Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Jaka może być przyczyna tego że jak podepnę dysk Sata który mam w środku komputera stacjonarnego to system Debian który mam zainstalowany na dysku zewnętrznym podpiętym do usb przestaje startować. Jak jest podpięty sam dysk usb to system startuje.
Na dysku wewnętrznym mam Ubuntu które samodzielnie też działa i po wystartowaniu widzi ten dysk HDD usb.
Próbowałam uruchomić debiana z obu opcji i single też ale nie uruchamia się.
Mogę tu wkleić jakiś log ale nie wiem jaki.
HMmmm... IMO Twój komputer ma takie ustawienia startu dysk SATA, pewnie CD/DVD i potem USB
witam :)
botowanie mam ustawione:
1. CD/DVD
2. HDD usb
3. HDD wewnętrzny
i startuje mi tak grub z HDD usb ale system nie ładuje się do końca tylko staje w pewnym momencie ale tylko wtedy tak się dzieje jak oba dyski są podłączone :(
Patrzyłam na bios ale nie bardzo się na tym znam przeważnie opcje są ustawione na Enable albo auto i nie wiem co jest grane
A w którym momencie się to wiesza?
Co konsola wypluwa przed zwiechą?
a w którym pliku log to będzie zapisane bo nie spisałam sobie to go znajdę
a zaraz jeszcze raz spróbuję to spiszę gdzie staje
Ostatnio edytowany przez figa (2008-09-22 23:14:00)
staje system w momencie
Uncompresing Linux OK booting the kernel Loading... kinit: name to dev_t (/dev/sda4)=sda4(8,4) kinit: trying to resume from /dev/sda4 kinit: No resume image, doing normal boot mount No such device mount No such file or directory mount " " " " " mount " " " " " Target filesystem doesn't have /sbin/init No init found Try passing init = bootarg Busy Box v 1.9.2 (Debian 1:1.9.2-3) built-in shell (ash) Enter 'help' for a list of built-in commands /bin/sh: can't tty; job control turned off (iniframs)
może nic nie pokręciłam
I jeszcze jedno jak chcę zamontować w Ubuntu partycje systemową Debiana / z tego dysku usb / ta na której jest system to mam komunikat że nie może jej zamontować.
Jak otworzę Gparted wybiorę tą partycję i dam montuj w miejscu które jest tam uwidocznione /dev/sda1 wtedy partycja się mi montuje
Jeszcze dziwne jest to że nie zawsze chce mi wystartować tak jak jest zapisane w bios czyli najpierw HDD usb potem wewnętrzny tylko startuje z wewnętrznego dysku, dopiero odpięcie tego wewnętrznego i wystartowanie choć raz z tego usb potem podpięcie wewnętrznego i ponowne wystartowanie komputera powoduje wystartowanie z dysku HDD usb / oba dyski podpięte /.
Nie wiem czemu tak sie dzieje.
Próbowałam wybierać z klawisza F12 przy starcie botowanie z HDD usb ale też nie chciał mnie słuchać :(
Ostatnio edytowany przez figa (2008-09-22 23:57:28)
/dev/sda4[/quote]
zapewne przy podłączeniu dysku wewnętrznego dysk usb jest sdb a nie sda
linux register user: 484281
"[i]It's great to be here. It's great to be anywhere[/i]"
[b]Keith Richards[/b]
możliwe na to wygląda i co z tym fantem zrobić ?
zmienić wpisy w grubie/lilo oraz fstab
a ja bym dodał regułki w udev, żeby dyski miały stałe nazwy, bez względu czy któryś jest odłączony czy nie
albo prościej, można montować dyski nie po nazwach a po ID dysku, jak w Łubuntu
Ostatnio edytowany przez sal_i (2008-09-23 10:24:43)
[quote=sal_i]a ja bym dodał regułki w udev, żeby dyski miały stałe nazwy, bez względu czy któryś jest odłączony czy nie[/quote]
bootloader jest pierwszy ;)
prawda azhag, ale
zmienić wpisy w grubie/lilo oraz fstab[/quote]
po wypięciu dysku sata, będzie trzeba znowu edytować fstab i menu.lstOstatnio edytowany przez sal_i (2008-09-23 10:30:18)
“Generowanie liczb losowych jest zbyt ważne, żeby zostawiać to przypadkowi”
No więc tak - pozmieniałam wpisy w grub i w fstab z sda1 na sdb1 i partycje w fstab odpowiednio i startuje ale dalej po czarach marach czyli bios nie chce słuchać co ma wpisane do botowania po kolei tylko jakby botuje z urządzenia z którego było ostatnio botowane.
Czyli jak wystartowałam z Ubuntu a w Bios mam
1 start CD
2 start HDD usb Debian
3 start HDD wewn. Ubuntu
to po restracie i tak znowu wystartuje Ubuntu, dopiero jak wypnę dysk wewn .... itd napisałam powyżej w poście 6
Chyba najlepszym wyjściem będzie tak przeedytowanie gruba Ubuntu żeby mieć możliwość wyboru tam startu Ubuntu lub Debiana
To tylko chwilowa sytuacja do czasu uporania się z konfiguracja debiana :)
Chyba najlepszym wyjściem będzie tak przeedytowanie gruba Ubuntu żeby mieć możliwość wyboru tam startu Ubuntu lub Debiana[/quote]
To będzie w ogule najlepsze rozwiązanie -> niech komputer zawsze startuje z dysku wewnętrznego, i na Twoje żądanie uruchamia system z dysku USB.
linux register user: 484281
"[i]It's great to be here. It's great to be anywhere[/i]"
[b]Keith Richards[/b]
tak zrobiłam i działa - przeedytowałam grub Ubuntu
Strony: 1
Time (s) | Query |
---|---|
0.00013 | SET CHARSET latin2 |
0.00004 | SET NAMES latin2 |
0.00099 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='18.227.140.251' WHERE u.id=1 |
0.00085 | UPDATE punbb_online SET logged=1738501489 WHERE ident='18.227.140.251' |
0.00057 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1738501189 |
0.00056 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=99703 |
0.00005 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=12342 ORDER BY posted |
0.00061 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=12342 AND t.moved_to IS NULL |
0.00008 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00166 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=12342 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00111 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=12342 |
Total query time: 0.00665 s |