Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Owszem są — np. w stable nie ma wicd, w testing jest. W testing jest nowszy Fluxbox, dużo nowsza arora, etc.
Poza tym skoro ma się rozważać przejście n atesting, to czemu od razu tego nie rozważyć i od razu jego nie postawić?
Hmmmmm
http://forum.arch-linux.pl/viewtopic.php?id=5213
MMW wlasciwie to jaka dystrybucje bardziej preferujesz? <lekka ironia> ;-)
[quote=debianus_userus]MMW wlasciwie to jaka dystrybucje bardziej preferujesz? <lekka ironia> ;-)[/quote]
tę zainstalowaną w ciągu ostatniego tygodnia ;)
[quote=azhag][quote=debianus_userus]MMW wlasciwie to jaka dystrybucje bardziej preferujesz? <lekka ironia> ;-)[/quote]
tę zainstalowaną w ciągu ostatniego tygodnia ;)[/quote]
a może wszystkie :)
W końcu to Linux
Sory za głupie pytanie ale:
1) da przeklejenie plików konfiguracyjnych z /home z archa do debiana?
2) nie pamiętam co zrobiłem źle ale doinstalowałem sobie na wolnej partycji ubuntu do archa i ubu nadpisał mi sporo konfigów robiąc niezły bajzel; czy to z powodu wybrania tej samej nazwy użytkownika czy tej samej nazwy localhosta? jak tego uniknąć instalując debiana obok archa?
Dzięki
Ad.1
Wszystko zależne do czego są te configi, jak to jest jakieś conky czy coś w tym stylu to nie widzę problemu. Mogą czasem wystąpić różnice w konfiguracji spowodowane zmianą wersji programu.
Ad.2
Prawdopodobnie tak się stało, ponieważ chcąc bądź niechcąc współdzieliłeś /home Ubuntowy z /home Debianowym. Uniknąc tego można nie czyniąc tego procederu ponownie.
Ostatnio edytowany przez Piotr3ks (2009-02-27 17:05:15)
1. Dopóki nie zdarzy się, że aplikacja w dwóch wersjach będzie miała niekompatybilne konfigi, wszystko powinno być w porządku.
2. Wydaje mi się, że Ubuntu nie patrząc na nic wsadziło kilka konfigów do $HOME. Debian ZTCW (!) tego nie robi, aczkolwiek nie daję głowy. Dla pewności podczas instalacji użyj innej nazwy użytkownika, potem zmień ją w [tt]/etc/passwd[/tt] (i katalog domowy).
albo skopiuj do nowego katalogu usera i zmień chowny :P
O conky jestem spokojny, sam przecież skopiowałem z netu pierwszy konfig :)
Zależy mi na ekg2, claws-mail, abisuite, fluxbox, ssh, vnc, laptop-mode, itp. sporo pracy i czasu to w sumie kosztowało.
Zaryzykuję i ściągnę "testing". Wystarczy iso cd (bo dvd przy moim łączu szacuje na 7 godzin ściągania)?
Ostatnio edytowany przez ippo76 (2009-02-27 18:44:03)
Arch to wyśmienita dystrybucja, w moim prywatnym rankingu jest tuz za debianem. Wg mnie idealne distro na desktop. Powala w nim prostota no i świetny wynalazek o nazwie AUR. Na serwer bym go nie wybrał.
Mam archa na dwóch maszynach. Na blaszaku śmiga aż miło w wersji 64bit. Na laptopie jest nieźle ale nie obsługuje mi wszystkich urządzeń. Irda działa tylko do momentu wykrycia urządzeń. Bluetooth miałem jako-tako skonfigurowany - działał transfer plików w jedną stronę (o to nie mam pretensji, bo nie używam żadnego pełnego środowiska tylko kadłubków, więc to kwestia moich umiejętności w doborze i konfiguracji) ale po ostatnim upgrade na bluez 4-30 pozmieniała się konfiguracja (zniknął plik hcid) i były jakieś błędy w zależnościach, w efekcie BT też nie działa. No i posypał się Policykit przez co miałem problemy z montowaniem dysków, pendraków, a userzy potracili prawo do reboot/suspend/hibernate. To w telegraficznym skrócie. Zaczynam swoją przygodę z linuksem, więc konfiguracja zabiera mi sporo czasu a takie niespodzianki po aktualizacji systemu są bardzo frustrujące. Z drugiej strony ten ogrom wysiłku, jaki włożyłem w archa zniechęca mnie do migracji na debiana.
Przeglądałem pakiety i nie mogę znaleźć 2 modułów: fujitsu-laptop i ipw2200. O ile ten pierwszy odpowiada za dodatkowe klawisze i da się bez niego żyć, o tyle ten drugi to okno na świat. Tu [url]http://www.mathematicians.org.uk/cjc/debianfujitsulifebooks7010.htm[/url] piszą, że jest pod debianem. Domyślam się, że w jajku. Azali prawda to?
Ostatnio edytowany przez ippo76 (2009-02-28 11:22:05)
Time (s) | Query |
---|---|
0.00009 | SET CHARSET latin2 |
0.00004 | SET NAMES latin2 |
0.00094 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='3.138.125.86' WHERE u.id=1 |
0.00068 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '3.138.125.86', 1732908936) |
0.00040 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732908636 |
0.00045 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=112334 |
0.00006 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=13316 ORDER BY posted |
0.00044 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=13316 AND t.moved_to IS NULL |
0.00005 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00184 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=13316 ORDER BY p.id LIMIT 50,25 |
0.00079 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=13316 |
Total query time: 0.00578 s |