Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
chodzi mi o jakies okreslenie funkcjonowania mechanizmu popelnienia winy oraz wynikajacych z tego konsekwencji. tzn wiem ze jest to nic innego jak parafraza tematu na mature, ale jak dobrze pamietam ktos tu robil/robi studia z tego, i czy moglbym prosic o udostepnienie materialow, wykladow.. bo niby jest googlarka.. ale ten temat jest mocno splaszczany. a leksykalnego,logicznego opisania jak-co-zachodzi, raczej watpie czy bedzie.
prosilbym tylko o material, a nie tlumaczenie, bo sam musze to podciagnac po moja koncepcje ;) a ta poki jest mocno naciagana
z gory dziekuje, pozdrawiam
W teorii Freuda [i]superego[/i]. Z tym że od Freuda psychologia przeszła całkiem długą drogę i jego teoria dzisiaj ma wartość głównie historyczną (przynajmniej w swej ortodoksyjnej postaci). Jeżeli Ci to nie przeszkadza, w [i]Poza zasadą przyjemności[/i] znajduje się całkiem przystępny artykuł przedstawiający ogólny zarys psychoanalizy dla laików. Przed jego ukończeniem Freuda powstrzymała śmierć, ale ten aspekt jest opisany.
Z poczuciem winy jest ten problem, że to zagadnienie z pogranicza psychologii i socjologii, a nie wiadomo czy można o nim w ogóle mówić bez szczypty kulturoznastwa.
Może też poczytać o "Cieniu" u Junga.
PS Dla mnie psychologia, to żadna "logia".
dzieki :) zbiore material. jeszcz pdobno cos jak "zimbardo' bylo. rozejrze sie po necie za tymi pozycjamia. dzieki
Był, eksperyment Zimbardo, jeden z dwóch najbardziej klasycznych eskperymentów psychologicznych. Z tym, że on nie miał praktycznie nic wspólnego z poczuciem winy, badał natomiast przystosowanie jednostek do odgórnie (i, co ważne, zupełnie losowo!) im narzuconych ról społecznych.
To już prędzej zainteresuje Cię drugi klasyczny eksperyment, Milgrama, który badał konformizm i podporządkowanie autorytetowi. Z poczuciem winy ma on tyle wspólnego, że wyraźnie dowodzi że ludzie z przyjemnością zrzucają odpowiedzialność za swoje czyny na innych, jeżeli tylko mają taką możliwość (jest szczególnie istotne, że eksperyment był wykonywany na przedstawicielach społeczeństwia amerykańskiego, bodaj najbardziej zindywidualizowanego społeczeństwa na świecie).
[quote=Małpa]PS Dla mnie psychologia, to żadna "logia".[/quote]
Może jakieś konkretne zarzuty?
Jest mało naukowa. Korzysta z metody indukcyjnej (czyli zawodnej), a nie dedukcyjnej. Nie konstruuje ogólnych modeli (może i konstruuje, ale raczej błędne - indukcja). W naukach przyrodniczych można powiedzieć, że woda przy takim a takim ciśnieniu zawsze będzie wrzała w temperaturze 100* C - w psychologii nie da się czegoś takiego zrobić. Nie wiem, jak to wygląda w gabinetach, ale to, co czasami pokazują psychologowie w tv... Porażka. Psychologia próbuje przypisywać każdego człowieka pod jakiś schemat, nie pamiętając, że każdy człowiek jest inny.
Mam nadzieję (złudną zapewne), że nikt już nie traktuje poważnie Junga i Freuda, bo większych głupot opartych na mętnej metafizyce w życiu nie czytałem.
