Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2009-09-28 17:11:17

Lacer - Członek DUG

Lacer
Członek DUG

Vectra jako ISP

witkacy
chciałbym dowiedzieć się jakie są wasze opinie na temat Vectry jako dostawcy internetu
w środę 30.09 przeprowadzamy się z moją Panią do naszego mieszkanka we Wrocławiu i szukam ofert
interesuje mnie li i jedynie internet (bez telefonu i telewizji - mam komórkę, a za to nie mam telewizora i nie zamierzam mieć ;)
tak więc neostrada i netia odpadają, UPC w miejscu naszego mieszkanka nie oferuje usług
z moich poszukiwań pozostała tylko Vectra z ofertą 8Mb/12mies za 64.90PLN (chyba, że podsuniecie mi jakąś inną ofertę ISP)

co o sądzicie o Vectrze? jak tam awaryjność? czy stosunek cena/prędkość jest OK w tej ofercie?
jak to technicznie wygląda net przez kablówkę? bo do czynienia miałem jedynie z adslem (mam router linksys ale nie pamiętam modelu - moja mama go używa w netii aktualnie - czy będę mógł go podłączyć by mieć wireless?)

z góry dzięki za opinie
pozdrawiam

"Myśl i nie ufaj, decyduj sam za siebie
Nie pozwól nigdy by kierowali tobą
Popatrz czy już nie jesteś w stadzie
Bo nie obudzisz się już nigdy sobą..." Post Regiment - Stado

#2  2009-09-28 17:29:00

black - Użytkownik

black
Użytkownik

Re: Vectra jako ISP

Jestem z Radomia. Łącze z Vectry użytkuję już ponad 4 lata (z krótką przerwą na neostradę, której żałuję). Zaczynałem od 512Kb/s w tej chwili mam 2Mb/s. U mnie chodzi bardzo dobrze, bez problemu można wykożystać jego przepustowość. Nie miałem z nimi większych problemów, przez cały ten okres było kilka awarii parogodzinnych. Na grupach dyskusyjnych Vectry zdarzają się jednak ludzie, którzy na nich bardzo narzekają. Jednak bardzo mało osób się tam wypowiada, więc ciężko powiedzieć jak duży odsetek ma problemy z ich łączami.

#3  2009-09-28 18:37:14

kayo - Członek DUG

kayo
Członek DUG

Tego routera IMHO nie użyjesz raczej jako wyjście na świat, gdyż jego wyjście na świat jest poprzez port WAN na którym jest modem ADSL i gniazdo RJ11, działął by dobrze jako AP.

Having a Windows 95 box hooked to the internet is akin to walking naked into a prison carrying a carton of cigarettes.
-----------------
jid: kayo77//gmail.com  gg #1046710

#4  2009-09-29 09:12:33

ba10 - Członek DUG

ba10
Członek DUG
Serwis

[quote=Lacer]witkacy
(mam router linksys ale nie pamiętam modelu - moja mama go używa w netii aktualnie - czy będę mógł go podłączyć by mieć wireless?)[/quote]
Sprawdź dokładnie jaki masz model tego linksysa. Jeśli to typowy router pod sieci dsl to w kablówce będzie on bezużyteczny, tak jak to napisał kayo.

"Jeżeli chcesz się nauczyć Linuksa, to pierwsze co musisz zrobić to odrzucić wszelkie przyzwyczajenia wyniesione z poprzedniego systemu. Twoja wiedza jest o tyle zgubna, że daje Ci poczucie że coś jednak wiesz — jednak w kontekście Linuksa prawdopodobnie nie wiesz jeszcze nic." Minio
Mój [url=jarekw.eu]Blog[/url], a później [url=tanczymy.com]Tańczymy[/url] ;)

#5  2009-09-29 09:17:05

Lacer - Członek DUG

Lacer
Członek DUG

[quote=ba10]Sprawdź dokładnie jaki masz model tego linksysa. Jeśli to typowy router pod sieci dsl to w kablówce będzie on bezużyteczny, tak jak to napisał kayo.[/quote]
wydaje mi się, że mam [url=http://www.vobis.pl/oferta/sieci/punkty_dostepu/883137_linksys_wag354g_adsl2.aspx]linksys WAG354G[/url], ale nie jestem pewien, bo nie mam go przy sobie - kayo mówił, że jeśli to jest ten, to będzie mógł służyć jako AP

"Myśl i nie ufaj, decyduj sam za siebie
Nie pozwól nigdy by kierowali tobą
Popatrz czy już nie jesteś w stadzie
Bo nie obudzisz się już nigdy sobą..." Post Regiment - Stado

#6  2009-09-29 11:06:32

saiqard - Użytkownik

saiqard
Użytkownik

tego routera nie użyjesz do vectry.
Potrzebujesz modemu który na wyjściu WAN będzie miał łączę RJ45, czyli takie same jak na pozostałych portach. do niego podłączysz modem który dostaniesz od vectry.
Ja mam 2Mb w Wałbrzychu i nie mam powodów do narzekania

#7  2009-09-29 19:17:54

yantar - Użytkownik

yantar
Użytkownik

[quote=Lacer]witkacy
chciałbym dowiedzieć się jakie są wasze opinie na temat Vectry jako dostawcy internetu[/quote]
Z Vectrą niestety jest tak, że musisz pytać konkretnie ludzi z danego miejsca zamieszkania. W jednych miastach jest w miarę ok (pewnie tam gdzie maja adminów na stałe), w innych można szału dostać. Mają chyba też ofertę próbną więc dobrze by było z tego skorzystać.
PS. Chwila poszukiwań po necie i według opini we Wrocławiu Vectra to raczej ISP, którego należy omijać.

Ostatnio edytowany przez yantar (2009-09-29 19:18:23)

Stopka forum