online WHERE ident='18.207.79.144' |
0.00151 | DELETE FROM punbb_online WHERE ident='44.209.89.189' |
0.00105 | DELETE FROM punbb_online WHERE ident='66.249.66.7' |
0.00052 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=98422 |
0.00005 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=12196 ORDER BY posted |
0.00060 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=12196 AND t.moved_to IS NULL |
0.00011 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00102 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=12196 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00118 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=12196 |
Total query time: 0.00955 s |