Ostatnio edytowany przez Małpa (2009-03-28 08:41:49)
[quote=Małpa]Psychologia próbuje przypisywać każdego człowieka pod jakiś schemat, nie pamiętając, że każdy człowiek jest inny.[/quote]
wobec powyższego - nie jestem pewien, czy metafizyczny bełkot nie jest jedyną skuteczną drogą poznania ;)
[quote="Minio"]że eksperyment był wykonywany na przedstawicielach społeczeństwa amerykańskiego, bodaj najbardziej zindywidualizowanego społeczeństwa na świecie).[/quote]
Jeżeli masz na myśli jednostki to zdarzają się indywidualności. Jeżeli masz na myśli całe społeczeństwo to się z tym nie zgodzę.
nie wiem ja myślałem tak dzis jest to przerobione w kapitalizm globalny społeczenstwo jest narodem
http://niniwa2.cba.pl/nazizm.htm Psychologia próbuje przypisywać każdego człowieka pod jakiś schemat, nie pamiętając, że każdy człowiek jest inny. taaa bo każdy jest inny lub podobńie myśli
Psychologia próbuje przypisywać każdego człowieka pod jakiś schemat,[/quote]
Bzdurwa. Psychologia stara się wyodrębnić podobieństwa w zachowaniach, nie w ludziach i [b]zachowania[/b], stara się uschematyzować, uściślić (?).Każdy z nas jest indywiduum, ale pewne wzorce zachowań nie zmieniają się. [quote="Małpa"]woda przy takim a takim ciśnieniu zawsze będzie wrzała w temperaturze 100* C - w psychologii nie da się czegoś takiego zrobić[/quote]
Taki urok nauk humanistycznych. W językach też masz wyjątki, fleksje i inne p[u]ó[/u]łapki ^^Ostatnio edytowany przez lis6502 (2009-03-28 20:04:58)
[quote="lis6502"]woda przy takim a takim ciśnieniu zawsze będzie wrzała w temperaturze 100* C[/quote]
Na pewno? Na Kasprowym Wierchu i na Helu jest taka sama temperatura wrzenia wody i wynosi 100 °C?
1. Cytowałem kolegę, to nie do końca moje słowa,
2. Afaik z lekcji fizyki (Trin przyłóż się ;]) jest jakaś krzywa zależności temperatura- ciśnienie. Zakładając normalne warunki atmosferyczne dla danego obszaru geograficznego, to temperatury będą się różnić.
*. Koledze raczej chodziło o to, że w naukach ścisłych coś [u]ściśle[/u] zależy od czegoś; nawiązując do Twojego przykładu [b]fnmirk[/b] temperatury będą się różniły, ale ta różnica jest przewidywalna i jak najbardziej obliczalna.
Ostatnio edytowany przez lis6502 (2009-03-28 20:05:39)
[quote=lis6502]Koledze raczej chodziło o to, że w naukach ścisłych coś [u]ściśle[/u] zależy od czegoś[/quote]
...i że przy okazji jest powtarzalne, tzn. przy ciśnieniu dokładnie 1 bara woda zawsze będzie wrzała w 100 stopniach C.
ps: chyba, że jest to woda przewrzała :P
[quote=fnmirk][quote="lis6502"]woda [b]przy takim a takim ciśnieniu[/b] zawsze będzie wrzała w temperaturze 100* C[/quote]
Na pewno? Na Kasprowym Wierchu i na Helu jest taka sama temperatura wrzenia wody i wynosi 100 °C?[/quote]
ta roznica miedzy kasprowym a Helem wynika wlasnie z wspomnianego cisnienia ...
To mówimy o wodzie czy wodnych roztworach? ;)
PS A fizyka kwantowa w takim razie jest ścisła czy nie? ;)
Ostatnio edytowany przez azhag (2009-03-29 09:00:45)
[b]djjanek[/b] w Kasprowym czy na Kasprowym? W Kasprowym jest ognista, a na Kasprowym chyba destylowana?
;)
Ostatnio edytowany przez fnmirk (2009-03-29 17:50:30)
Time (s) | Query |
---|---|
0.00016 | SET CHARSET latin2 |
0.00007 | SET NAMES latin2 |
0.00130 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='3.149.25.117' WHERE u.id=1 |
0.00089 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '3.149.25.117', 1732302497) |
0.00066 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732302197 |
0.00130 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=115171 |
0.00013 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=13799 ORDER BY posted |
0.00076 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=13799 AND t.moved_to IS NULL |
0.00011 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00303 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=13799 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00094 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=13799 |
Total query time: 0.00935 s |