Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Fajnie, ja się zamierzałem wybrać na działkę (w mieście gówno, a nie zima). Wybierałem, wybrałem bez aparatu, wybierałem aż wszystko zmył deszcz, wczoraj zero śniegu...
pierwsze dobry material na bardzo dobre zdjecie (wykadrowac ciasniej,popracowac nad cieniami na sniegu, przekonwertowac do BW i voila).
bodzio: pierwsze miodzio, szkoda ze slonce wydaje sie byc takie wyblakle, jakby poczekac do zachodu.. ale po barwie slonca raczej nie zapowiadalo sie na jakis cudownych zachod slonca
[quote=pink]pierwsze dobry material na bardzo dobre zdjecie (wykadrowac ciasniej,popracowac nad cieniami na sniegu, przekonwertowac do BW i voila).[/quote]
Pierwszy mój błąd to to że nie wziąłem polara - wyszło by super. Mam ujęcia z ciasnego kadrowania i B&W, ale to nie jest TO.
[quote=paoolo]bodzio: pierwsze miodzio, szkoda ze slonce wydaje sie byc takie wyblakle, jakby poczekac do zachodu.. ale po barwie slonca raczej nie zapowiadalo sie na jakis cudownych zachod slonca[/quote]
Tak szczerze to było prawie południe - 11.00 więc do zachodu jeszcze daleko. Wyblakłe, bo właśnie jak wyżej zaznaczyłem brak polara. Ponadto nie czarujmy się, tej matrycy brakuje dynamiki.
[b]To teraz z innej beczki - ważne pytanie:[/b] przymiarki do kupienia nowego body. W grę wchodzą dwa modele.
[b]E-30[/b] - mam do tego wszystkie szkła, matryca jest dużo lepsza od E-400, gładkie ISO do 1600, i akceptowalne do 3200. Po interpolacji jest bardzo dobre. Dynamika jak to w systemie 4/3, mimo to lekko przesunięta na prawo (in plus). Aparat wygrywa na każdym polu z 40D i 50D (ergonomia, jakość wykonania, szybkostrzelność, autofokus i punkty AF, LV i ostrzenie po kontraście) za wyjątkiem ISO i dynamiki.
[b]D300[/b] - nie mam do niego nic.
Na pełną klatkę mnie nie stać. Najlepiej to by było mieć E-30 i D300 :P ale to pewnie za 3 lata....
No to do roboty i doradzać panowie i panie
moja rada trzymaj sie systemu, ja co przwda jestem fanem nikona ale szkla to podstawa i jak cie nie stac na wymiane szkiel na nikonowskie to lepiej
zostac przy tym co sie ma. body to drugorzedna sprawa szklo to podstawa, nawet sie zrymowalo :-))
[b]pink[/b]: ejjj miales sie upierac przy Nikonie! Juz mi brakuje tamtej kl..wymiany zdan co kiedys ;] Ale racja po pierwsze sloik, potem reszta. Z tym ze od czasu cyfrowek ta reszta nie jest juz taka bez znaczenia :(
[b]bodzio[/b]: ja zrobilem sobie teraz wyliczenia dla canona, olka i nikona. I najlepiej wychodzi mi zostac w systemie (ekonomicznie) i co wazniejsze to nie z e30 ale z e3. A co wygrywania na "kazdym polu" z 40d i 50d. Oj nie wiesz jak sie mylisz poziom szumow jest nizszy w canonierce, wieksza matryca, lepszy zakres dynamiki (choc tutaj jest imo z ta cala dynamika sprawa dyskusyjna). Co do LV to czego jak czego ale tego się po Tobie nie spodziewalem. Po jaka cholere Ci LV w lustrze? Ja tylko raz zalowalem ze nie mam LV i kreconego LCD ale i tak mi zdjecie sie udalo. Wiec dla mnie to nie jest na jakikolwiek plus. Pomysl w sumie tez nad d90 nikonowskim. Sam rozpatrzyc musze jeszcze wariant pomiedzy d300 a d90. A gdyby nie zaporowa cena wciaz 5d (skosnokie banany nie obnizyly cen po wprowadeniu 5d mkII) to bym sie nie zastanawial nad niczym innym i bym zbieral troche dluzej :) A tak zaleznie co wybiore to czeka mnie albo pod koniec lutego przesiadka na e3 (zeby sie tez lapnac na ta nowa promocje - ciekawie wyglada lampa pierscieniowa do makro za free :> ), albo gdzies kolo maja/czerwca na d300 i na poczatek 50 1.8 zeby od czegos zaczac. Choc nadal bylbym wtedy bez lampy a w olku mialbym ja "za free" :) No nic moj wybor zwerfikuja moje mozliwosci finansowe i mozliwosci finansowe rodzicow ( w koncu ktos musi mi kredytu dodatkowe w razie czegos udzielic :P ).
Ale osobiscie uwazam ze w momenci gdy e-3 jest w cenie e-30 nie oplaca sie brac tego drugiego.
Dobra wracam do pracy bo trzeba na "hobby" zapracowac :P
[b]qluk[/b] - co do wygrywania na każdym polu z 40d i 50d to wyraźnie napisałem za wyjątkiem [b]szumu i dynamiki[/b].
Co do LV to się tak nie śmiej :P - ja wiem że wizjer i te de, ale do manualnych obiektywów M42 ostrzenie po kontraście to gwrancja ostrego zdjęcia, i można wtedy sobie dandeliony do dupska schować.
E-3 jest dla mnie za ciężkie, i ma gorsze wysokie ISO, E-30 ma mniejszy wizjer od E-3, ale po moim E-400 jest olbrzymi. Cena do lata na pewno spadnie i wtedy można będzie załapać. A dla Ciebie może będzie E-5 ?? :)
[b]Bodzio[/b] obys byl dobrym prorokiem i zeby ten e-5 mial wieksza matryce (ale format 4:3 moze pozostac bo mi pasuje bardzo dobrze).
No niby tak do tego LV moze sie przydac i bardzo.
Bodzio, widze że przerzuciłes się rowniez na krajobrazy :D
Dla zainteresowanych [url=http://forum.olympusclub.pl/showthread.php?t=16393][b]E-3 vs E-30[/b][/url]
[quote=Yampress]Bodzio, widze że przerzuciłes się rowniez na krajobrazy :D[/quote]
No nie tylko, poniżej próbka bardzo delikatnego HDR :)
[img]http://bodzio.dug.net.pl/tapety/p5110300i.jpg[/img]
Prawda że cieplej jak się popatrzy na obrazek?? i za okno ?? brrrr.
bodzio: no malo powiedziane... na tapete z tym :D
[b]Bodzio:[/b] szczerze to przezytałem cały ten wątek i jedyne co można powiedzieć to "w dupach im sie przewraca". Nie ma tam nic konkretnego, tylko "a czemu tego nie dali?", "lepsze DR" itd. itp. i zero jakichkolwiek dowodów, a za to na dpreview jeden koleś wrzucił fotki z e3 i e30, i widac odrazuz ze e30 wali w czerwony kanal.
[quote=qluk][b]...a za to na dpreview jeden koleś wrzucił fotki z e3 i e30, i widac odrazuz ze e30 wali w czerwony kanal.[/quote]
Chłopak, mądry człek jesteś :) - kto patrzy na testy z jpg'a ? - może gość miał zafarb w oczach. Rawów z E-30 w sieci jak na lekarstwo. Poza tym masz rawa to sobie ustawiasz jak chcesz.
[b]Dom dla Trin :)[/b]
[img]http://bodzio.dug.net.pl/fotki/p8180924i.jpg[/img]
Oo,dzieki. Tak samo zwariowany, popaprany i wykolejony jak ja :)
Bodzio tak cały czas samą mać naturę fotografuje, to i ja coś cyknę w tym temacie :p
[url=http://imageshack.us][img]http://img150.imageshack.us/img150/3908/dscf2038mu6.jpg[/img][/url]
O! Trochę industrialnych klimatów. :)
To jak może coś z tematyki sakralnej :)
[img]http://farm4.static.flickr.com/3268/3208146689_e97355870f.jpg[/img]
[img]http://farm4.static.flickr.com/3106/3208984200_f0b906a6e3.jpg[/img]
[img]http://farm4.static.flickr.com/3259/3208114471_2e8ee04b86.jpg[/img]
Wiesz czadman, że nie wpadłem na to że witraże można, a pięknie wyszło :)
fajne to witraże. ciekawie wyszło :)
ile to rzeczy można fotografować...
noo malo powiedziane Yampress. oczy dookola glowy, aparat pod lapa i czekac na chwile, az nuz cos sie wydarzy ciekawego, albo sie zobaczy cos pod innym katem niz zwykle. czasem trzeba eksperymentowac, probowac sobie wyobrazic co by bylo gdybym przesunal sie w inne miejsce.. inaczej to ujal..
No właśnie, i dlatego zdjęcie rycha jest the best.
hehe czadman pewnie pół dnia przesiedział w kościele, żeby się załapać na dobre światło ;)
ale zdjęciuchy faktycznie super, nawet do łba mi nie przyszło, że witraże można tak ładnie cyknąć. teraz ludzie pół forum witrażami zawalą :p
Dzisiaj fotka specjalnie dla qluk'a.
Mój E-400 i ISO = 1000
[img]http://bodzio.dug.net.pl/fotki/p1280390ii.jpg[/img]
Nie przejmuj się zafarbem, nie bawiłem się w WB, ustawienia w aparacie były dość przypadkowe. Zdjęcie wywołane z RAW.
Oczywiście zdaję sobie sprawę, że wraz ze wzrostem ogniskowej, jakość będzie leciała na pysk.
Mam identyczną jakość na zdjęciu z rozdzielczością 3768 x 2840
Zdjęcie z exifem
Acha - puszka jest już pusta :P
pusta puszka sprawia ze "szumy" mniejsze wychodzą :P
Time (s) | Query |
---|---|
0.00010 | SET CHARSET latin2 |
0.00004 | SET NAMES latin2 |
0.00098 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='3.137.200.56' WHERE u.id=1 |
0.00056 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '3.137.200.56', 1736635629) |
0.00088 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1736635329 |
0.00077 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=109491 |
0.00072 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=10723 ORDER BY posted |
0.00054 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=10723 AND t.moved_to IS NULL |
0.00005 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.01026 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=10723 ORDER BY p.id LIMIT 1300,25 |
0.00158 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=10723 |
Total query time: 0.01648 s |